Proces s krajskými tajemníky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
píšu o procesu
 
ještě píšu o detailech
Řádek 1: Řádek 1:
'''Proces s krajskými tajemníky''' neboli '''proces se skupinou stranických pracovníků''' čili oficiálně '''proces s pomahači protistátního spikleneckého centra''' byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na [[Slánského proces]]. Konal se 26. až 28. ledna 1954. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli [[Marie Švermová]] (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), [[Jarmila Taussigová]] (25 let), [[Mikuláš Landa]] a [[Bedřich Hájek]] (po 20 letech), [[Ervin Polák]] (18 let), [[Vítězslav Fuchs]] a [[Hanuš Lomský]] (po 15 letech).
'''Proces s krajskými tajemníky''' neboli '''proces se skupinou stranických pracovníků''' čili oficiálně '''proces s pomahači protistátního spikleneckého centra''' byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na [[Slánského proces]]. Konal se 26. až 28. ledna 1954 před Nejvyším soudem v Praze. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli [[Marie Švermová]] (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), [[Jarmila Taussigová]] (25 let), [[Mikuláš Landa]] a [[Bedřich Hájek]] (po 20 letech), [[Ervin Polák]] (18 let), [[Vítězslav Fuchs]] a [[Hanuš Lomský]] (po 15 letech). Všichni obžalovaní se u soudu ke své smyšlené "trestné činnosti" pod nátlakem doznali, podobně jako jejich údajní spoluspiklenci ze "Slánského centra" pak v 60. letech byli rehabilitováni.


[http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1954/1/30/2.png]
[http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1954/1/30/2.png]

Verze z 1. 8. 2010, 21:55

Proces s krajskými tajemníky neboli proces se skupinou stranických pracovníků čili oficiálně proces s pomahači protistátního spikleneckého centra byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na Slánského proces. Konal se 26. až 28. ledna 1954 před Nejvyším soudem v Praze. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli Marie Švermová (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), Jarmila Taussigová (25 let), Mikuláš Landa a Bedřich Hájek (po 20 letech), Ervin Polák (18 let), Vítězslav Fuchs a Hanuš Lomský (po 15 letech). Všichni obžalovaní se u soudu ke své smyšlené "trestné činnosti" pod nátlakem doznali, podobně jako jejich údajní spoluspiklenci ze "Slánského centra" pak v 60. letech byli rehabilitováni.

[1]