Reinhard Marx: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Založeno. Nechť slouží :o
(Žádný rozdíl)

Verze z 2. 7. 2010, 22:49

Soubor:Marx 05-2006.jpg
Arcibiskup Reinhard Marx

Reinhard Marx (* 21. září 1953) je německý katolický duchovní, současný arcibiskup v Mnichově a Freisingu.

Narodil se v Geseke v Severním Porýní-Vestfálsku, 2. června 1979 byl arcibiskupem Johanem Joachimem Degenhardtem vysvěcen na kněze, v roce 1989 získal doktorát teologie. 23. července 1996 jej papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem v Paderbornu a titulárním biskupem v Petině. 1. září téhož roku, v den svých čtyřicátých třetích narozenin, podstoupil biskupské svěcení z rukou arcibiskupa Degenhardta. 20. prosince 2001 nahradil Hermanna Josefa Spitala ve funkci biskupa v Trieru, nejstarší německé diecézi. 17. července 2003 suspendoval z kněžského úřadu Gottholda Hasenhüttla za to, že během Ekumenického církevního sjezdu pozval ke svatému přijímání i evangelíky.

30. listopadu 2007 jej papež Benedikt XVI. jmenoval do funkce arcibiskupa mnichovsko-freisingské diecéze. Okolnosti tohoto papežova rozhodnutí provázely četné dohady veřejnosti i médií, ty však odbyl Marx výrokem: "Arcibiskupa jmenuje papež, nikoliv novináři." Obřad uvedení do funkce proběhl 2. února 2008 v mnichovském chrámu Frauenkirche.

Kromě výkonu funkce arcibiskupa v Mnichově a Freisingu v současné době arcibiskup Marx předsedá Výboru pro sociální otázky Německé biskupské konference.

Dílo

V říjnu 2008 vydal Reinhard Marx publikaci "Kapitál" (Das Kapital), nesoucí provokativně název stejnojmenného spisu jmenovce Karla Marxe, zásadního kritika kapitalistického společensko-ekonomického systému. Obdobně jako Karel Marx, i Reinhard Marx se ve svém Kapitálu staví kriticky k neregulované kapitalistické ekonomice, v jejímž fungování vidí zákonitou příčinu finanční a hospodářské krize v letech 2008-2010. Krizi podle něj zavinilo nezodpovědné chování ekonomických subjektů, zejména pak divoké spekulace na globalizovaných finančních trzích. Východisko dle něj spočívá v zrodu moderního sociálně-tržního hospodářství stojícího na zásadách křesťanské morálky, odpovědnosti a sociálního cítění.

Odkazy