Ionizující záření: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Lovecz (diskuse | příspěvky)
Řádek 35: Řádek 35:
* Uměle vytvořené nestabilní chemické prvky ([[neptunium]], [[plutonium]], [[americium]], [[kalifornium]] atp.)
* Uměle vytvořené nestabilní chemické prvky ([[neptunium]], [[plutonium]], [[americium]], [[kalifornium]] atp.)
* Zařízení pro scintilační a stopovací diagnostické metody
* Zařízení pro scintilační a stopovací diagnostické metody
* Terapeutická zařízení - cesiové a kobaltové gamma ozařovače, Leksellův gama-nůž
* Terapeutická zařízení - cesiové a kobaltové gamma ozařovače, [[Gama nůž|Leksellův gama-nůž]]
* Radiofarmaka a tracery
* Radiofarmaka a tracery



Verze z 3. 6. 2010, 23:17

Varovný symbol označující zdroje ionizujícího záření

Ionizující záření je souhrnné označení pro záření, jehož kvanta mají energii postačující k ionizaci atomů nebo molekul ozářené látky. Za energetickou hranici ionizujícícho záření se obvykle považuje energie 5 keV pro

  • fotonové záření (rentgenové záření,γ)
  • elektronové záření β-
  • α záření

Pro neutronové záření a záření β+ je kvantifikace obtížnější, neboť i velmi pomalé částice (v případě neutronů) vstupují do jader a vyvolávají sekundární ionizaci prostřednictvím jaderných reakcí. Obdobný případ nastává v případě pozitronů, anihilujících s elektrony za vzniku velmi tvrdého záření γ.

S ohledem na charakter ionizačního pocesu je možno ionizující záření rozdělit na přímo ionizující a nepřímo ionizující. Přímo ionizující záření je tvořeno nabitými částicemi (protony, elektrony, pozitrony atp.) Nepřímo ionizující záření zahrnuje nenabité částice (neutrony, fotony atp.), které prostředí samy neionizují, ale při interakci s prostředím uvolňují sekundární přímo ionizující částice. Ionizace prostředí je zde tedy způsobena těmito sekundárními částicemi. Vznik ionizujícího záření souvisí se strukturou atomů a jejich jader.


Druhy ionizujícího záření


rentgenka

Zdroje ionizujícího záření

Přírodní zdroje

Umělé zdroje

Účinky na živé organismy

Ionizující záření, ve formě jak dlouhodobého slabého, tak i krátkodobého intenzivního ozáření, má negativní účinky na člověka a ostatní živé organismy. Působí-li na biologický materiál, dochází k absorbci ionizujících částic nebo vlnění atomy daného materiálu. To způsobuje vyrážení elektronů z jejich orbitalů a tvorbu kladně nabitých kationtů. Ionizované části molekul se stávají vysoce reaktivními a vedou k řadě chemických reakcí, které buňku buď rovnou usmrtí, nebo vedou ke změnám genetické informace (reakce radikálů s DNA způsobuje porušení fosfodiesterových vazeb a tím zpřetrhání jejího řetězce) K měření jeho účinků se používají tyto jednotky:

Jednou z veličin charakterizujících ionizující záření je lineární přenos energie.

Detekce ionizujícího záření

Související informace naleznete také v článku Detektor ionizujícího záření.

Detektory ionizujícího záření se dělí podle nesené informace na dektory počtu částic (nespektrometrické detektory, určují pouze počet částic, nezjistí energii ionizačního záření) a na detektory spektrometrické (zjistí počet částic i jejich energii). Příkladem spektrometrického detektoru jsou scintilační detektory.

Související články

Externí odkazy