Ofión: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: id:Ophion
m př. n. l.
Řádek 22: Řádek 22:
Poblíž věštecké zdi uviděla první tabulku, starou jako nekonečná minulost, obsahující najednou všechny věci: bylo na ní vše co Ofión, svrchovaný pán, stvořil, vše co tento starodávný Cronus dokázal.
Poblíž věštecké zdi uviděla první tabulku, starou jako nekonečná minulost, obsahující najednou všechny věci: bylo na ní vše co Ofión, svrchovaný pán, stvořil, vše co tento starodávný Cronus dokázal.


Máme tedy fragmenty spisů raného filozofa Pheredycta ze Syrosu (6. století př. Kr.) s vymyšlenými legendami nebo mýty, kde síly známé jako Zas a Chronos existují již od počátku ve které Chronos stvoří vesmír. Některé fragmenty této práce se zmiňují o narození Ofióna a bitvě bohů mezi Cronem (nejedná se o Chrona) na jedné straně a Ofiónem a jeho dětmi na straně druhé. Bylo přitom dohodnuto, že která strana bude druhou zatlačena až do ''Ogenosu'', ta prohraje, zatímco vítěz obdrží za odměnu nebe.
Máme tedy fragmenty spisů raného filozofa Pheredycta ze Syrosu (6. století př. n. l.) s vymyšlenými legendami nebo mýty, kde síly známé jako Zas a Chronos existují již od počátku ve které Chronos stvoří vesmír. Některé fragmenty této práce se zmiňují o narození Ofióna a bitvě bohů mezi Cronem (nejedná se o Chrona) na jedné straně a Ofiónem a jeho dětmi na straně druhé. Bylo přitom dohodnuto, že která strana bude druhou zatlačena až do ''Ogenosu'', ta prohraje, zatímco vítěz obdrží za odměnu nebe.


[[Eusebius z Caesarei]] ve svém ''Praeparatio'' (1.10) [[Philo z Byblosu|Phila z Byblos]] převzal Ofióna od Féničanů.
[[Eusebius z Caesarei]] ve svém ''Praeparatio'' (1.10) [[Philo z Byblosu|Phila z Byblos]] převzal Ofióna od Féničanů.

Verze z 3. 6. 2010, 22:45

V řecké mytologii Ofión (starořecké Ὀφίων znamená „had“) také zvaný Ophion nebo Ophioneus vládl světu společně s Eurynomé, než byli oba dva, podle některých zdrojů, svrženi Kronem a Rheou.

Podle Pelasgického mýtu o stvoření světa, se právě všichni Pelasgové zrodili z Ofióna, respektive z jeho zubů.

Zdroje

V Heptamychii od Pherecydta ze Syrosu je první doložená zmínka o Ofiónovi.

Příběh Ofióna a Eurynomé byl zřejmě populární v Orfické poezii, ze které se dochovaly pouze fragmenty.

Apollonius ze Rhodu ve své Argonautice (1.495f) shrnuje píseň o Orfeovi: Zpíval, jak nebe, země a moře byly jednou smíšeny v jednu formu, po smrtelném sporu byly rozděleny každé zvlášť; a jako hvězdy a měsíc a cesty slunce navždy zachovávají své příslušné místo na obloze, a jako povstalé hory, a jako hučící řeky se svými nymfami vznikly i všechny hrůzné věci. A zpíval jak nejdříve ze všeho Ofión a Eurynomé, dcera Ókeana, vládli ze sněžného Olympu, a jak skrze sílu paže se jednou vzdala svého neodvolatelného práva pro Chrona a jiného pro Rheu, a jak spadli do vln oceánu; ale jiní dva jak vládli nad požehnanými Titány, zatímco Zeus, byl ještě dítě a ještě se starostmi dítěte žil v jeskyni Dikté; a ze země narození Kyklopové ho ještě nevyzbrojili klínem s hromem a bleskem; těmito věcmi, kterými se stal Zeus proslulý.

Lyrocroph (1191) vypravuje, že Diova matka, kterou byla Rhea, byla obratná v zápasení a svrhla bývalou vládkyni Eurynomé do Tartaru.

U Nonna v jeho díle Dionysiaca má Héra říci (8.158f):

Půjdu k nejzazším hranicím oceánu a budu mít účast na krbu nejstarší Tethys; přejdu k domu Harmonie a budu bydlet s Ofiónem.

Harmonie v tomto textu je zřejmě chyba, jedná se o Eurynomé. Ofión je dále znovu zmíněn Nonnem (12.43):

Poblíž věštecké zdi uviděla první tabulku, starou jako nekonečná minulost, obsahující najednou všechny věci: bylo na ní vše co Ofión, svrchovaný pán, stvořil, vše co tento starodávný Cronus dokázal.

Máme tedy fragmenty spisů raného filozofa Pheredycta ze Syrosu (6. století př. n. l.) s vymyšlenými legendami nebo mýty, kde síly známé jako Zas a Chronos existují již od počátku ve které Chronos stvoří vesmír. Některé fragmenty této práce se zmiňují o narození Ofióna a bitvě bohů mezi Cronem (nejedná se o Chrona) na jedné straně a Ofiónem a jeho dětmi na straně druhé. Bylo přitom dohodnuto, že která strana bude druhou zatlačena až do Ogenosu, ta prohraje, zatímco vítěz obdrží za odměnu nebe.

Eusebius z Caesarei ve svém Praeparatio (1.10) Phila z Byblos převzal Ofióna od Féničanů.

Interpretace

Robert Graves se ve své knize Řecké mýty pokusil zrekonstruovat Pelasgický mýtus o stvoření světa, který zahrnuje báji o stvoření Ofióna bohyní Eurynomé, která povstala nahá z Chaosu. Protože Eurynomé nemohla najít oporu pro své nohy, oddělila od oblohy moře a začala tančit na jeho vlnách. Při tanci, kterým se pohybovala směrem k jihu, se za ní začal zvedat severní vítr, s kterým se dalo začít tvořit svět. Třením v dlaních stvořila z tohoto větru Ofióna, který se posléze začal ovíjet kolem božské Eurynomé a nakonec se s ní spojil. Z tohoto spojení vzniklo vejce všehomíra, které Eurynomé změněná na holubici vyseděla a které na její příkaz Ofión obtočil. Teprve pak vejce prasklo vedví a následně se z něj vylíhly všechny věci, které nás obklopují - slunce, měsíc, planety hvězdy, hory, řeky, stromy, rostliny a živočichové. Oba dva se poté usadili na hoře Olympu, kde Ofión rozzlobil Eurynomé tvrzením, že celý svět je jeho dílem. Ta mu poté vykopla zuby, poranila ho patou na hlavě a zahnala do temných děr pod zemí.

Literatura

  • Robert Graves (1982) Řecké mýty - Odeon, Praha.