Defétismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:


Revoluční Defétismus
Revoluční Defétismus
Koncept se stal nejvýznamnějším díky Vladimíru Leninovi v době první světové války. Revoluční Defétismus je revoluční poraženectví založené na marxistické myšlence třídního boje. Argumentoval, že proletariát nemohl vyhrát nebo získat v kapitalistické válce. Lenin prohlásil, že je skutečný nepřítel jsou imperialističtí vůdci, kteří poslali své nižší třídy do bitvy. Lenicn argumentoval že by dělníci získali více ze porážky svého vlastního národa, kdyby boj mohl být přeměněn na občanskou válku a pak mezinárodní revoluci.
Koncept se stal nejvýznamnějším díky Vladimíru Leninovi v době první světové války. Revoluční Defétismus je revoluční poraženectví založené na marxistické myšlence třídního boje. Argumentoval, že proletariát nemohl vyhrát nebo získat v kapitalistické válce. Lenin prohlásil, že je skutečný nepřítel jsou imperialističtí vůdci, kteří poslali své nižší třídy do bitvy. Dělníci by získali více z porážky svého vlastního národa, kdyby boj mohl být přeměněn na občanskou válku a pak mezinárodní revoluci.

Verze z 3. 6. 2010, 14:53

Poraženectví je přijetí porážky bez boje. V každodenním používání, poraženectví má negativní konotaci, a je často spojeno se zradou a pesimismem, nebo dokonce s beznadějnou situaci. Termín je běžně používaný v souvislosti s válkou: voják může být defétista, jestliže odmítá bojovat, protože si myslí, že boj bude určitě ztracen, nebo že nemá cenu bojovat z nějakého jiného důvodu. Termín je používán opět v souvislosti s válkou, odkazováním na názor, že porážka by byla lepší než vítězství. Termín může také být použity v jiných oblastech, jako je politika, sport, psychologie a filozofie.

Revoluční Defétismus Koncept se stal nejvýznamnějším díky Vladimíru Leninovi v době první světové války. Revoluční Defétismus je revoluční poraženectví založené na marxistické myšlence třídního boje. Argumentoval, že proletariát nemohl vyhrát nebo získat v kapitalistické válce. Lenin prohlásil, že je skutečný nepřítel jsou imperialističtí vůdci, kteří poslali své nižší třídy do bitvy. Dělníci by získali více z porážky svého vlastního národa, kdyby boj mohl být přeměněn na občanskou válku a pak mezinárodní revoluci.