Župa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sh:Župa (Tutin)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Slovenská republika (1939) - Změněn(y) odkaz(y) na Slovenská republika (1939–1945)
Řádek 19: Řádek 19:
f) Košická
f) Košická


Obnoveny byly v změněné podobě pouze krátkodobě, za [[Druhá světová válka|2. světové války]] v tehdejším [[Slovenská republika (1939)|Slovensku]]. Od roku [[1996]] se [[Slovensko]] člení na [[kraj (územní jednotka)|kraje]] jako jednotky státní správy, a na samosprávné kraje, kterým se neoficiálně říka ''župa'' (alternativní název). Představiteli samosprávního kraje je neoficiálně říka [[Župan (administrativa)|župan]].
Obnoveny byly v změněné podobě pouze krátkodobě, za [[Druhá světová válka|2. světové války]] v tehdejším [[Slovenská republika (1939–1945)|Slovensku]]. Od roku [[1996]] se [[Slovensko]] člení na [[kraj (územní jednotka)|kraje]] jako jednotky státní správy, a na samosprávné kraje, kterým se neoficiálně říka ''župa'' (alternativní název). Představiteli samosprávního kraje je neoficiálně říka [[Župan (administrativa)|župan]].


== Rumunsko ==
== Rumunsko ==

Verze z 31. 5. 2010, 08:50

Župa (latinsky comitatus, maďarsky megye, polsky żupa, německy Gespanschaft, chorvatsky županija, rumunsky judeţ) je vyšší územně správní celek v některých zemích, převážně střední a východní Evropy.


Maďarsko

Podrobnější informace naleznete v článku Maďarské župy.

V Uherském království existovaly župy jako administrativní jednotky od roku 1849. Nahradily tehdejší šlechtické stolce. I přes rozpad Uher a mnoho reforem správního zřízení se župy dochovaly a v dnešní Maďarsku je jich 19.

Slovensko

Na Slovensku župy existovaly již od doby uherské nadvlády a v té době navazovaly na kmenové celky ještě z doby před příchodem Maďarů. Více v článku Uherské župy na území Slovenska. Po vyhlášení ČSR v roce 1918 byla stará státní správa převzata (týkalo se to šestnácti žup), jejich hranice se pouze přizpůsobily nové státní hranici s Maďarskem. Od roku 1923 existovaly tzv. velkožupy (slovensky veľžupy), kterých bylo šest, protože schválená reforma státní správy byla nakonec realizována pouze na Slovensku a na Podkarpatské Rusi. Zanikly reformou a vytvořením krajinského (zemského) zřízení v roce 1928.

a) Župa Bratislavská b) Nitranská c) Považská(T.S:Martin) d) Zvolenská e) Podtatranká (L.S.Mikuláš) f) Košická

Obnoveny byly v změněné podobě pouze krátkodobě, za 2. světové války v tehdejším Slovensku. Od roku 1996 se Slovensko člení na kraje jako jednotky státní správy, a na samosprávné kraje, kterým se neoficiálně říka župa (alternativní název). Představiteli samosprávního kraje je neoficiálně říka župan.

Rumunsko

Rozdělení Rumunska na župy („judeţe“) bylo vytvořeno v 19. století podle vzoru francouzských departementů. V době socialismu se členění Rumunska změnilo na rajóny podle sovětskeho vzoru, ale za nedlouhou dobu (roku 1968) se opět vrátilo k rozdělení platnému dodnes.

Chorvatsko

V zemi bylo v roce 1992 na základě ústavy z roku 1990 zavedeno župní zřízení a jen s malými změnami přetrvalo až dodnes.

V době Jugoslávie se Chorvatsko dělilo na tzv. opčiny (chorvatsky općina), ty byly menší než dnešní župy. Tento název dnes nesou okresy, na něž se současné župy dělí. Dnešní opčiny jsou ale menší, než jejich předchůdkyně.

Každá župa má svůj vlastní sněm (chorvatsky županijska skupština), který je volen na čtyřleté období. Župní sněm volí vládu župy (župana jako hlavu exekutivy a max. 12 podžupanů), schvaluje roční rozpočet, rozhoduje o majetku župy a tak podobně.