Zbraň hromadného ničení: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
BenzolBot (diskuse | příspěvky)
RibotBOT (diskuse | příspěvky)
Řádek 28: Řádek 28:
[[fi:Joukkotuhoase]]
[[fi:Joukkotuhoase]]
[[fr:Arme de destruction massive]]
[[fr:Arme de destruction massive]]
[[he:נשק להשמדת המונים]]
[[he:נשק להשמדה המונית]]
[[hr:Oružje za masovno uništenje]]
[[hr:Oružje za masovno uništenje]]
[[hu:ABC-fegyverek]]
[[hu:ABC-fegyverek]]

Verze z 23. 5. 2010, 12:21

Zbraně hromadného ničení (zkratkou ZHN) jsou zbraně, které jsou navržené tak, aby byly schopny usmrtit velké množství lidí nebo způsobit velké materiální škody. Jsou určeny k ničení civilních i vojenských cílů a zpravidla konstruovány tak, že to znemožňuje či velmi ztěžuje jejich taktické užití proti čistě vojenským cílům.

Obecně se za zbraně hromadného ničení označuji jaderné zbraně (včetně radiologických), biologické zbraně a chemické zbraně, avšak tento náhled je pouze obecný a všeobecně nepřijímaný - např. chemické nebo jaderné zbraně taktických parametrů (například jaderná dělostřelecká munice, torpédo s nukleární hlavicí), které jsou použity v rámci bojové akce proti vojenským cílům, nejsou podle náhledu některých států a doktrín za zbraně hromadného ničení považovány.

Spíše ojedinělé a obecně nepřijaté jsou názory, že za ZHN lze považovat například strategické bombardování velkých rozměrů složené jinak z jednotlivých zbraní, které za ZHN považovány nejsou (viz například nálet na Drážďany).

Příklady užití ZHN

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu zbraň hromadného ničení na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - vojenství