Zrádné srdce: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 3: Řádek 3:
== Děj ==
== Děj ==
{{Spoiler}}
{{Spoiler}}
Hlavním hrdinou je neznámý [[mladík]], sluha svého pána, se kterým žije v polorozpadlém domě v tmavé [[londýn]]ské ulici. Jeho pán je stařec, jenž se vyhýbá lidské společnosti, snad ze strachu, snad z lakomství. Mladík jej ukrutně nenávidí. Ne však kvůli jeho zlovůli, ne kvůli jeho záši, ne kvůli jeho skutkům, nýbrž kvůli jeho oku podobnému oku supa. Toto [[oko]] mladíka neustále popouzí a vede jej k záchvatům zuřivosti. Chce starce zabít. Vždy v noci vchází do starcovy ložnice, stařec má však vždy oko zavřené. Jedné noci však mladík našlapoval neopatrně a zavadil zakrytou lucernou, jež nevyluzovala ani paprsek čirého světla, o zárubně starcovy ložnice. Stařec se probudil a ze strachu zakřičel: „Kdo je to?“ Mladík však vyčkává a po celou dobu, kdy je stařec vzhůru, nepohne jediným svalem, nevydechne velké souusto vzduchu, aby se neprozradil. Poté stařec znovu ulehne a mladík vklouzne do ložnice. Posvítí starci do tváře. Jeho oko je otevřené. Mladík starce zabije a převalí na něj pohovku, stařec přesto stačí vykřiknout. Dílo je dokonáno. Mladík slyší hřmot z vedlejšího bytu – je to žřejmě soused, který zaslechl výkřik ze starcova hrdla.
Hlavním hrdinou je neznámý mladík, sluha svého pána, se kterým žije v polorozpadlém domě v tmavé [[londýn]]ské ulici. Jeho pán je stařec, jenž se vyhýbá lidské společnosti, snad ze strachu, snad z lakomství. Mladík jej ukrutně nenávidí. Ne však kvůli jeho zlovůli, ne kvůli jeho záši, ne kvůli jeho skutkům, nýbrž kvůli jeho oku podobnému oku [[sup]]a. Toto [[oko]] mladíka neustále popouzí a vede jej k záchvatům zuřivosti. Chce starce zabít. Vždy v noci vchází do starcovy ložnice, stařec má však vždy oko zavřené. Jedné noci však mladík našlapoval neopatrně a zavadil zakrytou lucernou, jež nevyluzovala ani paprsek čirého světla, o zárubně starcovy ložnice. Stařec se probudil a ze strachu zakřičel: „Kdo je to?“ Mladík však vyčkává a po celou dobu, kdy je stařec vzhůru, nepohne jediným svalem, nevydechne velké souusto vzduchu, aby se neprozradil. Poté stařec znovu ulehne a mladík vklouzne do [[ložnice]]. Posvítí starci do tváře. Jeho oko je otevřené. Mladík starce zabije a převalí na něj pohovku, stařec přesto stačí vykřiknout. [[Dílo]] je dokonáno. Mladík slyší hřmot z vedlejšího [[byt]]u – je to žřejmě soused, který zaslechl výkřik ze starcova hrdla.


Mladík uchopí tělo a zatluče jej hluboko do podlahy.Přikryje parkety kobercem.Náhle se ozvou ťukoty na dveře domu.Mladík otvírá a uvidí policejní strážníky.Strážníci vejdou s oznámením,že soused slyšel z mladíkova bytu výkřik.Mladík souhlasí,vždyť to byl výkřik z jeho plic,z jeho srdce.Zdál se mu totiž sen,který ihned začíná vyprávět.Policisté ani v nejmenším netuší co se stalo a nemají podezření.Mladík jim však nevěří.Je upocený a chová se zvláštně.Jeho mysl a jeho svědomí pukají.Nemůže vydržet svou vinu.Začne jim tedy povídat obsah snu,který je totožný s vraždou,kterou vykonal před chvílí.Jakmile se však dostane k pasáži kdy zabíjí starce, uslyší ve své mysli tlukot srdce.Je to však výplod jeho váhání, tím pádem strážníci nic podobného neslyší.On v domnění,že jej chtějí obelstít stává se nerudným a neklidným. Když tlukot srdce sílí,on své nervy nemůže zkrotit,vrhne se ke koberci,vytrhá ze země parkety a zakřičí: "Zde,zde tluče to jeho ohavné srdce!"
Mladík uchopí tělo a zatluče jej hluboko do podlahy.Přikryje parkety kobercem.Náhle se ozvou ťukoty na dveře domu.Mladík otvírá a uvidí policejní strážníky.Strážníci vejdou s oznámením,že soused slyšel z mladíkova bytu výkřik.Mladík souhlasí,vždyť to byl výkřik z jeho plic,z jeho srdce.Zdál se mu totiž sen,který ihned začíná vyprávět.Policisté ani v nejmenším netuší co se stalo a nemají podezření.Mladík jim však nevěří.Je upocený a chová se zvláštně.Jeho mysl a jeho svědomí pukají.Nemůže vydržet svou vinu.Začne jim tedy povídat obsah snu,který je totožný s vraždou,kterou vykonal před chvílí.Jakmile se však dostane k pasáži kdy zabíjí starce, uslyší ve své mysli tlukot srdce.Je to však výplod jeho váhání, tím pádem strážníci nic podobného neslyší.On v domnění,že jej chtějí obelstít stává se nerudným a neklidným. Když tlukot srdce sílí,on své nervy nemůže zkrotit,vrhne se ke koberci,vytrhá ze země parkety a zakřičí: "Zde,zde tluče to jeho ohavné [[srdce]]!"
{{endspoiler}}
{{endspoiler}}



Verze z 9. 5. 2010, 13:53

Zrádné srdce je jedna z nejznámějších a nejpropracovanějších[zdroj?] povídek amerického spisovatele Edgara Allana Poea. Povídka je známá a kritiky uznávaná zejména díky tabulizovanému[zdroj?] tématu a detailně propracovaným psychologickým charakterům hlavních postav. Přestože se jedná o jednu z nejkratších autorových prací, vysloužila si obdiv mnohých literárních umělců a jedná se o jednu z nejpřekládanějších autorových prací.

Děj

Šablona:Spoiler Hlavním hrdinou je neznámý mladík, sluha svého pána, se kterým žije v polorozpadlém domě v tmavé londýnské ulici. Jeho pán je stařec, jenž se vyhýbá lidské společnosti, snad ze strachu, snad z lakomství. Mladík jej ukrutně nenávidí. Ne však kvůli jeho zlovůli, ne kvůli jeho záši, ne kvůli jeho skutkům, nýbrž kvůli jeho oku podobnému oku supa. Toto oko mladíka neustále popouzí a vede jej k záchvatům zuřivosti. Chce starce zabít. Vždy v noci vchází do starcovy ložnice, stařec má však vždy oko zavřené. Jedné noci však mladík našlapoval neopatrně a zavadil zakrytou lucernou, jež nevyluzovala ani paprsek čirého světla, o zárubně starcovy ložnice. Stařec se probudil a ze strachu zakřičel: „Kdo je to?“ Mladík však vyčkává a po celou dobu, kdy je stařec vzhůru, nepohne jediným svalem, nevydechne velké souusto vzduchu, aby se neprozradil. Poté stařec znovu ulehne a mladík vklouzne do ložnice. Posvítí starci do tváře. Jeho oko je otevřené. Mladík starce zabije a převalí na něj pohovku, stařec přesto stačí vykřiknout. Dílo je dokonáno. Mladík slyší hřmot z vedlejšího bytu – je to žřejmě soused, který zaslechl výkřik ze starcova hrdla.

Mladík uchopí tělo a zatluče jej hluboko do podlahy.Přikryje parkety kobercem.Náhle se ozvou ťukoty na dveře domu.Mladík otvírá a uvidí policejní strážníky.Strážníci vejdou s oznámením,že soused slyšel z mladíkova bytu výkřik.Mladík souhlasí,vždyť to byl výkřik z jeho plic,z jeho srdce.Zdál se mu totiž sen,který ihned začíná vyprávět.Policisté ani v nejmenším netuší co se stalo a nemají podezření.Mladík jim však nevěří.Je upocený a chová se zvláštně.Jeho mysl a jeho svědomí pukají.Nemůže vydržet svou vinu.Začne jim tedy povídat obsah snu,který je totožný s vraždou,kterou vykonal před chvílí.Jakmile se však dostane k pasáži kdy zabíjí starce, uslyší ve své mysli tlukot srdce.Je to však výplod jeho váhání, tím pádem strážníci nic podobného neslyší.On v domnění,že jej chtějí obelstít stává se nerudným a neklidným. Když tlukot srdce sílí,on své nervy nemůže zkrotit,vrhne se ke koberci,vytrhá ze země parkety a zakřičí: "Zde,zde tluče to jeho ohavné srdce!" Šablona:Endspoiler

Kompozice

Dílo je stavěno do ich formy a je velmi důkladně a detailně zpracováno. Autor se snaží navodit pocit zoufalství a úzkosti. Proti nadpřirozenu staví raději složitou lidskou myšlenku pocitu viny.

Odkazy

CHYBA: {{Wikizdroje}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „autor“, „dílo“, „kategorie“, „rozcestník“, „edice“.

Související články