Ronald H. Coase: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: no:Ronald Coase
m robot přidal: pnb:رونلڈ کوس
Řádek 58: Řádek 58:
[[no:Ronald Coase]]
[[no:Ronald Coase]]
[[pl:Ronald Coase]]
[[pl:Ronald Coase]]
[[pnb:رونلڈ کوس]]
[[pt:Ronald Coase]]
[[pt:Ronald Coase]]
[[ro:Ronald Coase]]
[[ro:Ronald Coase]]

Verze z 4. 5. 2010, 20:56

Šablona:Nobelova cena

Ronald Harry Coase (narozen 29. prosince, 1910 ve Willesdenu, Anglie) je britský ekonom a emeritní profesor ekonomie na chicagské univerzitě práva. Poté, co studoval externí program londýnské univerzity v letech 1927 - 29, kde studoval společně s Arnoldem Plantem, začal navštěvovat London School of Economics. Coase promoval roku 1931 - obdržel titul B.Sc.. Svůj doktorát obhájil na téže univerzitě roku 1951. Ve stejném roce emigroval do USA. Nejprve začal vyučovat na univerzitě v Buffalu (University at Buffalo, The State University of New York). V roce 1958 se začal učit na univerzitě v Virginii. Nakonec se usadil v Chicagu v roce 1964. Začal učit na tamější univerzitě a stal se redaktorem deníku Právo a Ekonomie (Journal of Law and Economics). V roce 1991 obdržel Nobelovu cenu.

Coase je znám především pro jeho dva články: Povaha firmy (1937), který představuje koncept transakčních nákladů, kterým vysvětluje velikost firmy a Problém nákladů společnosti (1960), který předpokládá, že dobře definovaná majetková práva mohou odstranit problémy spojené s pozitivnmi a negativními externalitami (Coaseho teorém).

Coaseho přístup k transakčním nákladům má momentálně vliv na moderní teorii organizace, kde byl tento přístup znovupředstaven Oliverem E. Williamsonem.

Coase je také často označován jako "otec" reformy v politice umístění elektromagnetické vysílací licence v USA založené na jeho článku Federální komunikační komise (1959), kde kritizuje licencování rozsahu/spektra vysílání, a pro které navrhuje pro lepší řešení této otázky (tedy pro lepší poskytování vysílání uživatelům) správně definovat majetková práva.

Dalším důležitým příspěvkem Coase je Coaseho domněnka: neformální argument, že monopolista na trhu trvalého zboží nemá tržní moc, protože je neschopný zavázat se k tomu, že nebude snižovat ceny těchto výrobků v budoucnosti.

Coase vytvořil dobře známou, ale často chybně uváděnou prupovídku: "Pokud údaje dostatečně dlouho mučíte, přiznají se"[1]

Odkazy

Reference

  1. Gordon Tullock, "A Comment on Daniel Klein's 'A Plea to Economists Who Favor Liberty'", Eastern Economic Journal, jaro 2001, note 2 (Text: "As Ronald Coase says, 'if you torture the data long enough it will confess'." Note: "I have heard him say this several times. So far as I know he has never published it.")

Související odkazy

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Ronald H. Coase