Dictyoptera: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: el:Δικτυόπτερα
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:Dictiòpter
Řádek 36: Řádek 36:
[[Kategorie:Hmyz]]
[[Kategorie:Hmyz]]


[[ca:Dictiòpter]]
[[el:Δικτυόπτερα]]
[[el:Δικτυόπτερα]]
[[en:Dictyoptera]]
[[en:Dictyoptera]]

Verze z 29. 4. 2010, 17:45

Jak číst taxoboxDictyoptera
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
NadřádDictyoptera
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dictyoptera zahrnuje 3 skupiny polyneopterního hmyzu - šváby (Blattaria), všekazy (Isoptera) a kudlanky (Mantodea). Přestože všechny současné Dictyoptera mají krátké kladélko (ovipositor), nejstarší fosilní Dictyoptera mají dlouhé kladélko, podobně jako hmyz z řádu rovnokřídlích.

Používáni termínu Dictyoptera se v čase různilo, nejvíce se používal v minulém století, ale stále je široce používán. Obvykle je považován za nadřád, který tvoří švábi, všekazi a kudlanky. V některých systémech je ale přesunut na úroveň řádu. V obou přístupech jsou ovšem všechny 3 skupiny stejné, jen se mění jejich hodnost.

Na základě genetických dat jsou nejbližšími žijícími příbuznými řádu Dictyoptera strašilky, strašilkovci a cvrčkovci. Pokud je Dictyoptera považována za nadřád, tak by tyto skupiny měly být v něm obsaženy.[1]

Reference

  1. Cameron, Stephen L.; Barker, Stephen C. & Whiting, Michael F. (2006): Mitochondrial genomics and the new insect order Mantophasmatodea. Molecular Phylogenetics and Evolution 38: 274–279.
  • Lo, N., G. Tokuda, H. Watanabe, H. Rose, M. Slaytor, K. Maekawa, C. Bandi, and H. Noda. 2000. Evidence from multiple gene sequences indicates that termites evolved from wood-feeding cockroaches. Current Biology 10(13):801-804.
  • Inward, D., G. Beccaloni, and P. Eggleton. 2007. Death of an order: a comprehensive molecular phylogenetic study confirms that termites are eusocial cockroaches. Biology Letters 3:331-335. [1]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dictyoptera na anglické Wikipedii.

CHYBA: {{Wikidruhy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „taxon“.