Mall (Londýn): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: ru:Мэлл
TobeBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pnb:دی مال
Řádek 33: Řádek 33:
[[nl:The Mall (Londen)]]
[[nl:The Mall (Londen)]]
[[no:The Mall]]
[[no:The Mall]]
[[pnb:دی مال]]
[[pt:The Mall (Londres)]]
[[pt:The Mall (Londres)]]
[[ru:Мэлл]]
[[ru:Мэлл]]

Verze z 25. 4. 2010, 10:00

Šablona:Infobox londýnské ulice a náměstí

Mall je ulice v londýnském obvodu Westminster. Vede od Buckinghamského paláce (od památníku královny Viktorie) po Admirality Arch u Trafalgar Square. V neděli, o svátcích a při konání ceremoniálních akcí bývá uzavřena.

Na jižní straně ulice se rozprostírá St. James's Park a na severní straně se nachází Green Park, St James's Palace a Clarence House. Na východní straně se kříží s Horse Guards Parade, kde se odehrává střídaní stráží.

Mall byla vytvořena jako ulice pro pořádání ceremonií, po vzoru podobných ulicí v jiných městech, koncem 19. a začátkem 20. století. Součástí výstavby této ulice byla i obnova fasády Buckinghamského paláce a stavba památníku královny Viktorie.

Během oficiální návštěvy hlavy cizího státu, panovník a návštěva projíždí v doprovodu stráží po Mall, která je ozdobena státními vlajkami Velké Británie a vlajkami státu z něhož pochází návštěva.

V průběhu oslav zlatého jubilea královny Alžběty II. se zde shromáždilo více než milión lidí aby vzdali hold své královně a její rodině, která je pozdravovala z balkónu Buckinghamského paláce.

Šablona:Geo dms