Valašské Klobouky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot přidal kategorii Kategorie:Obce v okrese Zlín
Řádek 47: Řádek 47:
Po roce [[1960]], kdy došlo k transformaci krajů, bylo ke Kloboukám připojeno postupně sedm obcí. V roce [[1990]], ale začal opačný proces dezintegrace obcí. Postupně se čtyři obce osamostatnily.
Po roce [[1960]], kdy došlo k transformaci krajů, bylo ke Kloboukám připojeno postupně sedm obcí. V roce [[1990]], ale začal opačný proces dezintegrace obcí. Postupně se čtyři obce osamostatnily.


no a podle té louky Dobšeny se nám už od nodohledna říká Dopši
== Pamětihodnosti ==

K nejvýznamnějším památkám patří farní kostel Povýšení svatého Kříže s gotickým jádrem ze 13. století, renesanční věží a barokním interiérem, budova Staré radnice, dnes sídlo muzea, [[Sloupy Panny Marie a Nejsvětější Trojice|mariánský sloup]] a zajímavostí je také dochovaný [[renesance|renesanční]] [[pranýř]]. Ve městě zahájil svou kariéru známý architekt Hubert Gessner.

Zajímavé expozice Městského muzea představuje zdejší historii a zvyky a také tradice soukenictví, plátenictví a barvířství.

Ve městě je každoročně pořádán tradiční Mikulášský [[jarmek]], na který se pravidelně sjíždí tisíce lidí z blízkého i vzdáleného okolí.

Valašské Klobouky jsou významným střediskem zimních sportů a výchozím místem turistických hřebenových túr v severní části Bílých Karpat. Pěší turisty i cykloturisty ale přitahují hlavně v létě, kdy odtud vyrážejí po mnoha trasách do Bílých Karpat.


== Osobnosti ==
== Osobnosti ==

Verze z 16. 4. 2010, 16:26

Šablona:Infobox české obce a města

Valašské Klobouky jsou město v okrese Zlín, kraj Zlínský, jedno z center oblasti jižního Valašska.

Poloha

Město leží v údolí říčky Klobučky na pomezí Bílých Karpat a Vizovických vrchů v severním cípu Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, která byla v roce 1996 zařazena na seznam biosférických rezervací UNESCO. V okolí města se nachází několik velmi cenných území s výskytem bělokarpatských orchidejí, například Dobšená, Bílé Potoky, Javorůvky nebo Ploščiny.

Historie

Podle pověsti získalo město svůj název od klobouku, který brumovská vrchnost použila k označení své oblíbené studánky. Když tady byla později založena osada nazvali ji Klobouky. Od roku 1885 město užívá dnešní název Valašské Klobouky.

Ve 14. a 15. století získaly Valašské Klobouky řadu privilegií. Roku 1356, se Valašské Klobouky staly městečkem s právem Hradiště, což jim přineslo právo trhu i právo hrdelní. Od 16. století jsou Klobouky označovány jako město.

Při velkém požáru v roce 1896 lehla popelem více než polovina města. Tento požár je považován za největší na Moravě během 19. století. Požár zničil většinu původních dřevěných domů a nová výstavba probíhala již ve zděné podobě. O to cennější jsou tři dochované dřevěnice, které požár přečkaly a dodnes stojí v těsné blízkosti náměstí, u silnice směrem k Brumovu-Bylnici. V jedné z nich má své sídlo ekologické sdružení Kosenka.

Po roce 1960, kdy došlo k transformaci krajů, bylo ke Kloboukám připojeno postupně sedm obcí. V roce 1990, ale začal opačný proces dezintegrace obcí. Postupně se čtyři obce osamostatnily.

no a podle té louky Dobšeny se nám už od nodohledna říká Dopši

Osobnosti

  • Josef Balejka (1917 – 2004), válečný hrdina, pilot RAF
  • Jaroslav Bařinka (1909 – 1980), režisér, autor rozhlasových her
  • Milena Fucimanová (* 1944), spisovatelka, básnířka, překladatelka
  • Hubert Gessner (1871 – 1943), architekt
  • Bedřich Havlíček (1922 – 1994), historik
  • Zdeněk Matyáš (1945 – 2001), malíř
  • Jan Matzal - J.M. Troska (1881 – 1961), autor románů
  • Ladislav Mňačko (1919 – 1994), spisovatel, dramaturg
  • Jaroslav Pacák (1902 – 1984), malíř, teoretik výtvarného umění
  • Miloš Šperling (1925 – 1989), sochař
  • Štěpán Trochta (1905 – 1974), kardinál a biskup litoměřický. Rodák z nedaleké Francovy Lhoty byl pokřtěn valašskoklobouckým děkanem P. Ignácem Kremelem
  • Josef Valčík (1914 – 1942), člen výsadkové skupiny Operace Silver A. Spolupracoval také s členy výsadku Anthropoid a účastnil se atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha

Části města

Šablona:Město Valašské Klobouky

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Valašské Klobouky na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - Česko Šablona:Geo cz