Ron Perlman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: an:Ron Perlman
Řádek 120: Řádek 120:
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]


[[an:Ron Perlman]]
[[ar:رون بيرلمان]]
[[ar:رون بيرلمان]]
[[da:Ron Perlman]]
[[da:Ron Perlman]]

Verze z 13. 4. 2010, 10:29

Šablona:Infobox Herec

Ronald Francis "Ron" Perlman (13. dubna 1950) je americký televizní, filmový a dabingový herec.

Biografie

Osobní život

Perlman se narodil ve Washington Heights, Manhattan, New York. Jeho matka, Dorothy, je komunální zaměstanec, a jeho otec jazzový bubeník a opravář.

Navštěvoval George Washington High School a později na Lehman College v New Yorku v roce 1971, kde obdržel bakaláře hudby a umění v divadle. Perlman take chodil na University of Minnesota, kde promoval jako mistr umění v divadle.

Perlman je Žid. Oženil se s Opal Perlman 14. února 1981, a má 2 děti, dcera Blake Amanda (narozena 1984) a syna Brandon Avery (narozen 1990). Perlman se dobrovolně přihlásil do Kurzu mladých spisovatelů.

Kariéra

Perlman si poprvé zahrál ve filmu Jean-Jacques Annauda Boj o oheň (1981). Poté hrál v různých menších a vedlejších rolích ve filmech a v televizních seriálech, jeho zlomová byla role Vincenta v TV seriálu Kráska a zvíře, spolu s Linda Hamilton v letech 1987 až 1990. To mu vyneslo Zlatý glóbus za Nejlepší herec v televizním seriálu v roce 1989 a velké množství fanoušků.

Hrál v mnoha filmech a tv seriálech během 80tých a 90tých let a také po roce 2000. Jeho nejznámější ztvárnění bylo ve filmech jako Jméno růže (1986), Romeo krvácí (1993), Dobrodružství Huckleberryho Finna (1993), Ostrov Dr. Moreaua (1996), Vetřelec: Vzkříšení (1997), Nepřítel před branami (2001), Blade II (2002) s ve dvou filmových adaptacích románů Stephena Kinga Sleepwalkers a Beznaděj (tv film). Představil se v TV seriálech Highlander: seriál, Krajní meze a Sedm statečných .

Hrál svou první hlavní roli ve filmu v roce 1995, když hrál gargantua "One" v režii Jean-Pierre Jeunet a Marc Caro Město ztracených dětí. Poté hrál další hlavní roli v roce 2004, když ztvárnil komiksového hrdinu ve filmu Hellboy. Režisér Guillermo del Toro, který s ním předtím pracoval na filmu Cronos a Blade II, obhajoval Perlmana na roli i přesto, že studio chtělo obsadit do role někoho známějšího jako třeba Vin Diesela. Perlman si zopakoval roli Hellboye ve filmu Hellboy 2: Zlatá armáda, který měl premiéru 11. července 2008.

Perlman si střihl menší roli v oceněné tv reklamě na pivo Stella Artois. Tato reklama se jmenuje "Devil's Island" a vyhrála zlatou medaili Britské reklamní ceny.

Vybraná filmografie

Film

Televize

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ron Perlman na anglické Wikipedii.

Externí odkazy