Ryszard Kaczorowski: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
Řádek 55: Řádek 55:
[[pt:Ryszard Kaczorowski]]
[[pt:Ryszard Kaczorowski]]
[[ru:Качоровский, Рышард]]
[[ru:Качоровский, Рышард]]
[[uk:Річард Качоровський]]
[[uk:Ришард Качоровський]]
[[zh:雷沙尔德·卡丘罗夫斯基]]
[[zh:雷沙尔德·卡丘罗夫斯基]]

Verze z 12. 4. 2010, 15:10

Šablona:Infobox Politik Ryszard Kaczorowski (26. listopad 1919, Białystok, Polsko10. duben 2010, Smolensk, Rusko) byl polský státník.

Životopis

Vystudoval obchodní školu. Již od útlého věku působil ve skautské organizaci. V roce 1940 byl zatčen NKVD a odsouzen k tresti smrti. Trest mu byl snížen na deset let v táboru Kolyma. Po uzavření dohody Sikorski-Majski v roce 1941 byl propuštěn a narukoval do armády generála Władysława Anderse. V té době dokončil střední školu. Účastnil se bojů o Monte Cassino. Po druhé světové válce zůstal ve Spojeném království jako politický emigrant. Do roku 1986 pracoval jako účetní. Byl také předsedou polské exilové skautské unie.

Kaczorowski se angažoval v polském politickém exilu. V roce 1986 se stal ministrem domácích záležitostí exilové vlády. Polská exilová vláda fungovala podle polské ústavy z roku 1935, která umožňovala, aby prezident jmenoval svého nástupce pro případ, že se prezidentský úřad uprázdní za války. Kazimierz Sabbat jmenoval Kaczorowskiho za svého nástupce v lednu 1988. Když Sabbat 19. července 1989 zemřel stal se Kaczorowski polským prezidentem v exilu. 22. prosince 1990 předal Kaczorowski insignie prezidenta do rukou Lecha Wałęsy, který převzal úřad ve vlasti.

Kaczorowski žil v Londýně a byl čestným občanem téměř třiceti polských měst. Zahynul při leteckém neštěstí u ruského Smolensku 10. dubna 2010.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Ryszard Kaczorowski na Wikimedia Commons Šablona:Portál Polsko

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ryszard Kaczorowski na anglické Wikipedii.

Šablona:Pahýl - biografie Šablona:Pahýl - Polsko