Vztah: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplněk
Kf (diskuse | příspěvky)
Řádek 15: Řádek 15:


==Související články==
==Související články==
{{Wikislovník|vztah}}
*[[souvislost]]
*[[souvislost]]
*[[vztahovačnost]]
*[[vztahovačnost]]

Verze z 9. 4. 2010, 11:48

Vztah je obecná vlastnost konkrétního objektu nebo subjektu (entity), která se váže k jinému objektu nebo subjektu (entitě). V praxi může tato vazba nabývat nejrůznějších podob a vždy záleží na dalších okolnostech a podmínkách její existence. Obecně se může jednat buďto o vazbu jednostraně působící nebo o vazbu působíci oboustraně. Při posuzování jednotlivých vztahů či souvztažností je nutno tento fakt vždy brát do úvahy. Jedna entita může mít více různých vazeb k vícero různým entitám, vzájemné vztahy těchto entit mohou v praxi někdy tvořit velmi rozsáhlé sítě a vzájemné propletence. Přesně definovanou množinu navzájem propojených a souvisejících vztahů pak označujeme termínem souvztažnost.

Matematický vztah

Pokud lze vazbu mezi entitami popsat nástroji a aparátem, které užívá matematika, hovoříme o matematickém vztahu.

Vztahy mezi lidmi

Vztahy mezi lidmi neboli mezilidské vztahy mohou také nabývat nejrůznějších podob, od vztahů velmi špatných (vztahy negativní) přes vztahy nedefinovatelné (neutrální) až po vztahy velmi dobré až vynikající (vztahy pozitivní).

I mezi lidmi pomohou působit vztahy jednostranné či oboustranné. Příkladem jednostranného vztahu mezi dvěma lidmi budiž třeba platonická láska či přátelství (pozitivní vztah) nebo závist a nenávist (negativní vztah). Oboustranná (obapolná) pak téměř vždy bývá opravdová láska, ta bývá obvykle doprovázena i sexuálním vztahem.

Mezilidské vztahy se s ubíhajícím časem přirozeně mění a mohou být i ambivalentní. Jedna z nedobrých lidských vlastností je vztahovačnost, kdy takto postižený jedinec hledá negativní vztahy vůči své osobě i tam kde žádné negativní vztahy vůbec nejsou.

Výpočetní technika

V prostředí počítačů a výpočetní techniky se pro vztah mezi různými databázovými entitami vžil odborný pojem relace, který je užíván zejména v souvislosti s relačními databázemi a ERD diagramy.

Související články

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.