Seismická vlna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Earthquake wave paths.gif|thumb|270px|Šíření seismických vln Zemí.]]
[[Soubor:Earthquake wave paths.gif|thumb|270px|Šíření seismických vln Zemí.]]
'''Seismická vlna''' je vlna, která vzniká jakoukoliv náhlou deformací horniny. Deformace může být vyvolána [[zemětřesení|zemětřesením]], zřícením skalního masívu, umělým výbuchem a podobně. Pro praktické využití v podobě studia [[Země]] mají však význam jen ty otřesy, které jsou schopny projít celým zemským tělesem. Tyto obrovské energie jsou uvolňovány pouze při větších zemětřeseních a nebo lidskou činností v podobě [[atomový výbuch|atomového výbuchu]]. Při zemětřesení a nebo výbuchu dochází k uvolnění obrovského množství energie, což má za následek deformace v místě, kde se energie uvolnila. Prostředí vystavené deformaci má tendeci se elasticky snažit vrátit do původního stavu, což vyvolává seismickou vlnu nebo spíše celou sérii těchto vln.
'''Seismická vlna''' je vlna, která vzniká jakoukoliv náhlou deformací horniny. Deformace může být vyvolána [[zemětřesení|zemětřesením]], zřícením skalního masívu, umělým výbuchem a podobně. Pro praktické využití v podobě studia [[Země]] mají však význam jen ty otřesy, které jsou schopny projít celým zemským tělesem. Tyto obrovské energie jsou uvolňovány pouze při větších zemětřeseních a nebo lidskou činností v podobě [[atomový výbuch|atomového výbuchu]]. Při zemětřesení a nebo výbuchu dochází k uvolnění obrovského množství energie, což má za následek deformace v místě, kde se energie uvolnila. Prostředí vystavené deformaci má tendenci se elasticky snažit vrátit do původního stavu, což vyvolává seismickou vlnu nebo spíše celou sérii těchto vln.


== Typy seismických vln ==
== Typy seismických vln ==
Řádek 6: Řádek 6:


=== P-vlny ===
=== P-vlny ===
[[Image:Pswaves.jpg|thumb|Seismické vlny]]Jedná se o seismické vlny, které dosahují nejvyšších rychlostí, což jim také dalo své jméno. Na na [[seismická stanice|seismickou stanici]] dorazí jako první '''''p'''rimary''. Jedná se o vlny, které průchozí těleso/hmotu stlačují a rozpínají ve směru šíření vln. Někdy se také nazývají pro tuto vlastnost elastické tlakové vlny. Částice tělesa kmitají ve směru pohybujícího se vlnění. Jsou schopny projít skrz celé zemské těleso, což nám přináší cené poznatky o složení [[Země]]. Vlny mají tendenci na přechodných oblastech měnit svojí rychlost a směr, z čehož se dá zpětně odvodit, jaké minerály/horniny se ve vrstvách nacházejí.
[[Image:Pswaves.jpg|thumb|Seismické vlny]]Jedná se o seismické vlny, které dosahují nejvyšších rychlostí, což jim také dalo své jméno. Na na [[seismická stanice|seismickou stanici]] dorazí jako první '''''p'''rimary''. Jedná se o vlny, které průchozí těleso/hmotu stlačují a rozpínají ve směru šíření vln. Někdy se také nazývají pro tuto vlastnost elastické tlakové vlny. Částice tělesa kmitají ve směru pohybujícího se vlnění. Jsou schopny projít skrz celé zemské těleso, což nám přináší cenné poznatky o složení [[Země]]. Vlny mají tendenci na přechodných oblastech měnit svojí rychlost a směr, z čehož se dá zpětně odvodit, jaké minerály/horniny se ve vrstvách nacházejí.


=== S-vlny ===
=== S-vlny ===
Řádek 15: Řádek 15:


=== Loweovy vlny ===
=== Loweovy vlny ===
Jedná se o vlnění, kdy se částice pohybují vzhledem ke směru vlnění na šířku v pravém úhlu. Podobně jako Rayleighovy vlny se i tyto vlny šíří při povrchu Země. Pro Loweovo vlny se používá také označení Q - vlny (angl. ''Q waves''). Jejich existence byla matematicky předpovězena roku [[1911]] [[A.E.H. Love|A.E.H. Lovem]], po kterém převzaly i své jméno. Zemským pláštěm cestují pomaleji než P a S vlny, ale rychleji než Rayleighovy vlny.
Jedná se o vlnění, kdy se částice pohybují vzhledem ke směru vlnění na šířku v pravém úhlu. Podobně jako Rayleighovy vlny se i tyto vlny šíří při povrchu Země. Pro Loweovo vlny se používá také označení Q - vlny (angl. ''Q waves''). Jejich existence byla matematicky předpovězena roku [[1911]] [[A. E. H. Love|A. E. H. Lovem]], po kterém převzaly i své jméno. Zemským pláštěm cestují pomaleji než P a S vlny, ale rychleji než Rayleighovy vlny.


[[Kategorie:Desková tektonika]]
[[Kategorie:Desková tektonika]]

Verze z 21. 5. 2006, 12:08

Šíření seismických vln Zemí.

Seismická vlna je vlna, která vzniká jakoukoliv náhlou deformací horniny. Deformace může být vyvolána zemětřesením, zřícením skalního masívu, umělým výbuchem a podobně. Pro praktické využití v podobě studia Země mají však význam jen ty otřesy, které jsou schopny projít celým zemským tělesem. Tyto obrovské energie jsou uvolňovány pouze při větších zemětřeseních a nebo lidskou činností v podobě atomového výbuchu. Při zemětřesení a nebo výbuchu dochází k uvolnění obrovského množství energie, což má za následek deformace v místě, kde se energie uvolnila. Prostředí vystavené deformaci má tendenci se elasticky snažit vrátit do původního stavu, což vyvolává seismickou vlnu nebo spíše celou sérii těchto vln.

Typy seismických vln

Seismické vlny se vyskytují ve 4 základních typech.

P-vlny

Seismické vlny

Jedná se o seismické vlny, které dosahují nejvyšších rychlostí, což jim také dalo své jméno. Na na seismickou stanici dorazí jako první primary. Jedná se o vlny, které průchozí těleso/hmotu stlačují a rozpínají ve směru šíření vln. Někdy se také nazývají pro tuto vlastnost elastické tlakové vlny. Částice tělesa kmitají ve směru pohybujícího se vlnění. Jsou schopny projít skrz celé zemské těleso, což nám přináší cenné poznatky o složení Země. Vlny mají tendenci na přechodných oblastech měnit svojí rychlost a směr, z čehož se dá zpětně odvodit, jaké minerály/horniny se ve vrstvách nacházejí.

S-vlny

Jedná se o seismické vlny, které rychlostí nedosahují P-vln. Dorazí na pozorovací stanici až tedy jako druhé, což jim dalo jejich název secondary. Při jejich průchodu začne těleso oscilovat, částice tělesa začnou kmitat kolmo ke směru procházejícího vlnění, což má destruktivní účinky. Z fyzikální podstaty vlnění vyplývá, že S-vlny nemohou procházet kapalným prostředím, jelikož kapalina nemá žádnou tuhost.

Rayleighovy vlny

Jedná se o vlnění, které by se dalo popsat jako kruhové vlnění v extrémních případech po elipsových drahách (podobá se vlnění, které probíhá v mořských vlnách). Tyto vlny se šíří při povrchu Země a vyvolává její oscilaci. Jedná se o nejpomalejší zemětřesné vlny.

Loweovy vlny

Jedná se o vlnění, kdy se částice pohybují vzhledem ke směru vlnění na šířku v pravém úhlu. Podobně jako Rayleighovy vlny se i tyto vlny šíří při povrchu Země. Pro Loweovo vlny se používá také označení Q - vlny (angl. Q waves). Jejich existence byla matematicky předpovězena roku 1911 A. E. H. Lovem, po kterém převzaly i své jméno. Zemským pláštěm cestují pomaleji než P a S vlny, ale rychleji než Rayleighovy vlny.