Afghánský chrt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: pt:Galgo afegão
Muro Bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: simple:Afghan Hound
Řádek 55: Řádek 55:
[[pt:Galgo afegão]]
[[pt:Galgo afegão]]
[[ru:Афганская борзая]]
[[ru:Афганская борзая]]
[[simple:Afghan Hound]]
[[sk:Afganský chrt]]
[[sk:Afganský chrt]]
[[sr:Авганистански хрт]]
[[sr:Авганистански хрт]]

Verze z 31. 3. 2010, 21:47

Šablona:Infobox psí plemeno Afgánský chrt je plemeno psa, pocházející z Afghánistánu (odtud jeho název).

Vzhled plemene

Afgánský chrt je typický představitel chrtů, kteří pocházejí z Asie. Původně se vyskytoval ve dvou varianách barvy srsti, dnes jsou u tohoto plemene přípustné všechny barvy.Je milý, důstojný a chytrý pes.


Je to velký pes vysoký 63 až 74 cm. Má dlouhou čenichovou partii. jeho uši přiléhají k hlavě, má tmavé až zlaté oči.Kohoutkovou výšku má pes 68-74cm a feny 63-69cm. Končetiny má silné a rovné, hřbet je rovněž rovný, hrudník je hluboký. Je to dobrý běžec, jehož pohyb je plynulý, lehký a pozoruhodně stylový. Srst má jemnou a dlouhou, v obličejové části ji má krátkou. Poněvadž je jeho srst dlouhá, vyžaduje náročnou a každodenní péči, údržbu a pročesávání.

Charakteristika Je to lovecký, hlídací,společenský a zavodní pes.

Vlastnosti a využití plemene

Afgánský chrt působí působivým, důstojným a vznešeným dojmem. Má typický orientální výraz a chová se zdrženlivě. V boji dokáže být přiměřeně ostrý, původně se totiž používal jako lovecký pes. Je to velmi sebevědomé zvíře, není to pes vhodný pro začátečníky. Vyžaduje citlivé zacházení, pochopení své uzavřenější povahy a toleranci. Ale i když jsou tyto podmínky dodrženy, majitel od něj nemůže očekávat absolutní poslušnost. Vyžaduje mnoho pohybu a volnosti, je vhodný pro sportovní činnost. Šablona:Pahýl - kynologie