Zub moudrosti: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rubinbot (diskuse | příspěvky)
Muro Bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: simple:Wisdom teeth
Řádek 50: Řádek 50:
[[pt:Siso]]
[[pt:Siso]]
[[ru:Зуб мудрости]]
[[ru:Зуб мудрости]]
[[simple:Wisdom teeth]]
[[sk:Zub múdrosti]]
[[sk:Zub múdrosti]]
[[sr:Умњак]]
[[sr:Умњак]]

Verze z 31. 3. 2010, 21:28

Rentgenogram dentice člověka - na levém dolním rohu je zubní cysta obklopující neprořezaný zub moudrosti

Zuby moudrosti jsou třetí stoličky. Obvykle se prořezávají až během 18. – 24. roku života. U současného člověka pozbyly svou funkci, protože měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jako tomu bylo v daleké minulosti. V důsledku toho došlo ke zkrácení čelistí a třetí stoličky často nemají dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku.

U někoho se některá třetí stolička neprořeže vůbec. Jindy se třetí stolička prořezává šikmo nebo vodorovně; v tom případě je často vhodné její chirurgické odstranění. Problémy s prořezáváním zvláště dolních zubů moudrosti trpí až každý pátý člověk.

Třetí stoličky jsou typickým příkladem monofyodontního zubu: vyrůstají jen jednou za život. Nejčastěji mají dva kořeny.

Etymologie

Předpokládá se, že název zuby moudrosti pramení z toho, že se objevují mnohem později než všechny ostatní zuby. Se stejným pojmenováním se setkáváme i v jiných jazycích - anglicky: wisdom teeth, německy: Weisheitszahn, holansky: verstandskies, francouzsky: dents de sagesse.

Zdravotní problémy

Zuby moudrosti jsou někdy doprovázeny zdravotními problémy, včetně jejich retence, zánětu dásně a zubních cyst.

Retence zubů – stav, kdy se zub nemůže z nějakého důvodu prořezat – může postihnout jakýkoliv zub, ale u zubů moudrosti je nejčastější. Při zánětlivých komplikacích hovoříme o obtížném prořezávání zubů (Dentitio difficilis), při kterém se objevují bolesti, problémy s otevíráním úst, otok tváře nebo i vysoká horečka a celková schvácenost.

K zánětu dásně často vede usazování plaku okolo třetí stoličky. Při oslabení imunity se zánět může rozšířit i na ostatní tkáně. Zvláště je-li zub prořezán jen částečně, nebo ještě navíc šikmo k ostatním zubům, je téměř nemožné odstranit plak, který se přirozeně usazuje na krčku zubu.

Zubní cysta se někdy vytvoří, když buňky sedící na povrchu skloviny neprořezaného zubu – ameloblasty – pokračují v sekreční činnosti vytvářející sklovinu. Cysta může být infikována za vzniku zánětu čelisti nebo se může tiše zvětšovat. Oslabuje okolní kost a může způsobit až zlomeninu postižené čelisti.

U neprořezaného zubu může dojít k degeneraci zubního váčku, ve kterém se zub vyvíjel.