Evropský účetní dvůr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jakde (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
TobeBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 38: Řádek 38:
[[lt:Europos Audito Rūmai]]
[[lt:Europos Audito Rūmai]]
[[mk:Европски ревизиски суд]]
[[mk:Европски ревизиски суд]]
[[mwl:Tribunal de Cuontas Ouropeu]]
[[nl:Europese Rekenkamer]]
[[nl:Europese Rekenkamer]]
[[no:Revisjonsretten (EU)]]
[[no:Revisjonsretten (EU)]]

Verze z 30. 3. 2010, 08:53

Evropský účetní dvůr (EÚD) – také Účetní dvůr EU, nebo i jen Účetní dvůr – vznikl na základě tzv. Bruselské smlouvy, uzavřené mezi státy Evropských společenství 22. července 1975, za účelem externí finanční kontroly ES.

EÚD jako na jiných institucích nezávislá organizace kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů Unie a jejích orgánů. O této činnosti každoročně informuje ve výroční zprávě, kterou je povinnen uveřejnit po roční uzávěrce. Tato zpráva je uveřejněna v úředním zpravodaji EU a je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu.

Evropský účetní dvůr sídlí v Lucemburku.

Velká pozornost je přisuzována rozpočtovému hospodaření a zejména otázce, zda jsou finanční prostředky EU vynakládány za schválených zásad na určené účely. V případě nesrovnalostí však EÚD nemá právo uplatňovat přímé sankce.

Podle Smlouvy z Nice má EÚD po jednom auditorovi z každého členského státu Evropské unie. Jsou jmenováni na základě jednomyslného rozhodnutí Rady ministrů po konzultaci s Evropským parlamentem. Volební období je 6 let, mohou být voleni i opakovaně. Auditoři volí pak prezidenta EÚD. Celkový počet zaměstnanců tohoto úřadu je asi 760.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Evropská unie