Jevgenij Pljuščenko: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Výsledek diskuse: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedie%3APod_l%C3%ADpou&action=historysubmit&diff=5053947&oldid=5051582
Alecs.bot (diskuse | příspěvky)
Řádek 84: Řádek 84:
[[simple:Evgeni Plushenko]]
[[simple:Evgeni Plushenko]]
[[sk:Jevgenij Viktorovič Pľuščenko]]
[[sk:Jevgenij Viktorovič Pľuščenko]]
[[sr:Јевгениј Плушенко]]
[[sr:Јевгениј Пљушченко]]
[[sv:Jevgenij Plusjenko]]
[[sv:Jevgenij Plusjenko]]
[[tr:Evgeni Pluşenko]]
[[tr:Evgeni Pluşenko]]

Verze z 27. 3. 2010, 21:39

Šablona:Infobox Krasobruslař Jevgenij Viktorovič Pljuščenko (* 3. listopad 1982, Solnečnoje, Chabarovský kraj) je ruský krasobruslař.

Medailová bilance

Bruslit začal ve svých čtyřech letech. Na juniorských soutěžích se poprvé objevil v roce 1996 a hned v následujícím vyhrál juniorské mistrovství světa.

Jedná se o trojnásobného mistra světa v letech 2001, 2002, 2003 a šestinásobného mistra Evropy v letech 2000, 2001, 2003, 2005, 2006 a 2010.

Na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 získal stříbrnou olymijskou medaili, kdy bodově zaostal pouze za svým krajanem Alexejem Jagudinem. Na zlato dosáhl a olympijským vítězem se stal až na Zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006, kdy druhému Stéphanu Lambielovi nadělil více než dvacetibodový rozdíl. Na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010, na které se vrátil po tříleté pauze se dokázal vrátit na stupně vítězů. Po krátkém programu vedl o několik desetin před Evanem Lysackem, ale právě ten ho ve volných jízdách překonal.

Úspěchy a rekordy

Pljuščenko patří mezi nejúspěšnější krasobruslaře všech dob – za svou kariéru nasbíral v soutěžích, kterých se účastnil, těžko uvěřitelných 45 zlatých, 12 stříbrných a 4 bronzové medaile. Během své kariéry získal sedmdesátkrát nejvyšší známku v 6,0 bodů podle starého systému hodnocení. Současně se stal nejmladším krasobruslařem, který ji dostal – poprvé ve svých 16 letech.

Pljuščenko je mála krasobruslařů, kteří do soutěží běžně a pravidelně zařazují čtverné skoky. Odhaduje se, že za svou kariéru jich skočil kolem stovky. Též jako první skočil několik kombinací se čtverným skokem, např. čtverný toe-loop s trojitýn a dvojitým skokem (na NHK Trophy 1999), čtverný toe-loop s dvěma trojitými skoky (na Ruském poháru 2002) a trojitý toe-loop s třemi trojitými a jedním dvojitým skokem v řade (na MS v roce 2001). Umí též skočit čtverný salchow (ukázal jej na ruském poháru v roce 2004) a čtverný lutz, který však zatím do žádné soutěže nezařadil. Jako jeden z mála zvládá Bielmanovu piruetu, která je pro svoje požadavky na ohebnost vlastní spíše krasobruslařkám. Také výrazová a umělecká složka jeho výkonů je vysoce hodnocena.

Přerušení kariéry

Po olympiádě v Turíně v roce 2006 Pljuščenko přerušil svou kariéru a přestal soutěžit na krasobruslařských turnajích. Zdůvodnil to tím, že si chce oddychnout a uzdravit se z některých zraněních, která ho v tréninku a soutěžích trápila.

Místo toho začal splupracovat s maďarským houslistou Edvinem Martonem. Vystupují spolu ve známé show Králové ledové arény. Od dubna 2009 se opět vrátil do soutěží a začal se připravovat na zimní olympijské hry ve Vancouveru. Po nich se opět hodlá vrátit k exhibičním vystoupením.

Osobní život

Žije v Petrohradu. Se svou bývalou manželkou má syna Kristiana.

Externí odkazy

Šablona:Portál Sport Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Jevgenij Pljuščenko na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikizprávy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „zpráva“.

Šablona:Pahýl - sportovec