Pravidla moštárny: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:The Cider House Rules
Řádek 16: Řádek 16:


[[bs:Kućna pravila]]
[[bs:Kućna pravila]]
[[ca:The Cider House Rules]]
[[da:Æblemostreglementet]]
[[da:Æblemostreglementet]]
[[de:Gottes Werk und Teufels Beitrag (Film)]]
[[de:Gottes Werk und Teufels Beitrag (Film)]]

Verze z 12. 2. 2010, 15:05

Pravidla moštárny je americké filmové drama z roku 1999, natočené režisérem Lassem Hallströmem, podle stejnojmenné novely Johna Irvinga z roku 1985. Film získal 2 Oscary a na dalších 5 byl nominován.

Zápletka

Šablona:Spoiler Homer Wells je sirotek, který vyrůstal v sirotčinci řízeném Dr. Wilburem Larchem, potom co ho pěstouni dvakrát vrátili. První pěstouni si mysleli, že byl příliš tichý a zamlklý a druzí ho bili. Dr. Larch tajně prováděl potraty a učil Homera v oblasti gynekologie a potratů, navzdory tomu, že Homer nikdy neabsolvoval žádnou vysokou školu.

Film pokračuje, Homer se rozhodne opustit sirotčinec s mladým párem Candy Kendallovou a Wallym Worthingtonem, který pracuje na Worthingtonově jablečném sadě a který přišel na kliniku, aby jim Dr. Larch udělal potrat. Wally za 2.sv. války odejde do boje. Zatímco je Wally pryč, Homer a Candy se sblíží. Později je Wallyho letadlo sestřeleno a on se vrací domů od pasu dolu ochrnutý. Candy se rozhodne se o něj postarat a proto opouští Homera.

Od té doby co opustil sirotčinec, žije na Worthingtinivě statku. Chodí sbírat jablka s týmem pana Rose, který je složen převážně z migrujících pracovníků. Pan Rose oplodnil svou vlastní dceru a přesto, že Homer nesouhlasí s potraty, rozhodne se jí pomoci a potrat jí provede. Později, když ji bude pan Rose zase obtěžovat, vezme jeho dcera nůž a bodne ho, ale poslední přání pana Rose před smrtí bude, aby ostatní řekli policii, že to byla sebevražda.

Po smrti Dr. Larche se Homer rozhodne vrátit do sirotčince, dozvídá se, že se Larch otrávil etherem (na této látce byl závislý) a že teď funguje jako ředitel. Na konci filmu se Homer dozví, že Larch zfalšoval jeho lékařské záznamy, aby nemusel do války a později i falešné diplomy pro Homera s cílem přesvědčit radu, aby Homera jmenovali jako dalšího ředitele. Na konci filmu bude Homer plnit rodičovskou roli pro děti ze sirotčince stejně jako Dr. Larch. Šablona:Endspoiler