Systémová konzole: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Systémová konzole'''(System Console), root konzole nebo jednoduše konzole je vstupní text a zobrazovacího zařízení pro systémové administrátorské zprávy , zvlášte z...
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Systémová konzole'''(System Console), root konzole nebo jednoduše konzole je vstupní text a zobrazovacího zařízení pro systémové administrátorské zprávy , zvlášte z [[BIOS]]u nebo zavaděč[[enw:Boot loader|zavaděč]], jádra([[kernel]]) z [[init]] systému a režimu záznamníku([[system dogger]]). Jedná se zde o fyzické zařízení skládající se z klávesnice a obrazovky.
'''Systémová konzole'''(System Console), root konzole nebo jednoduše konzole je vstupní text a zobrazovacího zařízení pro systémové administrátorské zprávy , zvlášte z [[BIOS]]u nebo zavaděč ([[Booting|boot loader]]) , jádra([[kernel]]) z [[init]] systému a režimu záznamníku ([[system dogger]]). Jedná se zde o fyzické zařízení skládající se z klávesnice a obrazovky.


Tradiční mi [[minipočítači]] byla sériová konzole,například [[RS-232]] sériová linka na terminál jako je [[DEC VT100]]. Tento terminál byl obvykle uložen v zabezpečené místnosti, poněvadž mohl být použit pro některé privilegované funkce, jako je zastavení systému nebo výběru,z kterého se médium nahrávalo. Střední počítače([[midrange systems]]), nebo střední systémy jsou vrstvou které spadají mezi mainframe počítače a mikropočítače jako například ty od společností [[Sun Microsystems]], [[Hewlett-Packard]] a [[IBM]], stále používat sériové konzole. Ve větších zařízeních, konzolové porty jsou připojeny k multiplexorům nebo k síťově připojeným mutiportovým sériovým serverům, které umožňují připojit jeho operátora k terminálu na některý z připojených serverů.
Tradiční mi [[minipočítači]] byla sériová konzole,například [[RS-232]] sériová linka na terminál jako je [[VT100|DEC VT100]]. Tento terminál byl obvykle uložen v zabezpečené místnosti, poněvadž mohl být použit pro některé privilegované funkce, jako je zastavení systému nebo výběru,z kterého se médium nahrávalo. Střední počítače([[midrange systems]]), nebo střední systémy jsou vrstvou které spadají mezi mainframe počítače a mikropočítače jako například ty od společností [[Sun Microsystems]], [[Hewlett-Packard]] a [[IBM]], stále používat sériové konzole. Ve větších zařízeních, konzolové porty jsou připojeny k multiplexorům nebo k síťově připojeným mutiportovým sériovým serverům, které umožňují připojit jeho operátora k terminálu na některý z připojených serverů.


U [[osobních počítačů]] a [[pracovních stanic]] má mít připojená [[klávesnice]] a [[monitor]] odpovídající funkci. Vzhledem k tomu, že kabel monitoru nese video signály, tak nemůže být příliš dlouhý. Často při instalace mnoha serverů se proto používají klávesnice / video multiplexery ([[KVM switche]]) a pravděpodobné video zesilovače k centralizování přístupu ke konzoli. V poslední letech se [[KVM/IP]] zařízení stali dostupné, umožnují vzdálenému počítači sledovat video výstup a posílat vstup z klávesnice prostřednictvím [[TCP/IP]] sítě a tudíž je v tomto případě potřeba [[internet]].
U [[osobní počítač|osobních počítačů]] a [[Pracovní stanice|pracovních stanic]] má mít připojená [[klávesnice]] a [[monitor]] odpovídající funkci. Vzhledem k tomu, že kabel monitoru nese video signály, tak nemůže být příliš dlouhý. Často při instalace mnoha serverů se proto používají klávesnice / video multiplexery ([[KVM switche]]) a pravděpodobné video zesilovače k centralizování přístupu ke konzoli. V poslední letech se [[KVM/IP]] zařízení stali dostupné, umožnují vzdálenému počítači sledovat video výstup a posílat vstup z klávesnice prostřednictvím [[TCP/IP]] sítě a tudíž je v tomto případě potřeba [[internet]].


Některé „BIOS“y osobních počítačů, obzvláště v serverech, také podporují sériové konzole, umožňují přístup k systému BIOS přes sériový port, takže sériová konzole je levnější a rychlejší a tedy může být použita. I tam, kde podpora BIOSu chybí, některé [[operační systémy]], například [[FreeBSD]] a [[Linux]], můžou být nakonfigurovány pro sériovou konzoli buď během bootování, nebo po startu.
Některé „BIOS“y osobních počítačů, obzvláště v serverech, také podporují sériové konzole, umožňují přístup k systému BIOS přes sériový port, takže sériová konzole je levnější a rychlejší a tedy může být použita. I tam, kde podpora BIOSu chybí, některé [[operační systémy]], například [[FreeBSD]] a [[Linux]], můžou být nakonfigurovány pro sériovou konzoli buď během bootování, nebo po startu.
Řádek 10: Řádek 10:


Routery a menežovatelné switche (jakož i jiné sítě a telekomunikační zařízení), může také mít konzolové porty, zejména [[Cisco Systems]] routery and switche které používají [[Cisco IOS]], obvykle jsou nakonfigurovány přes jejich konzolové porty.
Routery a menežovatelné switche (jakož i jiné sítě a telekomunikační zařízení), může také mít konzolové porty, zejména [[Cisco Systems]] routery and switche které používají [[Cisco IOS]], obvykle jsou nakonfigurovány přes jejich konzolové porty.

==Navštivte též stránky==
* [[příkazový řádek]] (CLI)
* [[Bootloader]]
* [[System request]] (SysRq)
* [[Console server]]
* [[Win32 console]]

Verze z 9. 2. 2010, 17:02

Systémová konzole(System Console), root konzole nebo jednoduše konzole je vstupní text a zobrazovacího zařízení pro systémové administrátorské zprávy , zvlášte z BIOSu nebo zavaděč (boot loader) , jádra(kernel) z init systému a režimu záznamníku (system dogger). Jedná se zde o fyzické zařízení skládající se z klávesnice a obrazovky.

Tradiční mi minipočítači byla sériová konzole,například RS-232 sériová linka na terminál jako je DEC VT100. Tento terminál byl obvykle uložen v zabezpečené místnosti, poněvadž mohl být použit pro některé privilegované funkce, jako je zastavení systému nebo výběru,z kterého se médium nahrávalo. Střední počítače(midrange systems), nebo střední systémy jsou vrstvou které spadají mezi mainframe počítače a mikropočítače jako například ty od společností Sun Microsystems, Hewlett-Packard a IBM, stále používat sériové konzole. Ve větších zařízeních, konzolové porty jsou připojeny k multiplexorům nebo k síťově připojeným mutiportovým sériovým serverům, které umožňují připojit jeho operátora k terminálu na některý z připojených serverů.

U osobních počítačů a pracovních stanic má mít připojená klávesnice a monitor odpovídající funkci. Vzhledem k tomu, že kabel monitoru nese video signály, tak nemůže být příliš dlouhý. Často při instalace mnoha serverů se proto používají klávesnice / video multiplexery (KVM switche) a pravděpodobné video zesilovače k centralizování přístupu ke konzoli. V poslední letech se KVM/IP zařízení stali dostupné, umožnují vzdálenému počítači sledovat video výstup a posílat vstup z klávesnice prostřednictvím TCP/IP sítě a tudíž je v tomto případě potřeba internet.

Některé „BIOS“y osobních počítačů, obzvláště v serverech, také podporují sériové konzole, umožňují přístup k systému BIOS přes sériový port, takže sériová konzole je levnější a rychlejší a tedy může být použita. I tam, kde podpora BIOSu chybí, některé operační systémy, například FreeBSD a Linux, můžou být nakonfigurovány pro sériovou konzoli buď během bootování, nebo po startu.

To je obvykle použitelné k přihlášení z konzole. V závislosti na konfiguraci, může operační systém zacházet s přihlášením z konzole jako s důvěryhodnějším než přihlášením z jiných zdrojů.

Routery a menežovatelné switche (jakož i jiné sítě a telekomunikační zařízení), může také mít konzolové porty, zejména Cisco Systems routery and switche které používají Cisco IOS, obvykle jsou nakonfigurovány přes jejich konzolové porty.

Navštivte též stránky