Poledne: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Kf (diskuse | příspěvky)
Řádek 18: Řádek 18:


==Související články==
==Související články==
{{Wikislovník|poledne}}
*[[Půlnoc]]
*[[Půlnoc]]
*[[Padla]]
*[[Padla]]

Verze z 8. 2. 2010, 15:32

Poledne je 12:00 hod. místního času. V obecném smyslu je to doba okolo 12:00 hod, kdy zaměstnanci v mnoha zemích mají obvykle přestávku na oběd. Poledne fakticky rozděluje kalendářní den na dvě stejné poloviny, jež se nazývají půldny.

Opakem poledne je půlnoc.

Sluneční poledne

Sluneční, nebo také pravé poledne je okamžik, ve kterém je slunce na obzorem nejvýš. Doba slunečního poledne se v průběhu roku mění až o 20 min od střední hodnoty. Je to způsobeno tím, že Země obíhá po elipse a rychlost jejího pohybu vůči Slunci se mění, zatímco rotuje velice pravidelně kolem své osy.

Okamžik slunečního poledne závisí také na zeměpisné délce místa. V Česku je proto rozdíl mezi slunečním polednem v Chebu a Ostravě asi 25 minut.

Na rozdíl mezi pravým slunečním polednem a polednem občanským má také vliv nastavení letního času.

Kulturně-historické zajímavosti

V některých městech se poledne odbíjí v jiný čas, než je 12:00. Důvody jsou většinou historické. Například zvony brněnské katedrály sv. Petra a Pavla tradičně odbíjejí poledne už v 11:00.[1] Tak zvané "brněnské poledne" má svůj počátek v roce 1645. Odzvonění poledne dříve byla lest, jejíž pomocí se Brno zbavilo obléhajících Švédů.[2][3][4]

Reference

Související články

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.