Turbovrtulový motor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m rekat
mBez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Turboprop operation.png|thumb|right|320px|Schéma zobrazující činnost turbovrtulového motoru]]
[[Soubor:Turboprop operation.png|thumb|right|320px|Schéma zobrazující činnost turbovrtulového motoru]]
'''Turbovrtulový motor''' se dá považovat za hybrid vrtulového a proudového motoru - většina částí je stejná jako u proudového motoru (vstupní ústrojí, [[kompresor]], spalovací komora, [[turbína]], výstupní ústrojí). Je to [[proudový motor]], jehož vyvinuté energie se však použije k pohonu [[vrtule]] a pouze necelých 10% výkonu se přímo podílí tahovou silou na pohonu letadla. [[Hřídel]] proudového motoru je přes [[převodovka|převodovku]] (''reduktor'') spojená s koaxiální hřídelí vrtule. Převodovky se používá neboť vrtule má mnohem větší průměr než lopatky tubíny, a tak by kraj listů vrtule přesahoval rychlost zvuku, což je nežádoucí. Převodovka tak umožňuje plynulé otáčení vrtule rychlostí nezávislou na rychlosti otáčení turbíny.
'''Turbovrtulový motor''' se dá považovat za hybrid vrtulového a proudového motoru - většina částí je stejná jako u proudového motoru (vstupní ústrojí, [[kompresor]], spalovací komora, [[turbína]], výstupní ústrojí). V podstatě to je [[proudový motor]], jehož vyvinuté energie se však použije k pohonu [[vrtule]] a pouze necelých 10% výkonu se přímo podílí tahovou silou na pohonu letadla. [[Hřídel]] proudového motoru je přes [[převodovka|převodovku]] (''reduktor'') spojená s koaxiální hřídelí vrtule. Převodovky se používá neboť vrtule má mnohem větší průměr než lopatky tubíny, a tak by kraj listů vrtule přesahoval rychlost zvuku, což je nežádoucí. Převodovka tak umožňuje plynulé otáčení vrtule rychlostí nezávislou na rychlosti otáčení turbíny.
{{Letecký pahýl}}
{{Letecký pahýl}}



Verze z 9. 5. 2006, 18:27

Schéma zobrazující činnost turbovrtulového motoru

Turbovrtulový motor se dá považovat za hybrid vrtulového a proudového motoru - většina částí je stejná jako u proudového motoru (vstupní ústrojí, kompresor, spalovací komora, turbína, výstupní ústrojí). V podstatě to je proudový motor, jehož vyvinuté energie se však použije k pohonu vrtule a pouze necelých 10% výkonu se přímo podílí tahovou silou na pohonu letadla. Hřídel proudového motoru je přes převodovku (reduktor) spojená s koaxiální hřídelí vrtule. Převodovky se používá neboť vrtule má mnohem větší průměr než lopatky tubíny, a tak by kraj listů vrtule přesahoval rychlost zvuku, což je nežádoucí. Převodovka tak umožňuje plynulé otáčení vrtule rychlostí nezávislou na rychlosti otáčení turbíny. Šablona:Letecký pahýl