Pamflet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Verze 4900269 uživatele 195.113.164.178 (diskuse) zrušena - vandalismus
Řádek 1: Řádek 1:
'''Pamflet''' (v užším smyslu slova ''hanopis'') je delší [[literární dílo]] [[kritika|kritizujícím]] obsahem. Nejčastěji bývá zaměřen proti poli. V literárních pamfletech přitom autor záměrně zdůrazňuje, nebo zveličuje záporné stránky kritizovaného předmětu. Pamflety se často využívají v [[politický boj|politickém boji]] ([[leták]]y apod.). Nenárokují si trvalou [[umělecká hodnota|uměleckou hodnotu]].
'''Pamflet''' (v užším smyslu slova ''hanopis'') je kratší [[literární dílo]] s hanlivým, [[kritika|kritizujícím]] obsahem. Nejčastěji bývá zaměřen proti společnosti. V literárních pamfletech přitom autor záměrně zdůrazňuje, nebo zveličuje záporné stránky kritizovaného předmětu. Pamflety se často využívají v [[politický boj|politickém boji]] ([[leták]]y apod.). Nenárokují si trvalou [[umělecká hodnota|uměleckou hodnotu]].


V širším smyslu je pamflet jakékoliv urážlivé dílo. Může se jednat například o [[recenze|recenzi]], ve které kritik uvádí pouze zápory díla. Může se také jednat o [[novinový článek]], či rozsáhlejší literární dílo.
V širším smyslu je pamflet jakékoliv urážlivé dílo. Může se jednat například o [[recenze|recenzi]], ve které kritik uvádí pouze zápory díla. Může se také jednat o [[novinový článek]], či rozsáhlejší literární dílo.

Verze z 2. 2. 2010, 13:16

Pamflet (v užším smyslu slova hanopis) je kratší literární dílo s hanlivým, kritizujícím obsahem. Nejčastěji bývá zaměřen proti společnosti. V literárních pamfletech přitom autor záměrně zdůrazňuje, nebo zveličuje záporné stránky kritizovaného předmětu. Pamflety se často využívají v politickém boji (letáky apod.). Nenárokují si trvalou uměleckou hodnotu.

V širším smyslu je pamflet jakékoliv urážlivé dílo. Může se jednat například o recenzi, ve které kritik uvádí pouze zápory díla. Může se také jednat o novinový článek, či rozsáhlejší literární dílo.

CHYBA: {{Wikizdroje}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „autor“, „dílo“, „kategorie“, „rozcestník“, „edice“. Šablona:Portál Literatura Šablona:Pahýl - literatura