Obležení Stralsundu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m infobox doplněn
m kategorizace
Řádek 40: Řádek 40:
[[Kategorie:Bitvy Pruska]]
[[Kategorie:Bitvy Pruska]]
[[Kategorie:Bitvy Švédska]]
[[Kategorie:Bitvy Švédska]]
[[Kategorie:Bitvy Ruska]]


[[de:Pommernfeldzug 1715/1716]]
[[de:Pommernfeldzug 1715/1716]]

Verze z 26. 1. 2010, 20:13

Šablona:Válka

Obležení Stralsundu bylo střetem mezi Dánskem, Pruskem a Saskem na jedné straně a Švédskem na straně druhé během Severní války.

Pozadí

Severní válka mezi Švédskem a jeho nepřáteli v čele s Ruskem se zprvu vyvíjela ve prospěch Švédska, ale roku 1709 ruský car Petr I. uštědřil Švédům těžkou porážku u Poltavy po níž švédský král Karel XII. utekl do Turecka. V době jeho nepřítomnosti se povedlo protišvédské koalici dobýt Karelii, Ingrii a velkou část Finska. Navíc v Polsku získala navrch, což vedlo k tomu, že se k ní přidalo Prusko a Hannoversko. Když se Karel XII. roku 1714 vracel, tak chystala koalice útok na Stralsund.

Boj o Stralsund

V červnu oblehla vojska Pruska, Dánska a Saska město Wismar, čímž začali útok na Stralsund. Pruský král Fridrich Vilém I. mezitím obsadil ostrov Uznojem. Poté se rozhodli spojenci dobýt ostrov Rujana, čímž by obklíčili Stralsund. Po těžkém boji byla Rujana nakonec dobyta a Stralsund byl obklíčen. Situaci navíc zhoršilo to, že vojska koalice během jednoho nájezdu ukořistili 24 švédských děl, jež byla poté použita proti Stralsundu. Brzy bylo jasné že obrana Stralsundu je marná a proto se Karel rozhodl utéct. Útěk se přesto že Karel XII. při něm málem zahynul nakonec povedl a Stralsund se vzdal.

Následky

Dobytí Stralsundu znamenalo pro Švédsko těžkou ránu a vojska koalice se chystala k útoku na samotné Švédsko a situaci nijak nezlepšila smrt švédského krále k níž došlo 30. listopadu 1718 při obléhání Frederikshaldu v Norsku. Válka skončila roku 1721 Nystadským mírem, jež znamenal porážku Švédska.

Literatura

  • Otakar Dorazil: Vládcové nověho věku 1. díl