Árjové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
zdroj?
→‎Poznámky: - portál joga
Řádek 10: Řádek 10:


== Poznámky ==
== Poznámky ==
{{Portál Jóga}}
<references/>
<references/>



Verze z 26. 1. 2010, 00:10

Árjové či (dříve) Árijci (ze sanskrtského आर्य, ārja) je souhrnný název pro skupinu indoevropských kočovných kmenů, které se během 2. tisíciletí př. n. l. rozšířily ze své původní pravlasti ve stepích jižního Ruska a západního Kazachstánu na území Předního východu (Írán, Mitanni) a severní Indie (Paňdžáb) a Pákistánu. Zejména na indickém území znamenal jejich vpád hluboký přelom v tamním vývoji, když zničili vyspělou městskou civilizaci v Poindí – harappskou kulturu. [zdroj?]

Dodnes je toto slovo například obsaženo v názvu Íránu, původně Árjan, neboli země Árjů. Podle tradičního výkladu se pojem árja netýká etnika, ale kultivovanosti a duchovnosti osob ve védském společenském systému varnášrama[1]. Také známý citát कृण्वन्तो विश्वमार्यम् (krnvantó višvamárjam - „Kéž (oni) učiní všechny (či celý vesmír) árja“)[2] potvrzuje, že pojem árja se nevztahoval k žádné konkrétní rase či etniku.

Pojem árijci zavedl v roce 1853 indolog Max Müller do anglického a evropského úzu jako rasovo-etnickou skupinu (viz též Indoevropané). V roce 1888 však svoji teorii sám vyvrátil.[3] Podle tzv. teorie o árijské invazi (angl. Aryan Invasion Theory, AIT) toto etnikum před rokem 2000 př. n. l. zahájilo rozsáhlou expanzi a udrželo si jazykovou příbuznost - indoevropské jazyky.

Na tomto základě se koncem 19. století vyvinulo v některých evropských zemích učení o nadřazenosti árijské rasy, jejíž příslušníci jsou předurčeni k tomu, aby ovládali ostatní, "méněcenné" rasy a národy. Tato hypotetická árijská rasa přitom byla účelově ztotožněna s národy germánské jazykové skupiny (v této souvislosti také někdy označována jako germánská, nordická rasa) a byla proto nadšeně propagována zejména v imperiální Británii (např. spisovatel Rudyard Kipling psal o Údělu bílého muže) a později v nacistickém Německu se dokonce stala součástí státní ideologie.[4]

Teorie o árijské invazi na indický poloostrov byla koloniálním konstruktem založený pouze na jazykové interpretaci Véd a vyvrácený archeologickými nálezy (zvláště indicko-francouzským průzkumem pomocí družice SPOT[5]) a rozborem DNA[6]. Přesto dosud setrvačností přežívá mezi některými západními indology jako předchozí paradigma.

Poznámky

  1. Bhágavata Purána 6.16.43
  2. Rig Véda 9.63.5
  3. Biographies of Words and the Home of the Aryas by Max Müller, 1888, str. 120
  4. Vídeňští vykladači světa. Ukázka z knihy Hamannová, B.: Hitlerova Vídeň. Diktátorova učednická léta, Praha 1999.
  5. http://www.archaeologyonline.net/artifacts/aryan-harappan-myth.html
  6. http://lib.bioinfo.pl/pmid:10574762

Šablona:Pahýl - etnologie Šablona:Link FA