Wikipedie:WikiProjekt Kvalita: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
m změna místa přípravy zajímavostí
Řádek 59: Řádek 59:
<div style="padding-left: 35px;">[[Wikipedie:Zajímavosti|Víte, že…]]</div></div>
<div style="padding-left: 35px;">[[Wikipedie:Zajímavosti|Víte, že…]]</div></div>
<div style="clear: both; font-size: 95%; padding-top: 0.5em; margin: 0.5em">
<div style="clear: both; font-size: 95%; padding-top: 0.5em; margin: 0.5em">
{{Wikipedie:Zajímavosti/2010/01/A}}
{{Wikipedie:Zajímavosti/2010/01}}
</div>
</div>
</div>
</div>

Verze z 31. 12. 2009, 05:34

WikiProjekt Kvalita
WikiProjekt Kvalita
Zkratka:
  • WP:Q
    WP:WPQ
    WP:WPK

Nejlepší články   Dobré články   Kritéria pro NČ a DČ   Úkoly   Sledované články   Příliš krátké články   Články k recenzi   Vyhodnocení recenzovaných článků   Recenzenti podle oborů   Návrhy a diskuse

Vítejte!
Vítejte!

Vítejte!

Vítejte na WikiProjektu Kvalita, jehož účastníci si kladou za cíl zlepšit kvalitu článků na české Wikipedii. V souvislosti s tím projekt posuzuje a hodnotí kvalitu již existujících článků a pomáhá s jejím zvyšováním. Za podstatný konkrétní úkol si projekt klade udržování prvotřídní kvality tzv. Dobrých a Nejlepších článků, co se týče jejich obsahu i nejnovějších trendů formálního zpracování hesel. V neposlední řadě je cílem projektu vyhledávání kvalitních článků a pomoc k jejich postupu mezi Dobré a následně Nejlepší články.
Cíle
Cíle

Cíle

  1. Pravidelně kontrolovat seznam dobrých a nejlepších článků a odstraňovat ty, které jsou od ideálu velmi vzdálené (např. vyloženě krátké články či články zdaleka nevyčerpávající téma) a jejichž zkvalitnění není v silách účastníků projektu.
  2. Udržovat formální záležitosti u dobrých a nejlepších článků (tj. názvy a pořadí sekcí, způsob citace zdrojů,…) v souladu s posledními trendy Wikipedie tak, aby tyto články mohly sloužit jako vzorové.
  3. Mezi všemi články na Wikipedii vyhledávat ty, které jsou obsahově na úrovni, a doplňovat u nich zdroje, literaturu, obrázky, opravovat stylistiku a typografii, přidávat odkazy na ostatní wikiprojekty,… a tím je přetvářet v dobré články.
  4. Těm nejlepším z dobrých článků pomáhat (ať už radami autorovi nebo vlastní prací) k postupu mezi nejlepší články. Tj. sloužit jako jakýsi výbor posuzující kvalitu článku před tím, než bude pořádně proprán v nominaci na nejlepší – obdoba anglického Peer review.
Recenze
Recenze

Recenze

Zkratka:
  • WP:R

K nejvýznamnějším úkolům WPQ patří recenze článků. Ty jsou vypracovávány na základě žádostí wikipedistů. Žadatel by měl být ochoten věnovat se jednotlivým připomínkám recenzentů, které se píší na diskusní stránky příslušných článků. Pokud o takovou recenzi stojíte, neváhejte ji připsat na konec následujícího seznamu, případně si vyberte recenzenta podle oboru a požádejte jej na jeho diskusní stránce o recenzi. Pokud možno připište, co by mělo být cílem recenze – např. dostat článek mezi Dobré, článek týdne apod. Vyhodnocení článků prošlých recenzemi je k dispozici zde.

Pokud článek recenzovali alespoň dva wikipedisté, žádost by měla být odstraněna. Jako podklad recenzí lze použít navrhovaná kritéria kvality. Recenzní náměty doporučujeme formulovat co nejkonkrétněji, aby navrhovatel byl schopen článek podle recenze snadno vylepšit.

Zajímavosti

Zde jsou uvedené zajímavosti, které se by se měly objevit na Hlavní straně v dalším období. Prosíme všechny, zda by tato hesla mohli zhlédnout, upozornit na případné chyby nebo je opravit. Pokud Vás některé heslo zaujalo, můžete ho ještě před uvedením na Hlavní straně dále vylepšit.

Ťuhýk šedý s kořistí
Ťuhýk šedý s kořistí
Úkoly
Úkoly

Úkoly

Projekt již dosáhl nejednoho cíle, který si sám vytyčil (viz splněné úkoly). Momentálně se účastníci věnují především recenzím, psaní kvalitních článků a dalším činnostem, které vedou ke zvyšování kvality Wikipedie.

Projekt má též patronát nad kvalitou hesel odkazovaných v sekci Zajímavosti na Hlavní straně.

Účastníci
Účastníci

Účastníci

Seznam účastníků projektu:
  1. frettie.net
  2. Podzemnik
  3. Chmee2 (řezník v sekci dobré články)
  4. Kozuch
  5. Vojtěch Dostál
  6. Faigl.ladislav
  7. Jan.Kamenicek
  8. Mmh
  9. Ria
  10. Tchoř
  11. Ozzy
  12. Jann
  13. Matěj Suchánek
  14. Utar
  15. Draceane
  16. Jan Polák
  17. Palu
  18. Pavouk
  19. Jirka Dl
  20. OJJ
  21. Juandev (občasně)
  22. Tayari – především seznamy a tabulky
  23. Patrik L. (občasně)
  24. Jan Myšák (příležitostně)
  25. JeremySil (zapojím se)
  26. Whitesachem
  27. Felix220
  28. Dusty292
  29. Ducasse1
  30. Ján Kepler
Související odkazy
Související odkazy

Související odkazy

Recenze
Práce v článcích
Pomoc wikipedistům
Zajímavosti
Wikiprojekty
Historické