Gravitropismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Stachys (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: '''Gravitropismus''' (též geotropismus) je druh tropismu, při kterém se rostlina orientuje podle směru gravitace. Rostlinné orgány rostoucí směrem dol...
(Žádný rozdíl)

Verze z 30. 12. 2009, 13:36

Gravitropismus (též geotropismus) je druh tropismu, při kterém se rostlina orientuje podle směru gravitace. Rostlinné orgány rostoucí směrem dolů označujeme jako pozitivně gravitropické (kořeny), orgány rostoucí směrem nahoru jako negativně gravitropické (prýt).

Gravitropickou reakci zajišťuje fytohormon auxin. Pomocí výtokových přenašečů PIN se shromáždí na té straně kořene, která se má prodlužovat, která bude po ohnutí kořene na vnější straně oblouku. Tak, kde se auxin nachází, indukuje dloužení buněk. Asymetrické dloužení pak vyvolá ohyb kořene. Zakřivení je možno sledovat už 5 minut po změně směru působení síly (u koleoptyle ovsa)

Distribuci výtokových přenašečů PIN ovlivňují statocyty, nacházející se v kořenové čepičce. Ve statocytech se nacházejí škrobová zrna zvaná statolity, která svým umístěním a pohybem informují rostlinu o směru gravitace. Funkci statolitů mohou zastávat i jiné struktury, škrobová zrna jsou ale nejvýznamější.[1]


Reference

  1. Stanislav Procházka a kol. Fyziologie rostlin. Praha: Academia, 1998. ISBN 80-200-0586-2. Kapitola 14.3.2.1., s. 484.