Metropole: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ko:메트로폴리스
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: fy:Stêdekloft
Řádek 37: Řádek 37:
[[fa:کلان‌شهر]]
[[fa:کلان‌شهر]]
[[fr:Métropole]]
[[fr:Métropole]]
[[fy:Stêdekloft]]
[[gd:Àrd-bhaile]]
[[gd:Àrd-bhaile]]
[[it:Metropoli]]
[[it:Metropoli]]

Verze z 20. 12. 2009, 21:14

Metropole (z řeckého métér, matka a polis, město) dnes znamená významné město, které je kulturním, obchodním nebo politickým centrem určité oblasti. Často se používá jako synonymum pojmu hlavní město. Obvykle se za metropoli pokládají města s nejméně 0,5 mil. obyvateli ve městě samém a nejméně 1 mil. obyvateli v městské aglomeraci[[[Wikipedie:Ověřitelnost|<span class="doplnte-zdroj" title="Je potřeba doložit zdroj předchozího tvrzení, označeno Chyba: neplatný čas">zdroj⁠?]]].

Historie

Ve starověkém Řecku, kde pojem vznikl, označoval původně „mateřské město“ každé nově založené osady, to jest město, odkud byla kolonie (osada) založena a odkud převzala své právo. Osady byly své metropoli povinny poskytovat ochranu a pomoc proti jiným, někdy i platily daně.

  • Tento původní význam se částečně zachoval v označení metropole a metropolitní, jak se užíval a užívá v koloniálních říších, ve Velké Británii, ve Francii, Śpanělsku nebo Portugalsku, kde znamenal vlastní evropské země bez kolonií, dominií a zámořských území.[1]

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy


Tento článek je zčásti nebo zcela založen na překladu článků en:Metropolis a en:Metropole na anglické Wikipedii.