Březník (Modrava): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
Rawe (diskuse | příspěvky)
m kat.
Řádek 14: Řádek 14:


[[Kategorie:Okres Klatovy]]
[[Kategorie:Okres Klatovy]]
[[Kategorie:NP Šumava]]
[[Kategorie:Šumava]]


[[de:Březník (Modrava)]]
[[de:Březník (Modrava)]]

Verze z 14. 12. 2009, 19:23

Pohled od bývalé myslivny do Luzenského údolí

Březník (Pürstling) je samota, která se nachází v širokém údolí Luzenského potoka, 7,5 km jihovýchodně od Modravy, v katastrálním území Filipova Huť obce Modrava. Bývalá Schwarzenberská hájovna byla v letech 1998 - 2002 opravena a přeměněna na informační středisko Národního parku Šumava. Celá lokalita je jedním z nejdeštivějších a nejstudenějších míst v České republice, nachází se v přísně chráněné zóně parku a v současnosti kůrovcem napadeným lesem vede zážitková cesta „Proměna horské smrčiny“. Z údolí se nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na horu Luzný, která leží v Německu 300 m od státní hranice.

Do hájovny Pürstlink zasadil Karel Klostermann děj románu Ze světa lesních samot.

Od roku 2009 vede z Březníku turistický chodník ke státní hranici, kde se napojuje na přechod Modrý sloup a pokračuje na vrchol Luzný. Trasa nekopíruje původní Zlatou stezku, vedoucí Luzenským údolím, ale obchází chráněnou lokalitu po úbočí Špičníku.

Zlatá stezka

Luzenským údolím kdysi vedla Zlatá stezka, respektive její pašerácká část, která se v náročném terénu vyhýbala mýtu a clu. Tato cesta spojující Čechy s německým městem Pasov fungovala do Druhé světové války, po vysídlení Němců již nebývala používána a s vyhlášením národního parku se stala turistům z české strany nepřístupná, kvůli výskytu tetřeva hlušce. Hraničního přechodu Modrý sloup je tedy možné dosáhnout pouze z německé strany, i zde se však jedná o přísně chráněnou lokalitu a neznačenou stezku.

Externí odkazy

Šablona:Geo cz