Fork: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m opravena chyba - vztahovat
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
{{Pojednává2|větvení vývoje produktu|[[UNIX]]ovém systémovém volání|Fork (systémové volání)}}
'''Forkem''' se v oblasti [[software]] označuje alternativní větev programu, která je vyvíjená nezávisle a zpravidla i jinými lidmi. Nejčastěji se takové větvení vývoje vyskytuje u [[otevřený software|otevřeného software]], jehož licence bývají navrženy explicitně tak, aby ho umožňovaly.

V historii se například takto mnohokrát rozvětvil operační systém [[UNIX]], z původní verze bylo vytvořeno mnoho forků, nejznámnějšími jsou [[System V]] a [[BSD UNIX]]. Ve světě otevřeného softwaru je asi nejznámnějším forkem překladač [[egcs]], který se oddělil od starší verze [[gcc]], nakonec ji zcela nahradil a sám se stal novou verzí gcc. Dosud paralelně vyvíjené jsou textové webové prohlížeče [[Links]] a [[ELinks]]; [[ELinks]] je fork vytvořený ze starší verze [[Links]]u, jehož vývoj zase nezávisle pokračoval programem Links2.

Fork se však nemusí vždy nutně vztahovat pouze na software. Například může kdokoliv vytvořit fork otevřené encyklopedie [[Wikipedie]], pokud si stáhne volně dostupnou databázi dat a použije ji jako základ její nezávislé kopie. (Pokud se však kopie databáze nezávisle nevyvíjí, jde pouze o tzv. [[mirror]].)

{{Softwarový pahýl}}

[[Kategorie:Cizí slova]]
[[Kategorie:Software]]

[[de:Fork (Projektaufspaltung)]]
[[en:Fork (software development)]]
[[fr:Fork]]
[[pl:Fork]]

Verze z 25. 4. 2006, 09:38