Roklanská chata: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rawe (diskuse | příspěvky)
nový článek
(Žádný rozdíl)

Verze z 13. 12. 2009, 18:05

Roklanská chata je samota nacházející se uprostřed Modravských slatí v Národním Parku Šumava. Ačkoli byla roku 1936 zbudována pro turisty, dnešní turista sem nesmí. Chata se nachází v 1. zóně NP a je veřejnosti nepřístupná, patrně ji používá správa parku.

Historie

Roklanská chata byla postavena při turistické cestě směřující do Německa na horu Roklan, vedle již stojícího stavení, tzv. Roklanské hájovny. Důvodem vzniku bylo rozšiřování těžebních revírů a v důsledku s tím byla vybudována i Roklanská nádrž, zadržující vodu Roklanského potoka (který pramení nedaleko odsud) pro plavení dřeva. Hájovna sloužila jako hostinec, ubytovna a bylo možné najmout si zde průvodce do okolních lesů a na 1,5km vzdálený Roklan. Za minulého režimu vedla těmito místy 1. linie Železné opony a hned vedle chaty byla postavena rota Roklan.

Poloha

Chata se nachází 1km jižně od Medvědí hory, na západě ji obklopuje hraniční část Modravských slatí, historickými prameny označovaná Kaltstaudenské slatě. V těchto místech také pramení Roklanský potok. Jižně od Roklanské chaty leží další ze slatí, Vrchová a na východě pak rozlehlé Novohuťské močály. Jelikož je místo v bezzásahové zóně, je okolní les zasažen kůrovcem a dotváří zdejší divoké prostředí.

Současný stav (2009)

Roklanská hájovna je již kvůli dřevomorce zbořena, nádrž je protržená. Z roty Roklan zbyly pouze základy. Chata stále stojí na svém místě a snad ji využívá správa NP. Turista zde nedostane ani chléb, ani nocleh, není zde vítán. Přestože k chatě vede asfaltová silnice, nesmí sem návštěvníci Šumavy ani vkročit. Roklan, který je odsud pouhých 1,5km je nedosažitelný.