Jaap de Hoop Scheffer: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: fy:Jaap de Hoop Scheffer; kosmetické úpravy
Dinamik-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sq:Jap de Hop Shefer
Řádek 89: Řádek 89:
[[ro:Jaap de Hoop Scheffer]]
[[ro:Jaap de Hoop Scheffer]]
[[ru:Хооп Схеффер, Яап де]]
[[ru:Хооп Схеффер, Яап де]]
[[sq:Jap de Hop Shefer]]
[[sv:Jaap de Hoop Scheffer]]
[[sv:Jaap de Hoop Scheffer]]
[[tg:Яап де Ҳуп Схефер]]
[[tg:Яап де Ҳуп Схефер]]

Verze z 29. 11. 2009, 14:32

Šablona:Infobox Politik

Jakob (Jaap) Gijsbert de Hoop Scheffer je nizozemský politik, v letech 20042009 generální tajemník NATO.

Život a politická kariéra

Narodil se v roce 1948 v Amsterdamu. Studoval práva na univerzitě Leiden. Studia dokončil roku 1971. Po dokončení vojenské služby v Nizozemském královském letectvu se stal důstojníkem v záloze.

Pro ministerstvo zahraničních věcí pracoval od roku 1976 do roku 1986. Po prvních dvou letech byl umístěn na nizozemskou ambasádu v Ghaně. Poté působil u stále nizozemské delegace na velitelství NATOBruselu do roku 1980, kde se zabýval otázkami obranného plánování.

V roce 1982 přestoupil z politické strany D66 do CDA (křesťanští demokraté). Ve volbách v roce 1986 byl zvolen do dolní komory parlamentu. Byl mluvčí strany v oblasti zahraničních záležitostech. V letech 19861994 byl členem Parlamentního shromáždění Rady Evropy a Západoevropské unie a v letech 19941997 členem Parlamentního shromáždění NATO. Mezi lety 1997 - 2001, když byla CDA v opozici, byl vůdcem křesťansko demokratických poslanců v dolní komoře. Nakonec jej zvolili stranickým lídrem.

I když byl vybrána na seznam kandidátů do voleb v roce 2002, jeho pozice lídra strany se stala nejistou. Po mocenském souboji s předsedou CDA Van Rijem, rezignoval na post stranického lídra. Vedoucí místo na kandidátském listu tak do voleb, které se uskutečnily 15. května 2002, přebral Jan Peter Balkenende.

Ministr zahraničí

V těchto volbách CDA zvítězila a přijala vůdčí úlohu při formování nové vlády. Nový ministerský předseda Balkenende jmenoval 22. června 2002 Jaapa de Hoop Scheffera ministrem zahraničí Nizozemska v jeho přechodném prvním kabinetu. Pozici si udržel i v druhém Balkenendově kabinetu po volbách 22. ledna 2003.

Zahraniční politika v roce 2003, z velké části stanovena de Hoop Schefferem a Balkenendem, charakterizovalo schválení vojenské intervence do Iráku („politická, ne vojenská podpora“). Jaap de Hoop Scheffer je pokládán za těsného spojence Bushovy vlády.

V roce 2003 jako ministr zahraničí předsedající země Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byl Scheffer zvolen předsedou organizace.

Jako ministr zahraničí působil do 3. prosince 2003.

Generální tajemník NATO

5. ledna 2004 se stal jedenáctým generálním tajemník NATO. Vystřídal George Robertsona, který post zastával od roku 1999 do roku 2003. Ve své nástupní řeči uvedl jako hlavní úkol spojenectví s Evropskou Unií v zajištění míru v Afghanistánu.

Jako generální tajemník NATO přinutil členy aliance, aby se podílely větší mírou na operaci jednotek ISAF (Mezinárodní bezpečnostní pomocná síla) v Afghánistánu.

Od 31. května do 3. června 2007 se účastnil utajené konference Bilderbergu v tureckém Istanbulu.

Účastnil se ekonomické konference v kanadském Montrealu 21. června 2007. Povzbudil Kanadu v pokračování afghánské mise, datum stažení kanadských vojáků bylo stanoveno na rok 2009. Jaap de Hoop Scheffer zde řekl : "Myslím si, že je nevyhnutelně potřeba více času k vytvoření takových podmínek (v Afghánistánu), aby proběhla rekonstrukce a rozvoj." Během jeho návštěvy zemřeli tři kanadští vojáci v Afghánistánu. Scheffer se vyjádřil i k této události : „Vím, jak velkou cenu platí kanadští vojáci, ale já klidně říkám, že je to pro dobrou věc.“

Schefferovy komentáře donutily kanadskou vládu pod nátlakem opozice k stanovení délce kanadské mise v neklidné zemi.

Konec mandátu generálního tajemníka NATO byl koncem roku 2007, mandát mu ale zástupci členských zemí aliance prodloužili až do roku 2009, aby mohl připravit a předsedat 60. výročí Severoatlantické aliance v roce 2009 [1].

Rodina a záliby

Jakob de Hoop Scheffer je ženatý, má dvě dcery. Ve volném čase rád běhá a hraje tenis. Mezi jeho záliby patří holandská, francouzská a anglická literatura. Oblíbil si francouzské filmy.

Související články

Logo Wikimedia Commons Galerie Jaap de Hoop Scheffer na Wikimedia Commons

Předseda poslaneckého klubu CDA
Předchůdce:
1997-2002
Jaap de Hoop Scheffer
Nástupce:
Nizozemský ministr zahraničí
Předchůdce:
2002-2003
Jaap de Hoop Scheffer
Nástupce:
Generální tajemník NATO
Předchůdce:
20042009
Jaap de Hoop Scheffer
Nástupce: