Portál:Spojené království: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 13: Řádek 13:
|nadpis9=SOUVISEJÍCÍ PORTÁLY
|nadpis9=SOUVISEJÍCÍ PORTÁLY
|nadpis10=INFORMACE
|nadpis10=INFORMACE
|nadpis10=Regiony UK
|barva-pozadí=FFFFFF
|barva-pozadí=FFFFFF
|barva-text-pozadí=FFFFFF
|barva-text-pozadí=FFFFFF

Verze z 7. 11. 2009, 15:11

Spojené království Velké Británie a Severního Irska, zkráceně Velká Británie, také Spojené království nebo Británie je ostrovní stát přiléhající k severozápadu kontinentální Evropy. Zahrnuje ostrov Velkou Británii a severovýchodní část ostrova Irsko, kde hraničí s Irskou republikou. Spojené království Velké Británie a Severního Irska je ohraničeno Atlantským oceánem, resp. jeho lokálními částmi, tedy Severním mořem, Lamanšským průlivem, Keltským mořem, Průlivem svatého Jiří a Irským mořem. S kontinentální Evropou je spojeno Eurotunelem. Je konstituční monarchií složenou ze čtyř zemí: Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Současnou hlavou státu je král Karel III. jež je zároveň hlavou dalších třinácti států Commonwealthu, například Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Jamajky.

ZAJÍMAVOSTI

Víte, že...
  • Je ilegální zemřít na půdě britského parlamentu?
  • Spojené království navštíví každoročně více než 24 miliónů návštěvníků z celého světa?
  • Vytvoření republiky podporuje pouze kolem 15% až 25% Britů?
  • Vzhledem ke svému původu má Alžběta II. velmi ráda lov vysoké zvěře?
  • Zakladatel firmy Microsoft Bill Gates od britské královny obdržel Řád britského impéria, ale nemůže používat titul Sir?

OBRÁZEK

Radnice Londýna

MĚSTO

Manchester je významné město a metropolitní distrikt v regionu severozápadní Anglie, historicky významné pro svou roli v průmyslové revoluci. Žije v něm asi 483 000 obyvatel (2009).

Manchester je v současné době centrem umění, mediálního průmyslu, vysokoškolského vzdělání a obchodu.

Je také známý ve sportovním světě především fotbalovými kluby Manchester United a Manchester City.

Centrum města, které je na seznamu památek chráněných UNESCO, je pozoruhodné pro svou polohu poblíž sítě kanálů a mlýnů, které zaznamenaly největší rozvoj v období průmyslové revoluce v 19. století. Manchester je hlavním nákupním centrem severu Anglie.

V Manchesteru se nachází velké množství rušných ulicí a náměstí. Část ulicí v centru města je vyhrazena pro pěší zatímco ostatní, které jsou používány pro Metrolink, autobusovou a automobilovou dopravu jsou často přeplněné. Jednou z nejstarších dopravních tepen je Market Street.

Celý článek

OSOBNOST

Darwin v pozdějších letech svého života

Charles Robert Darwin, narozen 12. února 1809, byl přírodovědec a zakladatel evoluční biologie. Evoluční teorii opíral o přírodní výběr a pohlavní výběr. („Pohlavní výběr závisí na převaze určitých jedinců nad druhými stejného pohlaví, což se týká propagace druhů; zatímco přírodní výběr závisí na vítězství obou pohlaví, v každém věku, za normálních podmínek života.“- Charles Darwin, 1871.) Myšlenky a poznatky Charlese Darwina byly rozvíjeny a částečně zneužity některými jeho pokračovateli - tzv. sociálními darwinisty.

Vystudoval teologii na University of Cambridge. Zpočátku se zabýval studiem geologických formací v horách Walesu, načež se vydal na bezmála pětiletou výzkumnou cestu kolem světa na lodi HMS Beagle. Během této plavby Darwin shromáždil cenný přírodovědecký materiál a uspořádal svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejímž hlavním hybatelem měl být dle jeho názoru přírodní výběr. Nejzásadnější byl pro něj v tomto ohledu pobyt na Galapágách. O autorství teorie evoluce se Darwin dělí s Alfredem R. Wallacem.

Darwin zemřel v Downe, v Kentu v Anglii, dne 19. dubna 1882.

Celý článek

WIKIMEDIA

NOVÉ

Vytvořili jste nový článek související se Spojeným královstvím? Přidejte ho sem!

CHYBĚJÍCÍ ČLÁNKY

KATEGORIE

SOUVISEJÍCÍ PORTÁLY

Regiony UK