Nové Boříkovy lapálie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''''Nové Boříkovy lapálie''''' je kniha pro děti od Vojtěcha Steklače. Je jednou ze série knih, které vyprávějí o partě k...
(Žádný rozdíl)

Verze z 6. 11. 2009, 09:16

Nové Boříkovy lapálie je kniha pro děti od Vojtěcha Steklače. Je jednou ze série knih, které vyprávějí o partě kluků z pražských Holešovic. Kniha vyšla v r. 2002[1].

Příběh

Kniha vypráví především o podivínském vynálezci, strýci Chrobákovi, který se po několika neúspěšných vynálezech octne bez práce, a tak chce od Boříka a jeho kamarádů Čendy, Mirka a Aleše, aby mu pomohli nějak vydělat peníze. Kluci nejprve prodávají jeho "hašle" proti kašli. Boříkovi za ně na jednom tenisovém kurtu v Troji dávají 5000 korun za sáček, protože se domnívají, že jde o nějaká anabolika. Brzy se ovšem o byznys začne zajímat policie, takže kluci této činnosti zanechají. Poté jim Chrobák navrhne, že by mohli zkusit žebrat. Bořík i ostatní kluci se o to pokoušejí, postávají před několika pražskými hospodami a poznají přitom celkem zajímavé lidi. Například Bořík se spřátelí s barmanem jménem Sony.

Kromě toho Bořík začne chodit s nově přistěhovanou dívkou Květou, které přezdívá Rusalka. V příběhu se objevuje i teta Hermína, která s Boříkovou mámou organizuje svaz žen, zatímco sestřenice Julie se rozhodne živit jako kadeřnice pro skinheady, pročež se ostříhá dohola, což posléze – na máminu radu – učiní i teta Hermína. Příběh zůstává neukončený.

Kniha vyšla také jako součást souboru Velké Boříkovy lapálie(2005)[2].

Reference

  1. STEKLAČ, Vojtěch. Nové Boříkovy lapálie. Ilustrace Adolf Born. Praha: Albatros, 2002. ISBN 80-00-01079-8. 
  2. STEKLAČ, Vojtěch. Velké Boříkovy lapálie. Ilustrace Adolf Born. Praha: Albatros, 2005. ISBN 80-00-01681-8.