Suchý zip: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: no:Borrelås; cosmetic changes
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: da:Velcro
Řádek 23: Řádek 23:
[[bg:Велкро]]
[[bg:Велкро]]
[[ca:Velcro]]
[[ca:Velcro]]
[[da:Velcro]]
[[de:Klettverschluss]]
[[de:Klettverschluss]]
[[en:Velcro]]
[[en:Velcro]]

Verze z 31. 10. 2009, 01:57

Háčky a textilie suchého zipu

Suchý zip je textilní materiál pro spojování různých materiálů. Skládá se z textilie a nylonových háčků, které se na látku zachytávají podobně jako lopuch.

Používá se především v textilním a občas také v obuvním průmyslu.

Historie

Suchý zip vynalezl švýcarský inženýr Georges de Mestral v roce 1948 při procházce v Alpách. Všiml si, že semena lopuchu se lepí na jeho šaty i srst jeho psa. Svůj vynález pojmenoval „VELCRO“ podle francouzských slov „velours“, znamenající samet, a „crochet“, znamenající háček. V některých zemích se pod tímto názvem prodává, a často se jedná o obchodní známku. Velcro (suchý zip) se vyrábí tkaním nylonového vlákna. Vzniklá tkanina se skládá z hustých shluků malých smyček. Druhá část (část háčků) se vyrábí rozpůlením smyček. Z každé smyčky se tak stanou dva háčky. Tkanina se poté zahřeje a tvar háčků a smyček se tímto způsobem stabilizuje. Suchý zip je zhotoven tak, aby se dal velice snadno rozpojovat, ale jeho odpor vůči bočním silám je naproti tomu obdivuhodný. Některé druhy jsou tak odolné proti síle smyku (boční síle), že například zip o ploše menší než 120 milimetrů čtverečních udrží váhu jedné tuny.

Suchý zip v kultuře

  • Ve filmu Muži v černém tvrdí Zed, že suchý zip je technologie mimozemšťanů, kterou muži v černém zabavili. Naráží se tím na fakt, že někteří Američané se domnívají, že suchý zip vynalezli vědci v NASA.
  • V seriálu Star Trek se také tvrdí, že suchý zip přinesli na Zem mimozemšťané.
  • Hudební skupina ZZ Top nahrála píseň pojmenovanou Velcro Fly.

Šablona:Link FA