Wyomia Tyusová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
gold
Řádek 19: Řádek 19:


== Osobní rekordy ==
== Osobní rekordy ==
* 100 m '''11,0 s.''' (1968, bývalý SR)
* 100 m


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 8. 10. 2009, 16:22

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka |}

Wyomia Tyusová (* 29. srpna 1945, Griffin) je bývalá americká atletka, běžkyně na krátkých tratích. Je první sprinterkou v historii olympijských her, která dokázala zvítězit dvakrát na prestižní trati 100 m.

Tyusová debutovala jako neznámá devatenáctiletá studentka Tennessee State University na olympijských hrách v roce 1964. Už v rozběhu vyrovnala světový rekord své krajanky Wilmy Rudolphové a zařadila se mezi kandidátky na vítězství. Ve finále suveréně zvítězila o dvě desetiny sekundy před krajankou Edith McGuireovou. Na stejné olympiádě finišovala pro stříbrnou medaili ve štafetě 4 x 100 m.

V následujících letech získala četné tituly na sprinterských tratích na mistrovstvích Spojených států, a také zlatou medaili v běhu na 200 m na panamerických hrách. V roce 1968 přijela na olympijské hry obhajovat zlato na 100 m. Ve finále zvítězila v novém světovém rekordu 11.0 a jako první atletka obhájila titul na této trati. Tyusová se kvalifikovala i do finále na 200 m , ve kterém obsadila šesté místo. Byla členkou štafety, která vyhrála ve světovém rekordu, a završila tak počet svých zlatých olympijských medailí na tři.

Po olympijádě 1968 se Tyusová dala na profesionální kariéru.

Osobní rekordy

  • 100 m 11,0 s. (1968, bývalý SR)

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Wyomia Tyusová na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - atletika Šablona:Portál Sport