Dzongkha: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MelancholieBot (diskuse | příspěvky)
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: gv:Butaanish
Řádek 59: Řádek 59:
[[fi:Dzongkhan kieli]]
[[fi:Dzongkhan kieli]]
[[fr:Dzongkha]]
[[fr:Dzongkha]]
[[gv:Dzongkha]]
[[gv:Butaanish]]
[[hi:जोंगखा]]
[[hi:जोंगखा]]
[[hy:Ձոնգքհա]]
[[hy:Ձոնգքհա]]

Verze z 14. 9. 2009, 17:58

Šablona:Infobox jazyk Dzongkä je národní jazyk Bhútánského království. Slovo „dzongkä“ vyjadřuje, že jde o jazyk (, ཁ་) používaný v dzonzích (རྫོང་) – opevněných klášterech vystavěných Shabdrungem Ngawangem Namgyelem v 17. století.

Dzongkä má podobný vztah k moderní tibetštině jako například španělština k italštině. Oba jazyky již ztratily vzájemnou srozumitelnost, ale sdílejí společného předka jež je stále užíván v liturgické oblasti. Tak jako římskokatoličtí kněží ve Španělsku a Itálii studují latinu, tibetští a bhútánští mniši studují posvátný jazyk tibetského buddhismu, starotibetštinu. V Bhútánu je tento jazyk označován jako chhokey.

Jazyk dzongkä a jeho dialekty jsou mateřským jazykem obyvatel osmi západních distriktů Bhútánu:

Skupiny mluvčích žijí také v blízkosti indického města Kalimpong jež bylo dříve taktéž součástí země, ale nyní náleží indickému státu Západní Bengálsko. Výuka jazyka je povinná ve všech bhútánských školách a jazyk je lingua franca v okresech na jihu a východu země kde jako převažující nefiguruje.

Lingvisticky dzongkä náleží do tibetobarmské větve jazyků sinotibetské jazykové rodiny. Je blízce příbuzný národnímu jazyku někdejšího Sikkimského království, sikkimštině, a dalším bhútánským jazykům:

Moderní tibetština náleží do jiné jazykové podvětve.

Dzongkä je obvykle zapisována bhútánskou formou tibetského písma známého jako Joyi (mgyogs yig) a Joshum (mgyogs tshugs ma). Mimo Bhútán je jazyk velmi vzácný.