Kyperská vlajka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: de:Flagge der Republik Zypern; kozmetické zmeny
MelancholieBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 39: Řádek 39:
[[fr:Drapeau de Chypre]]
[[fr:Drapeau de Chypre]]
[[he:דגל קפריסין]]
[[he:דגל קפריסין]]
[[hi:सायप्रस का ध्वज]]
[[hr:Zastava Cipra]]
[[hr:Zastava Cipra]]
[[hu:Ciprus zászlaja]]
[[hu:Ciprus zászlaja]]

Verze z 10. 9. 2009, 03:56

Kyperská vlajka

Kyperská vlajka je tvořena zlatou siluetou mapy ostrova v bílém poli umístěnou ve středu vlajky, pod kterou jsou zkřížené dvě olivové ratolesti. Barvy vlajky mají napomoci dosažení mírového soužití mezi dvěma komunitami na osrtově žijícími, tedy mezi Řeky a Turky. Rovněž olivové ratolesti symbolizují mír. Barvy řecké a turecké vlajky (modrá a červená) byly záměrně opomenuty.

Historie vlajky

Kyperská vlajka byla přijata dne 16. srpna 1960, po dosažení nezávislosti na Velké Británii. Vybrána byla arcibiskupem Mgr. Makariosem, prvním prezidentem Kypru na podkladě návrhu vytvořeném učitelem základní školy. V březnu roku 2004 byla komisí složenou z kyperských Řeků i Turků vybrána ze stovek návrhů nová vlajka, ale byla odmítnuta v lidovém hlasování.

Zajímavosti

Zlatá či žlutá barva mapy ostrova na vlajce je kvůli snadnější reprodukci. Původně měla být mapa v barvě mědi podle kovu, který dal ostrovu jméno (cuprum). Řecký výraz pro měď doslova znamený "kyperský kov" a na ostově jsou mědi značné zásoby. Rovněž francouzský výraz pro měď souvisí s Kyprem, slovo "cuivre" pochází z latinského "'cyprium aes" tedy "kyperský bronz". Občané Kypru mají právo užívat neomezeně jak kyperskou, tak i řeckou či tureckou vlajku.

Vlajka Severního Kypru

Severokyperská vlajka

Státní vlajka Severního Kypru byla vytořena na základě turecké národní vlajky. Je tvořena větším červeným půlměsícem a menší červenou hvězdou na bílém poli s dvěma tenkými červenými horizontálními pruhy při horním a dolním okraji vlajky. Byla přijata zákonem č. 15/1984 vydaným Shromážděním dne 7. března 1984 a publikovaným v Úředním věstníku o dva dny později. Národní vlajkou Severního Kypru je národní vlajka Turecka.

Související články

  • Kypr - Kyperská republika leží na ostrově ve východní části Středozemního moře.
  • Severní Kypr - Severokyperská turecká republika leží v severní třetině ostrova.