Pastva: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +přenesený význam slova
doplňuji konzervovanou píci
Řádek 4: Řádek 4:


Každá pastva bývá ovlivňována a bilogicky limitována především [[vegetační období|vegetačním obdobím]] zelených rostlin.
Každá pastva bývá ovlivňována a bilogicky limitována především [[vegetační období|vegetačním obdobím]] zelených rostlin.
Z tohoto důvodu mívá u většiny býložravců svůj sezónní periodický charakter. V období [[vegetační klid|vegetačního klidu]] [[zvířata]] požírají zpravidla mrtvá (uschlá či usušená) těla rostlin (ve středoevropských podmínkách se obvykle jedná o [[seno]] nebo o [[Sláma|slámu]], případně o [[semena]] rostlin).
Z tohoto důvodu mívá u většiny býložravců svůj sezónní periodický charakter. V období [[vegetační klid|vegetačního klidu]] [[zvířata]] požírají zpravidla mrtvá (uschlá či usušená) těla rostlin (ve středoevropských podmínkách se obvykle jedná o [[seno]] nebo o [[Sláma|slámu]], vhodně konzervovanou [[píce|píci]], případně o [[semena]] rostlin).


==Přenesený význam==
==Přenesený význam==

Verze z 5. 8. 2009, 16:22

Pastva je biologický pojem, kterým označujeme příjem potravy býložravých savců respektive býložravců přímou konzumací biomasy pocházející z živých těl vyšších rostlin.

U volně žijích zvířat se jedná o spontánně prováděnou fyzilogickou aktivitu, která je dána především přirozeným instinkty a fyziologickými potřebami zvířete. U hospodářských zvířat se obvykle jedná o lidmi více či méně regulovanou a usměrňovanou aktivitu, která je prováděna nejčastěji na pastvinách.

Každá pastva bývá ovlivňována a bilogicky limitována především vegetačním obdobím zelených rostlin. Z tohoto důvodu mívá u většiny býložravců svůj sezónní periodický charakter. V období vegetačního klidu zvířata požírají zpravidla mrtvá (uschlá či usušená) těla rostlin (ve středoevropských podmínkách se obvykle jedná o seno nebo o slámu, vhodně konzervovanou píci, případně o semena rostlin).

Přenesený význam

Obdobně jako je tomu u slova pastýř se tento pojem používá i přeneseném významu: "Pastva pro oči" například znamená uspokojení lidské potřeby pozivního zrakového vjemu nebo dojmu.

Související články