Logos: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: uk:Логос
Rozšíření a doplnění, odstr. Pahýl
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy}}
{{Různé významy}}
Řecké slovo '''"logos''' (λόγος od ''legein'', sbírat, mluvit, počítat) má velmi široký význam, navazující na patrně nejstarší význam něčeho sebraného či shromážděného. Může znamenat (mluvenou) „[[řeč]]“, „[[slovo]]“, „příběh“, „[[význam]]“, „poměr“, „[[číslo]]“, někdy také „[[rozum]]“ a "[[smysl]]", i když pro některé z nich měla řečtina zvláštní výrazy. Slovo ''logos'' naproti tomu neznamená [[jazyk]], ani v anatomickém, ani ve filologickém významu. Jako odborný pojem se logos užívá ve [[Filosofie|filosofii]] a v [[křesťanství|křesťanské]] [[teologie|teologii]].
{{upravit}}
Řecké slovo '''"logos''' (λόγος) znamenající „slovo“, „řeč“, „rozum“, ale zejména také "smysl". Pokud bereme v úvahu logos = smysl, je velice zajímavé interpretovat názvy mnoha vědních oborů, jako např. bio-logie (=smysl života), pato-logie (smysl nemoci), či archeo-logie (=smysl počátku). Logos v antickém Řecku chápali tak, že naše myšlení (logos) odpovídá řádu světa. Odtud "vláda Logu".


== Ve filosofii ==
Logos je pojmem, který používá [[Filosofie|filozofie]] a [[křesťanství|křesťanská]] [[teologie]].
Široké spektrum významů slova ''logos'' patrně spojuje představa něčeho, co lidská mysl „sbírá“ a shromážďuje, co sice není hmatatelné, ale co všechny skutečnosti – včetně těch hmotných - označuje a tak i do jisté míry ovládá. Každé slovo označuje množství rozmanitých skutečností či „jednotlivin“ a řeč dovoluje o nich mluvit a uvažovat právě proto, že nese významy. Také číslo, počet a poměr se vyskytují jen v lidské mysli, „počítají“ čili shrnují věci podobné povahy a umožňují o nich uvažovat jeko o celku „pěti švestek“ nebo „sto a jedné noci“. Je to tedy pokaždé lidský rozum, který takto shrnuje jednotlivé zkušenosti a hledá jejich společný smysl.


Slovo, které je pro filosofické uvažování jako stvořené, uvedl do filosofie [[Hérakleitos z Efesu]], který jím patrně mínil společný řád [[vesmír]]u, jejž člověk myšlením pouze odhaluje a odkrývá. Všechno se děje podle tohoto logu (zlomek B 1), všechno konáme a myslíme díky účasti na tomto společném logu (B 2). Logos jako společný rozum se tak může postavit proti [[mýtus|mýtu]], který původně znamenal také vyprávění, a [[Sókratés]] staví logos, založený na skutečném poznání, proti účelové řeči (logu) sofistů. Pro [[Platón]]a je logos v úzkém vztahu k matematice, která se také nemění, na ničem nezávisí a nepomíjí. Také pro [[stoicismus|stoiky]] je logos sjednocující rozumový princip celého Vesmíru, z něhož každá činnost vychází. Jako „semínko“ (''logos spermatikos'') je přítomen ve všech živých bytostech.
Slova ve filozofickém významu používá poprvé [[Hérakleitos z Efesu]], aby jím popsal lidské poznání a řád [[vesmír]]u. V dobách [[Sókratés|Sókratových]], [[Platón]]ových a [[Aristotelés|Aristotelových]] označuje pojem schopnost lidského rozumu a poznání člověka o světě a o sobě navzájem. Aristotelés pojmu používá pro popis pravidel lidského myšlení. [[stoicismus|Stoik]]ové chápali ''logos'' jako sílu, která oživuje vesmír.


Pro [[Aristotelés|Aristotela]] znamená ''logos'' rozumnou řeč, [[argument]] nebo důkaz a v tomto smyslu předmět logiky. Logos je tak také hlavní charakteristika člověka, což je „živočich, mající logos“. Tuto důležitou definici přeložil [[Cicero]] do latiny jako ''animal rationale'' („živočich vybavený rozmem“), čímž podstatně ovlivnil celou tradici západního [[racionalismus|racionalismu]]. Novověká přírodověda pak místo ''rationalis'' začala člověka označovat přívlastkem ''sapiens'' („moudrý“).
Rané křesťanství připisuje pod vlivem [[Evangelium podle Jana|Janova evangelia]] pojem ''logu'' [[Ježíš Kristus|Ježíši Kristu]], a popisuje pomocí něho Ježíšovu podstatu. Tento křesťanský pojem vychází z teologické představy, že Ježíš jakožto [[Boží Syn]] je jediným sdělením, „slovem“, prostřednictvím něhož [[Bůh]] tvoří svět a skrze něž se světu dává poznat.

== V teologii ==
V původním širokém smyslu chápali slovo logos někteří [[novoplatonismus|novoplatonici]], kteří mu ale připisovali božskou povahu zosobněné [[Moudrost]]i. V této podobě přišlo slovo logos do [[helénismus|helénistického]] [[židovství]] ([[Filón z Alexandrie]]), do řeckého překladu [[Bible]] a do [[Nový zákon|Nového zákona]]:
:“Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. (...) Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a život byl světlem lidí“ (J 1,1-4 {{citát bible|J|1|1}}).

Ježíš jako [[Boží Syn]] je jediným sdělením, „slovem“ i moudrostí, jehož prostřednictvím [[Bůh]] tvoří svět a skrze něž se světu dává poznat. Na tento specifický význam Božího Slova jako druhé božské osoby a vtěleného Slova, které se účastnilo Stvoření i spásy, navazuje teologický význam slova ''logos'', živý zejména ve východních církvích. Některé proudy současné teologie zdůrazňují i zde význam „slovo“, „řeč“, zejména tak zvaná [[dialektická teologie]].

== Odvozená slova ==
* [[Logika]] znamená původně „umění řeči“.
* Přípona –logie v názvu mnoha věd, například archeo-logie, bio-logie nebo pato-logie, znamená soustavnou a argumentující „řeč“ o nějaké oblasti.
* [[Filologie]] (věda o jazyku a jazycích) znamená doslova „zájem o jazyk“.
* Logocentrismus je polemický pojem, který novověké filosofii vytýká přílišné soustředění na slova (u Jacques Derrida|Derridy na mluvené slovo), jako kdyby slova nějak bytostně souvisela s označovanými skutečnostmi a mohla je dokonce nahradit.
* [[Logopedie]] je lékařská disciplina, která se zabývá napravováním vad řeči.
* Logothét nebo logothétés byl v Byzantské říši a pak i v balkánských zemích něco jako první ministr.
==Odkazy==
{{Portál Filosofie}}
{{Portál Křesťanství}}
===Související články===
* [[Jazyk]]
* [[Myšlení]]
* [[Rozum]]
* [[Řeč]]
===Literatura===
* ''Mýtus & logos''. Praha: ISV 2004 - 213 s. ISBN 80-86642-19-4
* ''Ottův slovník naučný'', heslo Logos. Sv. 16, str. 264
* P. Rezek (vyd.), ''Mýtus, epos a logos''. Praha: OIKOYMENH, 1991 - 119 s. ISBN 80-85241-07-2

* ''Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku anglické a německé Wikipedie. ''


[[Kategorie:Filosofické pojmy]]
[[Kategorie:Filosofické pojmy]]

Verze z 31. 7. 2009, 15:57

Další významy jsou uvedeny na stránce Logos (rozcestník).

Řecké slovo "logos (λόγος od legein, sbírat, mluvit, počítat) má velmi široký význam, navazující na patrně nejstarší význam něčeho sebraného či shromážděného. Může znamenat (mluvenou) „řeč“, „slovo“, „příběh“, „význam“, „poměr“, „číslo“, někdy také „rozum“ a "smysl", i když pro některé z nich měla řečtina zvláštní výrazy. Slovo logos naproti tomu neznamená jazyk, ani v anatomickém, ani ve filologickém významu. Jako odborný pojem se logos užívá ve filosofii a v křesťanské teologii.

Ve filosofii

Široké spektrum významů slova logos patrně spojuje představa něčeho, co lidská mysl „sbírá“ a shromážďuje, co sice není hmatatelné, ale co všechny skutečnosti – včetně těch hmotných - označuje a tak i do jisté míry ovládá. Každé slovo označuje množství rozmanitých skutečností či „jednotlivin“ a řeč dovoluje o nich mluvit a uvažovat právě proto, že nese významy. Také číslo, počet a poměr se vyskytují jen v lidské mysli, „počítají“ čili shrnují věci podobné povahy a umožňují o nich uvažovat jeko o celku „pěti švestek“ nebo „sto a jedné noci“. Je to tedy pokaždé lidský rozum, který takto shrnuje jednotlivé zkušenosti a hledá jejich společný smysl.

Slovo, které je pro filosofické uvažování jako stvořené, uvedl do filosofie Hérakleitos z Efesu, který jím patrně mínil společný řád vesmíru, jejž člověk myšlením pouze odhaluje a odkrývá. Všechno se děje podle tohoto logu (zlomek B 1), všechno konáme a myslíme díky účasti na tomto společném logu (B 2). Logos jako společný rozum se tak může postavit proti mýtu, který původně znamenal také vyprávění, a Sókratés staví logos, založený na skutečném poznání, proti účelové řeči (logu) sofistů. Pro Platóna je logos v úzkém vztahu k matematice, která se také nemění, na ničem nezávisí a nepomíjí. Také pro stoiky je logos sjednocující rozumový princip celého Vesmíru, z něhož každá činnost vychází. Jako „semínko“ (logos spermatikos) je přítomen ve všech živých bytostech.

Pro Aristotela znamená logos rozumnou řeč, argument nebo důkaz a v tomto smyslu předmět logiky. Logos je tak také hlavní charakteristika člověka, což je „živočich, mající logos“. Tuto důležitou definici přeložil Cicero do latiny jako animal rationale („živočich vybavený rozmem“), čímž podstatně ovlivnil celou tradici západního racionalismu. Novověká přírodověda pak místo rationalis začala člověka označovat přívlastkem sapiens („moudrý“).

V teologii

V původním širokém smyslu chápali slovo logos někteří novoplatonici, kteří mu ale připisovali božskou povahu zosobněné Moudrosti. V této podobě přišlo slovo logos do helénistického židovství (Filón z Alexandrie), do řeckého překladu Bible a do Nového zákona:

“Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. (...) Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a život byl světlem lidí“ (J 1,1-4 J 1, 1 (Kral, ČEP)).

Ježíš jako Boží Syn je jediným sdělením, „slovem“ i moudrostí, jehož prostřednictvím Bůh tvoří svět a skrze něž se světu dává poznat. Na tento specifický význam Božího Slova jako druhé božské osoby a vtěleného Slova, které se účastnilo Stvoření i spásy, navazuje teologický význam slova logos, živý zejména ve východních církvích. Některé proudy současné teologie zdůrazňují i zde význam „slovo“, „řeč“, zejména tak zvaná dialektická teologie.

Odvozená slova

  • Logika znamená původně „umění řeči“.
  • Přípona –logie v názvu mnoha věd, například archeo-logie, bio-logie nebo pato-logie, znamená soustavnou a argumentující „řeč“ o nějaké oblasti.
  • Filologie (věda o jazyku a jazycích) znamená doslova „zájem o jazyk“.
  • Logocentrismus je polemický pojem, který novověké filosofii vytýká přílišné soustředění na slova (u Jacques Derrida|Derridy na mluvené slovo), jako kdyby slova nějak bytostně souvisela s označovanými skutečnostmi a mohla je dokonce nahradit.
  • Logopedie je lékařská disciplina, která se zabývá napravováním vad řeči.
  • Logothét nebo logothétés byl v Byzantské říši a pak i v balkánských zemích něco jako první ministr.

Odkazy

Šablona:Portál Filosofie Šablona:Portál Křesťanství

Související články

Literatura

  • Mýtus & logos. Praha: ISV 2004 - 213 s. ISBN 80-86642-19-4
  • Ottův slovník naučný, heslo Logos. Sv. 16, str. 264
  • P. Rezek (vyd.), Mýtus, epos a logos. Praha: OIKOYMENH, 1991 - 119 s. ISBN 80-85241-07-2
  • Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku anglické a německé Wikipedie.