Dějiny Makedonie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tatarchan (diskuse | příspěvky)
→‎Starověká Makedonie: Vnitřní odkazy
Řádek 3: Řádek 3:
== Starověká Makedonie ==
== Starověká Makedonie ==
{{Viz též|Starověká Makedonie}}
{{Viz též|Starověká Makedonie}}
Podle řeckých pramenů vstoupili [[Makedonci]] do této země společně s [[Dórové|Dóry]] někdy kolem roku [[1200 př. n. l.]] Většina moderních historiků se domnívá, že [[Makedonci]] byli příbuzní [[Řekové|Řekům]], tedy severořecký kmen. Dokazují to také nálezy jazyka před [[6. století př. n. l.]] Ve [[4. století př. n. l.]] vyvrcholily boje mezi [[Ilyrové|Ilyry]] a [[Makedonci]]. První známý ilyrský král, [[Bardyllis]], porazil v roce [[359 př. n. l.]] makedonského krále [[Perdikkás III|Perdikka III.]], který v boji zahynul. Nicméně Perdikkův nástupce, [[Filip II. Makedonský]], dokázal Bardyllise rozhodně porazit, načež Makedonci získali kontrolu nad územím sahajícím až k [[Ohridské jezero|Ohridskému jezeru]]. V roce [[335 př. n. l.]] odrazil Filipův syn, [[Alexandr Veliký]], vojsko ilyrského náčelníka Kleita. Ilyrští kmenoví vůdci a vojáci následně Alexandra doprovázeli během jeho výpravy proti [[Perská říše|Perské říši]].
Podle řeckých pramenů vstoupili [[Makedonci]] do této země společně s [[Dórové|Dóry]] někdy kolem roku [[1200 př. n. l.]] Většina moderních historiků se domnívá, že [[Makedonci]] byli příbuzní [[dnešním Makedoncům]]. Dokazují to také nálezy jazyka před [[6. století př. n. l.]] Ve [[4. století př. n. l.]] vyvrcholily boje mezi [[Ilyrové|Ilyry]] a [[Makedonci]]. Pro starověké Makedonce byli Řekové barbary a řecké kmeny si Makedonci podrobili.První známý ilyrský král, [[Bardyllis]], porazil v roce [[359 př. n. l.]] makedonského krále [[Perdikkás III|Perdikka III.]], který v boji zahynul. Nicméně Perdikkův nástupce, [[Filip II. Makedonský]], dokázal Bardyllise rozhodně porazit, načež Makedonci získali kontrolu nad územím sahajícím až k [[Ohridské jezero|Ohridskému jezeru]]. V roce [[335 př. n. l.]] odrazil Filipův syn, [[Alexandr Veliký]], vojsko ilyrského náčelníka Kleita. Ilyrští kmenoví vůdci a vojáci následně Alexandra doprovázeli během jeho výpravy proti [[Perská říše|Perské říši]].


== Římská nadvláda ==
== Římská nadvláda ==

Verze z 10. 7. 2009, 14:35

Dějiny Makedonie začínají již v eneolitu, z něhož pocházejí nejstarší stopy osídlení. Ve starověku se území dnešní Republiky Makedonie nacházelo na rozhraní vlivu Ilyrů, Thráků a starověkých Makedonců. Ve 4. století př. n. l. století oblast zcela ovládli Makedonci. Ve 2. století př. n. l. se Makedonie stala římskou provincií. Po rozdělení římské říše v roce 395 se Makedonie stala součástí Byzantské říše. Od 14. do 20. století bylo území pod nadvládou Osmanské říše. Roku 1913 byla země konečně zbavena turecké nadvlády a rozdělena mezi Bulharsko, Řecko a Srbsko; to byl konec Makedonie jako jedné země.

Starověká Makedonie

Související informace naleznete také v článku Starověká Makedonie.

Podle řeckých pramenů vstoupili Makedonci do této země společně s Dóry někdy kolem roku 1200 př. n. l. Většina moderních historiků se domnívá, že Makedonci byli příbuzní dnešním Makedoncům. Dokazují to také nálezy jazyka před 6. století př. n. l. Ve 4. století př. n. l. vyvrcholily boje mezi Ilyry a Makedonci. Pro starověké Makedonce byli Řekové barbary a řecké kmeny si Makedonci podrobili.První známý ilyrský král, Bardyllis, porazil v roce 359 př. n. l. makedonského krále Perdikka III., který v boji zahynul. Nicméně Perdikkův nástupce, Filip II. Makedonský, dokázal Bardyllise rozhodně porazit, načež Makedonci získali kontrolu nad územím sahajícím až k Ohridskému jezeru. V roce 335 př. n. l. odrazil Filipův syn, Alexandr Veliký, vojsko ilyrského náčelníka Kleita. Ilyrští kmenoví vůdci a vojáci následně Alexandra doprovázeli během jeho výpravy proti Perské říši.

Římská nadvláda

Související informace naleznete také v článku Makedonie (provincie).

Po třetí římsko-makedonské válce (171 - 168 př. n. l.), v níž zvítězil Lucius Aemilius Paullus nad posledním makedonským králem Perseem v bitvě u Pydny, ovládli Makedonii Římané. Znamenalo to sesazení Antigonovců a konečný zánik makedonského království rozděleného Římany do čtyř republik. Jistý Andriskos, vydávající se za Perseova syna, se prohlásil v roce 149 př. n. l. králem, avšak již v následujícím roce byl Římany snadno poražen, což vedlo ke zřízení římské provincie Makedonie. Římská říše zajistila území dnešní Makedonie rozvoj a potlačila meziklanové spory.

Ve 3. nebo ve 4. století n. l. byla Makedonie rozdělena do dvou provincií Macedonia Prima (na jihu) a Macedonia Salutaris (na severu). Obě dvě pak spadaly do makedonské diecéze, jedné ze tří diecézí prefektury Illyricum, vytvořené v roce 318.

Byzantská říše a příchod Slovanů

Svatý Kliment Ohridský
Související informace naleznete také v článku Byzantská říše.

Po definitivním rozdělení římské říše v roce 395 připadla Makedonie byzantské říši. Území dnešní republiky Makedonie bylo Slovany osídleno již v 6. a 7. století. Při své expanzi si je však podrobila Byzantská říše. Od 2. čtvrtiny 9. století do 10. století se dostala většina země pod vliv říše Bulharské. Tehdejší bulharský panovník kníže Boris Michail vyslal žáky věrozvěstů Cyrila a Metoděje, Klimenta a Nauma, do Makedonie šířit staroslověnskou liturgii a daroval jim dvorce v Devoli a v okolí Ohridu. Zde založil Kliment slavnou literární školu a byl roku 893 ustanoven biskupem. V roce 1018 Makedonii znovu ovládla Byzantská říše, o dvě století později se stala centrem nového Bulharského státu. V polovině 14. století byla Makedonie součástí říše srbského cara Štěpána Dušana, který hlavním střediskem svého státu učinil město Skopje.

Období Osmanské říše

Koncem 14. století Makedonii dobyli Turci během svých výbojů na západ. Turecká vláda trvala až do 20. století. Během ni se snažili Turci obyvatelstvo islamizovat, což se jim podařilo jen z části (v současnosti je na území celé Makedonie jen 17 % muslimů). Různé národy (Řekové, Srbové, Bulhaři a Albánci), které v zemi žily postupně začaly organizovat národně osvobozenecké hnutí. Po rusko-turecké válce byly snahy většinu historického území Makedonie připojit k nově vzniklému Bulharsku (idea tzv. „Velkého Bulharska“). Ovšem Berlínský kongres v roce 1878 rozhodl o ponechání Makedonie pod osmanskou vládou, došlo jen k určitému otevření Makedonie Bulharsku - hlavně v oblasti obchodu.

Ilindenské povstání

V roce 1903 v den svátku sv. Jiljí (makedonsky Ilin den) vypuklo velké protiturecké povstání. Povstalcům se podařilo osvobodit řadu oblastí a vyhlásili tzv. Kruševskou republiku. Turci však povstání velmi tvrdě potlačili - mnoho tisíc lidí bylo zabito, řada vesnic vypálena a celé kraje zpustošeny.

Balkánské války

Během Balkánských válek v letech 1912-1913 byla Makedonie rozdělena mezi Řecko (řecká Makedonie), Srbsko (Vardarská Makedonie - dnešní Republika Makedonie) a Bulharsko (Pirinská Makedonie - zhruba dnešní Blagoevgradská oblast).

Období Jugoslávie

Po ustanovení Království SHS bylo území dnešní Republiky Makedonie v jejím rámci součástí Srbska. Roku 1929 došlo v Království SHS k převratu, dosavadní členění respektující předchozí historické celky bylo nahrazeno systémem bánovin a území dnešní Republiky Makedonie se stalo součástí Vardarské bánoviny. Za druhé světové války byla většina území dnešní Republiky Makedonie anektována od dubna 1941 do 9. září 1944 Bulharskem, západní oblasti byly 29. června 1941 anektovány Itálií a začleněny do Albánie. 8. září 1943 obsadila německá vojska oblasti předtím obsazené Itálií, a 9. září 1944 také oblasti obsazené Bulharskem, a obě části okupovaly do 19. listopadu 1944. V období od září 1944 do 20. října 1944 bylo Kumanovo s okolím přičleněno k Albánii. Po skončení druhé světové války zde byla v rámci Jugoslávie vyhlášena 30. dubna 1945 Lidová republika Makedonie přejmenovaná 7. července 1963 na Socialistickou republiku Makedonii.

Nezávislá Republika Makedonie

Po rozpadu Jugoslávie roku 1991 vyhlásila nezávislost, avšak ta ze srbské strany nikdy nebyla uznána.

Konflikt mezi „slovanskými“ a „albánskými“ Makedonci

Republika Makedonie se dokázala držet stranou všech konfliktů na území bývalé Jugoslávie, teprve v roce 1999 během konfliktu v sousedním Kosovu se Makedonie stala dočasným útočištěm pro uprchlíky z Kosova. V letech 20002001 v zemi zuřil ozbrojený spor mezi makedonskou vládou a albánskými povstalci z Národní osvobozenecké armády, který se dostal až na hranu občanské války. Po zprostředkování NATO a Evropskou unií se spor podařilo uklidnit, i když vztahy mezi slovanskými a albánskými Makedonci zůstávají napjaté. V roce 2004 Makedonie podala přihlášku do EU.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Dějiny Makedonie na Wikimedia Commons

Šablona:Portál Republika Makedonie