Jennie Churchillová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pt:Jennie Jerome
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: fr:Jennie Jerome
Řádek 46: Řádek 46:
[[de:Jennie Churchill]]
[[de:Jennie Churchill]]
[[en:Lady Randolph Churchill]]
[[en:Lady Randolph Churchill]]
[[fr:Jennie Jerome]]
[[ja:ジャネット・ジェローム]]
[[ja:ジャネット・ジェローム]]
[[nl:Jennie Jerome]]
[[nl:Jennie Jerome]]

Verze z 17. 6. 2009, 02:32

Šablona:Infobox Osoba žena Lady Randolph Churchill rozená Jennie Jerome (9. ledna 18549. června 1921) byla matka britského premiéra Winstona Leonarda Spencera-Churchilla.

Jennie Jerome se narodila v Brooklynu v New Yorku jako druhá ze tří dcer finančního spekulanta Leonarda Jeromeho a jeho ženy, rozené Clarissy Hall, dcery velkostatkáře Ambrose Hall.

Dne 12. srpna 1873 na večírku pořádaném na lodi během regaty Cowes u pobřeží ostrova Wight se Jennie Jeromová seznámila s Lordem Randolphem Churchillem třetím synem Johna Winstona Spencera-Churchilla, sedmého vévody z Marlborough. Jennie Jeromová a lord Randolph Churchill se o tři dny později zasnoubili.

Svatba, která se uskutečnila 15. dubna 1874 na neutrální půdě britské ambasády v Paříži, nebyla velkou společenskou událostí. Byli oddáni za přítomnosti několika málo svědků, k nimž patřili rodiče nevěsty, ale žádný vévoda či vévodkyně. Rod Marlborough zastupoval starší bratr lorda Randolpha Georg, markýz z Blandfordu. Touto svatbou se Jennie Jeromová stala Lady Randolph Churchillovou.

Churchillovi měli dva syny: Winstona Churchilla (1874–1965), narozeného o dva měsíce předčasně 30. listopadu 1874 necelých osm měsíců po svatbě, a Johna Strange Spencera-Churchila (1880–1947). Vlivem bohatého společenského života a povinností vyplývajících z jejího společenského postavení byla její role ve výchově synů značně omezená a do značné míry se spoléhala na Winstonovu oblíbenou chůvu, paní Elizabeth Everestovou.

Winston svou matku velice zbožňoval. Když byl dán v roce 1882 do internátní školy sv. Jiří nedaleko Ascotu v Berkshiru, psal jí mnoho dopisů, v nichž ji prosil, aby ho přijela navštívit, ale ona to nikdy neudělala. Nicméně, když Winston dosáhl dospělosti, stali se z nich dobří přátelé a spojenci a Winston ji považoval téměř za politického poradce a sestru než matku.

Jennie byla silnou osobností, respektovanou v nejvlivnějších sociálních a politických kruzích. Její kontakty a vliv významně pomohly jejímu manželovi, lordu Randolphu Churchillovi, v počátcích politické kariéry, stejně jako staršímu synovi Winstonovi.

Pět let po smrti manžela (zemřel ve věku 45 let) se 28. července 1900 znovu provdala za George Cornwallise-Westa (1874–1951), kapitána sloužicího v Scots Guards, stejně starého jako její starší syn Winston. V tomto čase se stala známou pronájmem nemocniční lodě pečující o zraněné v búrské válce. V roce 1912 však již žila odloučeně od svého druhého manžela a v roce 1914 bylo jejich manželství rozvedeno. Bezprostředně po rozvodu se Cornwallis-West oženil se známou herečkou Patrick Campbellovou.

Jennie se vdala potřetí 1. června 1918 za Montague Phippena Porcha (1877–1964), člena britské správy v Nigérii, který byl o tři roky mladší než Winston. Na konci první světové války Porch rezignoval z koloniální služby a roku 1921 se vrátil do Afriky hledat své štěstí.

V roce 1921, když byl její manžel v Africe, Jennie uklouzla na čerstě navoskované podlaze v nových botách s vysokými podpatky během své návštěvy s přáteli v Somerset a zlomila si kotník na levé noze. Do nohy se dostala gangréna a musela být amputována. Krátce poté zemřela na tepenné krvácení, které bylo důsledkem amputace. Pohřbena je na pozemku rodiny Churchillů v kostele sv. Martina v Bladonu v Oxfordshire nedaleko jejího prvního manžela a synů.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Jennie Churchillová na Wikimedia Commons