Sedm anglosaských království: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m rekat
m kategorie
Řádek 12: Řádek 12:


[[Kategorie:Dějiny anglosaské Anglie]]
[[Kategorie:Dějiny anglosaské Anglie]]
[[Kategorie:Státy na území Britských ostrovů]]


[[be:Гептархія]]
[[be:Гептархія]]

Verze z 29. 5. 2009, 08:51

Británie okolo roku 878, Danelaw zlatou barvou

Sedm anglosaských království nebo Heptarchy je pojem používaný pro označení starověkých anglosaských království na jihu, východě a v centru Británie na konci starověku a na počátku středověku do sjednocení Anglie (Skotsko a Wales byly v té době také rozděleny na několik království). První použití tohoto termínu spadá do období 12. století. Označuje přibližně období od roku 500 do roku 850, tedy dobu následující po odchodu římských legií až do sjednocení Anglie Egbertem z Wessexu.

Pojem heptarchy odkazuje na existenci sedmi království, která byla základem sjednoceného anglického království. Byly to Northumbrie, Mercie, Kent, Východní Anglie, Essex, Sussex a Wessex. V různých etapách tohoto období jednotliví vládcové Northumbrie, Mercie a Wessexu ovládli větší část Anglie ale i v těchto případech se dá hovořit o jednotlivých oddělených královstvích.

Konec vlády sedmi království byl postupným procesem. Nájezdy Vikingů v 9. století vedly k vytvoření jimi kontrolované oblasti v okolí Yorku a později k rozšíření jejich panství na území označované jako Danelaw (území kde platilo dánské zákony – oblast v centru a na východě Anglie). Potřeba sjednocení proti společnému nepříteli vedly k tomu, že Alfréd Veliký bojoval proti Dánům v 9. století jako vůdce Anglosasů. Jeho následníci ve Wessexu (hlavně Ethlestan) posilovali sjednocený anglický stát, až se původní rozdělení na jednotlivá království stalo nevýznamné.

Poslední výzkumy ukazují, že některá tato království (například Essex a Sussex) svým významem nedosahovala na důležitost ostatních. Dále existovalo vedle těchto sedmi království několik dalších důležitých politických center, jejichž vliv byl srovnatelný s některými se sedmi království. Jednalo se o království (nebo jejich části) – Bernicia a Deria v Northumbrii, Lindsey v oblasti dnešního Lincolnshire, Hwicce na jihozápadě Midlands, Magonsete v Mercii, Whitwara na Isle of Wight, Střední Anglie – skupina kmenů usídlených v okolí současného Leicestershire Hestingas v okolí Hastingsu a Gewisse v dnešním Hampshire.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heptarchy na anglické Wikipedii (číslo revize nebylo určeno)Šablona {{Překlad}} požaduje zadat hodnotu do parametru „revize“!.