Výchova dívek v Čechách: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Výchova dívek v Čechách''' je román českého spisovatele Michala Viewegha z roku 1994. == Děj románu == {{spoiler}} Začínající spisovatel a uč...
 
se omlouvám, ale tento styl-nestyl nemohu skousnout
Řádek 1: Řádek 1:
{{Upravit}}
'''Výchova dívek v Čechách''' je román českého spisovatele [[Michal Viewegh|Michala Viewegha]] z roku [[1994]].
'''Výchova dívek v Čechách''' je román českého spisovatele [[Michal Viewegh|Michala Viewegha]] z roku [[1994]].



Verze z 18. 5. 2009, 13:39

Výchova dívek v Čechách je román českého spisovatele Michala Viewegha z roku 1994.

Děj románu

Šablona:Spoiler Začínající spisovatel a učitel ZŠ na Zbraslavi (sám Viewegh) dostává nabídku učit tvůrčí psaní Beátu Královou, dceru milionáře Denise Krále. On po váhání nabídku přijímá kvůli finační nouzi.

Beáta chodí na filozofickou fakultu univerzity Karlovy, právě se rozešla s přítelem, který dělá gigola v otcově nevěstinci v Záběhlicích. Beáta nespolupracuje, z lekcí tvůrčího psaní se nakonec vyklube výuka šťastného života.

Po ukončení školního roku s manželkou odjíždí do Puly na dovolenou, ale rodinná idylka dlouho nevydrží, spisovatel se na žádost Beáty vrací do Prahy. Za jeho nepřítomnost bohatě zaplatí. Beáta se změnila, rozhodla se zútulnit svůj pokoj, kde dříve stál ropný barel, zubařské křeslo... Michal s ní chodí po nákupech, zamilovali se do sebe, Král má podezření a v srpnu jej vyhodí. Spisovatel přemluvil Beátu, aby učila na jejich ZŠ angličtinu. Nadchla se pro to, drby o něm a Beátě se dostaly i k jeho manželce. Kvůli časové vytíženosti se vídali čím dál méně. Beáta se rozhodla vztah ukončit a začala chodit s Američanem Stevem, který na zbraslavské ZŠ učil angličtinu.

Spisovatel dostal nabídku stát se redaktorem Československého spisovatele a přijal ji. V únoru skončil na ZŠ, Steve se z USA nevrátil, Beáta zůstala sama. Beáta se stala ekologickou aktivistkou, měla přítele ekologe Jakuba. Ten zůstal v Norsku, ona se obrátila k Bohu, prošla několika církvemi a spolky.

Beáta spáchala sebevraždu najetím do betovné zdi ve vysoké rychlosti. On se o jejich příběhu rozhodl napsat román. Šablona:Endspoiler

Šablona:Pahýl - literatura