Wikipedista:Ioannes Pragensis: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
update
Řádek 106: Řádek 106:


=== Květen 2009 ===
=== Květen 2009 ===
*'''3. května 2009''' Počátek máje jsme s rodinou strávili ve vesnici na Vysočině zapadlé tak, že tam ani nemají signál do mobilu, takže to byl příjemný odpočinek od wikistresu. Po návratu ovšem nacházím na své diskusi příspěvek, kterým mi správce Jedudědek vyhrožuje zablokováním za již týden starou údajnou urážku kolegy ŠJů v jisté disputaci. Sebekriticky shledávám, že diskuse o bibli opravdu nebyla vedena v duchu dokonalé křesťanské lásky, a to i z mé strany, třebaže když za jasné osobní útoky bych tam vyřčená slova nepovažoval. Omlouvám se tedy ŠJů, byť ne zrovna z hloubi srdce, protože mě zaráží, že jeho výroky podobného kalibru prošly bez povšimnutí. Nežaluje tedy na mne u správců, ačkoli by se býval měl mírnit i on? Naštěstí se však ukazuje, že ŠJů v tom prsty nemá, celá záležitost je zjevně jen iniciativou Peterse a potažmo Jedudědka, který Petersovi proti mně těžce stranil již ve sporu o práva pověřenců NNČ; jednostrannost zásahu je tedy způsobena pouze tím, že já jsem byl tím psem, na jehož bití se hledala hůl. Z radosti ŠJů uděluji mimořádné vyznamenání, a sice pivo za zdravý postoj k řešení konfliktů. I když se jeho pojetí wikifilozofie silně liší od mého, považuji ho za slušného a mimořádně užitečného wikipedistu a jsem rád, že si tuto představu nemusím měnit.
*'''3. května 2009''' Počátek máje jsme s rodinou strávili ve vesnici na Vysočině zapadlé tak, že tam ani nemají signál do mobilu, takže to byl příjemný odpočinek od wikistresu. Po návratu ovšem nacházím na své diskusi příspěvek, kterým mi správce Jedudědek vyhrožuje zablokováním za již týden starou údajnou urážku kolegy ŠJů v jisté disputaci. Sebekriticky shledávám, že diskuse o bibli opravdu nebyla vedena v duchu dokonalé křesťanské lásky, a to i z mé strany, třebaže za jasné osobní útoky bych tam vyřčená slova nepovažoval. Omlouvám se tedy ŠJů, byť ne zrovna z hloubi srdce, protože mě zaráží, že jeho výroky podobného kalibru prošly bez povšimnutí. Nežaluje tedy na mne u správců, ačkoli by se býval měl mírnit i on? Naštěstí se však ukazuje, že ŠJů v tom prsty nemá, celá záležitost je zjevně jen iniciativou Peterse a potažmo Jedudědka, který Petersovi proti mně těžce stranil již ve sporu o práva pověřenců NNČ; jednostrannost zásahu je tedy způsobena pouze tím, že já jsem byl tím psem, na jehož bití se hledala hůl. Z radosti ŠJů uděluji mimořádné vyznamenání, a sice pivo za zdravý postoj k řešení konfliktů. I když se jeho pojetí wikifilozofie silně liší od mého, považuji ho za slušného a mimořádně užitečného wikipedistu a jsem rád, že si tuto představu nemusím měnit.
:''Kolega Svajcr vycítil, že má pozice není snadná a sdělil mi, že jako „ctnostný a čistý člověk“ se nemám čeho bát. Naštěstí jednak doufám mám schopnost sebereflexe a jednak jsem zvyklý ctnost a čistotu měřit podle lidí jako byli Konfucius, Ježíš, svatý František, Gándhí či Martin Luther King; proto snad mi tak výjimečná chvála nestoupne do hlavy a budu se i nadále považovat za člověka, který o ctnost a čistotu sice usiluje, avšak k cíli má ještě daleko. Ale jsem Svajcrovi za jeho slova podpory moc vděčný.''
:''Kolega Svajcr vycítil, že má pozice není snadná a sdělil mi, že jako „ctnostný a čistý člověk“ se nemám čeho bát. Naštěstí jednak doufám mám schopnost sebereflexe a jednak jsem zvyklý ctnost a čistotu měřit podle lidí jako byli Konfucius, Ježíš, svatý František, Gándhí či Martin Luther King; proto snad mi tak výjimečná chvála nestoupne do hlavy a budu se i nadále považovat za člověka, který o ctnost a čistotu sice usiluje, avšak k cíli má ještě daleko. Ale jsem Svajcrovi za jeho slova podpory moc vděčný.''
*'''4. května 2009''' Zakládám pouze pahýlek [[teologie osvobození]], někde jsem tuším zahlédl červený odkaz.
*'''4. května 2009''' Zakládám pouze pahýlek [[teologie osvobození]], někde jsem tuším zahlédl červený odkaz.

Verze z 13. 5. 2009, 21:20


Na anglické Wikipedii se vyskytuji pod stejným uživatelským jménem od jara 2006, předtím jsem tam asi rok nebo dva editoval anonymně. Na českou Wikipedii jsem se dostal květnu 2007, původně především proto, abych vylepšil zdejší článek o šachách s pomocí svých anglických zkušeností. Teď zjišťuji, že na ní trávím mnohem víc času než na anglické. Postupně jsem se zapojil do projektu Kvalita a snažím se pomáhat i s vylepšováním kvality encyklopedických textů. Jsem přesvědčen, že nejenom počet a rozmanitost hesel, ale i jejich kvalita je podstatným faktorem, který rozhoduje o užitečnosti a vůbec úspěchu encyklopedie. V září 2008 jsem se stal členem týmu pověřenců, který má za úkol řídit nominace Nejlepších článků.

Hesla, na kterých jsem se zde podstatnou měrou podílel a už se jimi můžu pochlubit, jsou

Kladu důraz i na doprovázení ostatních kolegů, abych předal svoje znalosti, takže dělám recenze, koriguji a podobně.

O svých zkušenostech na české Wikipedii si píši deník. Vystavuji ho zde veřejně v naději, že tak budu čitelnější pro ostatní. Občas moje zápisky někoho podnítí k diskusi, a tedy určitě i k zamyšlení, což je skvělá přidaná hodnota.

Můj nick je neprakticky dlouhý, proto akceptuji, když se mi říká Ioannes (2. pád „Ioanna“, 5. pád „Ioanne“) nebo česky Jan (2. pád „Jana“, 5. pád prosím „Jene“). V občanském životě jsem osoba středního věku s humanitním vzděláním a skoro pořád kravatou kolem krku, takže jsem zvyklý spíš na vykání a jiné zdvořilostní zvyky. Prosím vás tedy o prominutí, pokud máte raději, když se vám tyká a píše bez háčků a čárek: mně by to nešlo od srdce.

Layout článků o lidechAnalýza kvalitních článkůZákony WikipediePískovištěMonobook

Vyznamenání

V běžném životě si na tituly a medaile nepotrpím. Ale na Wikipedii je to jedna z mála možností jak někoho potěšit, povzbudit a dokázat mu, že se o jeho kvalitní práci ví. Proto rád wikivyznamenání dávám i dostávám a obdržených si vážím. Některá moje ocenění jsou zde.

Kroky a skoky

Archiv do září 2007do konce 2007do března 2008do června 2008do listopadu 2008

Prosinec 2008

  • 2. prosince 2008 Řád sportu pro kolegu Chalupu, mezitím různé drobnosti.
  • V prosinci částečně pobývám v Itálii, newikipedizuji, ale věnuji se vědám a uměnám; pobyt v této roční době vřele doporučuji každému milovníku umění, neboť fronty se nestojí ani před Michelangelovým Davidem a v některých méně slavných galeriích se člověk dokonce cítí až nepříjemně osamocen.

Leden 2009

  • 3. ledna 2009 Koriguji Emírovi Renaud de Châtillon, jde na zlatou hvězdičku.
  • 7. ledna 2009 Kytičku dostává Nikos a Cinik.
  • 13. ledna 2009 Dostávám Kvalitní hvězdu za recenzování a stejně vyznamenávám Podzemnika, který mi ji dal a který si ji stejně tak zaslouží. Recenzuji England expects that every man will do his duty a různě kutím a diskutuji.
Výjimečně wikiaktivní den; jinak nemám na Wikipedii čas, takže se většinou snažím aspoň občas nakouknout co se děje, a velkým projektům se nevěnuji. Abstinenčním syndromem naštěstí netrpím.

Únor 2009

Výjimečně wikineplodný měsíc. Nemám na Wikipedii čas, síly ani chuť.

Březen 2009

Správce Vrba odblokoval zabanovaného wikipedistu Z alias Guy Peterse a já jsem se ke své malé radosti stal jednou z hlavních postav sporu, který poté samozřejmě vypukl. Můj názor na věc je ten, že k odblokování se má nyní vyjádřit i arbcom, který Z kdysi zablokoval, nebo i celá komunita. A že dokud k takovéto legalizaci Vrbova kroku nedojde, tak dohoda mezi Vrbou a Z nemůže být považována za všeobecně zavazující, protože Vrbův krok se zakládá pouze na WP:IAR. Navíc požaduji, aby Z sám odstranil ze svého osobního blogu hrubé urážky ostatních wikipedistů, různé ty stalinisty, blbce a nácky, kterými se to tam hemží.

Do centra sporu jsem se dostal poté, co Z nominoval článek na Nejlepší a já jsem ve shodě s prvním výše uvedeným názorem prohlásil, že nominaci jako pověřenec NČ nepustím do hlasování, dokud se nevyjasní, co přesně arbcom či komunita o současných právech a povinnostech Z soudí. Bohužel arbcom se k nějakému jasnému vyjádření v tomto směru nemá a komunita se hádá, přičemž ta část, která s Vrbou souhlasí, na mne vyvíjí silný nátlak a obviňuje mne z překračování pravomocí a osobní zaujatosti vůči Z (protože Z na mne stále na svém blogu sprostě útočí a mně se to nelíbí – snad si kolegové myslí, že bych za to Z měl vyznamenat).

Protože mám dojem, že jednak moji odpůrci při svém nátlaku přestali postupovat férově, a jednak především že narůstající intenzita sporu ohrožuje to, oč mi hlavně jde, tedy stabilitu a regulérnost procesu tvorby Nejlepších článků, rozhodl jsem se, že si vezmu wikidovolenou na blíže neurčenou dobu. Chci tím arbcomu či komunitě usnadnit nalezení závazného usnesení, které nějak vyjasní postavení Z alias Guy Peterse na naší Wikipedii. Po dobu této wikidovolené nebudu zejména vykonávat funkci pověřence Nejlepších článků.

Přeji všem wikipedistům hodně úspěchů při tvorbě nejlepší otevřené encyklopedie světa, děkuji jim za podporu a spolupráci a těším se, že po odeznění sporů se zase třeba setkáme nad jejími stránkami.

  • 23. března 2009 Zjistil jsem, že Z si následkem zásahu admina musel vzít na týden nedobrovolnou wikidovolenou, takže tu pár dní zase pobudu. Nominace NČ chtějí trochu zkypřit a i když asi nemohu již bránit kompletní reformě článku o komunismu, abych nebyl obviněn z vlastnictví článku jedním z jeho původních autorů, pokusím se aspoň sepsat nějaké stanovisko na diskusní stránce. – Konám tedy pidirecenzi hesla Kateřina Jacques, které má zdravé ambice na Dobrý článek, přikládám stanovisko ke Komunismu, který naopak pomalu míří od zlaté hvězdičky dolů, a komentuji nizozemskou revoluci, která jako zdatný atlet usiluje přeskočit stadium Dobrého článku rovnou na Nejlepší.
Objevil jsem pěkné akvárium, které si pěstuje Chmee2; dvě potvůrky jsem opatřil stříbrnou hvězdičkou a autora vyznamenal.
Na Wikipedie diskuse:Žádost o práva správce/Vrba (potvrzení 5) se diskutuje o tom, zda bylo správné škrtnout Tedmekův hlas jen proto, že nebyl zdůvodněný. Argumentuji, že odůvodnění je pouze doporučené, nikoli povinné, a že Tedmeka bych jako seriózního editora neškrtal.
Vím, že je na české Wikipedii silné antipahýlové hnutí, které mě nebude mít rádo, ale víc než kratičká hesla bych takovou rychlostí nezvládl. A hlavně zastávám názor, že slušný pahýl s interwiki je stokrát lepší než nic: Dává čtenáři aspoň základní orientaci a umožňuje zájemcům snadno pokračovat v psaní a heslo rozšířit.
Na své diskusní stránce zažívám pozoruhodnou výměnu názorů. Nejdříve anonymně editující kolega (prý sem přišel na skok, jelikož byl zablokován na Slovníku, můžeme tomu věřit a nemusíme) diskutuje o potřebě používat i u těch minipahýlků šablonku Překlad. Naštěstí je ale rozumný, chová se slušně a po delším vysvětlování toleruje můj pohled na věc; loučíme se s úsměvem; dokonce mu na závěr nabízím, zda by nechtěl něco zrecenzovat, protože působí jako schopný člověk a mě trápí dlouhá fronta článků k recenzi. Vzápětí přichází člen arbcomu a s použitím emotivních slov jako „obavy“, „nešťastný postup“ a „děsit“ vyjadřuje nesouhlas s tím, jak jsem s anonymním kolegou jednal. Snad jsem s ním měl mluvit nezdvořile nebo příliš málo uctivě nebo nadmíru vzdorně; já si ničeho takového vědom nejsem, ať čtu své repliky jak čtu, a tak vzniká živá diskuse. Na závěr zřejmě oba máme pocit, že jsme se pěkně pohádali, ale ani jeden pořádně netušíme o čem. Tak u nás pracuje arbitrážní výbor.
Čímž je Reapermanem vytčený cíl zamodřit v tabulkách autory a hudební pojmy téměř splněn. Zamodřit samotné opery ovšem bude asi trvat ještě dlouho, dlouho, pokud sem někdy nezavítá nějaký opravdový fanoušek tohoto žánru a nevěnuje tomu půl roku života.
K němužto mám silně obojetný vztah; koneckonců psaní tak krátkého hesla o někom jako on je také silně obojetná činnost. Nobelovky se nedožil a možná na ni byl moc zlobivý, tak ať má aspoň heslíčko v české Wikipedii. Stop all the clocks, cut off the telephone, / Prevent the dog from barking with a juicy bone, / Silence the pianos and with muffled drum / Bring out the coffin, let the mourners come.
Na Wikipedii panuje podezřelý klid, nebýt obligátních tahanic pár editorů o homosexuální témata vypadalo by to tu skoro jako idylka.
  • 30. března 2009 Recenzuji Carl Friedrich Gauss a dávám neoficiální kytičku útěchy nové kolegyni MegSimpson.
Diskusní stránka Meg vypadá zcela podle očekávání „Prosím používejte tlačítko Ukázat náhled“; „Prosím používejte tlačítko Ukázat náhled“; „Včera jsme Vám psali, ať vyplňujete shrnutí. Vy to stále ignorujete.“ Moje hypotéza je, že se tu možná projevuje stále živé dědictví staré tereziánské a komunistické školy: direktivní přístup; bazírování na maličkostech bez zřetele k celku; raději kárat než chválit; důraz na pořádek, poslušnost a jednotnost. Co nás naše škola ve svém „skrytém učebním plánu“ naučila jako děti, to my teď předáváme dál, dokonce i na Wikipedii.
  • 31. března 2009 Koriguji Emírův článek Makúrie, opatřuji ho stříbrnou hvězdičkou a dávám Světový operní repertoár do hlasování. Kompletně přepisuji heslo scientismus, které nestálo za mnoho a kdosi ho zpochybnil. Ne že bych toho vyplodil mnoho, ale aspoň pahýlek.
Odjakživa mám scientisty rád: trochu se bavím jejich pevnou víru v rozum, naprosto neotřesitelnou rozumovými argumenty, a trochu jim ji závidím. Škoda tu tohle heslo nemít.

Duben 2009

Většina lidí zná ze starých českých kancionálů tak leda Narodil se Kristus Pán a pár dalších starých koled, ti hudebně vzdělanější ještě hymny jako Ktož jsú boží bojovníci nebo Svatý Václave. Je tam ale ukryt obrovský poklad naší národní hudby, podle mého názoru stejně významný jako korpus moravských lidových písní.
U lehce rasistického článku Bílá rasa jsem zvolil cinikovskou strategii šablonky NPOV, jelikož se mi do přepisování nechtělo. Chybné rozhodnutí, zatáhlo mě to do diskuzí, které člověka stojí víc času než kdyby to rovnou přepsal. A nakonec jsem to stejně později musel přepsat já.
  • 3. dubna 2009 Koriguji Gian Domenico Mansi, zakládám humrovití.
  • 4. dubna 2009 Vyznamenávám kolegu Svajcra nejen za jeho vynikající článek o novinářské fotografii.
  • 5. dubna 2009 Kdy byl zastřelen ruský spisovatel Isaak Emmanuelovič Babel? Dávám do článku pravděpodobnější datum; NKVD byla tak perfidní organizace, že svým obětem často ani nedopřála poctivé datum smrti. V jeho případě to ovšem bylo stylové, býval také čekistou.
Babel (ovšem spolu s Gogolem a Dostojevským a Solženicynem) mě kdysi dávno naučil znát Rusko, milovat ho a zároveň se ho děsit. Četl jsem ho v deváté třídě základní školy pod lavicí a bylo to pro mě asi to nejužitečnější, co jsem se naučil v tom nadbytečném ročníku určeném pro nešťastníky, kteří se z nedostatku nadání či z kádrových důvodů nedostali na střední školu už z osmé třídy.
S Kacirem máme spor, zda u premiéra Fischera mají být vš tituly uvedeny v první větě článku. V rámci stávajících pravidel asi neřešitelný, navrhl jsem proto doplnění Wikipedie:Biografie podle vzoru německé Wikipedie, aby byl styl stejný jako na jiných projektech (a v jiných českých encyklopediích). Spouští to pěkně živou diskusi s Kacirem.
  • 7. dubna 2009 Koriguji a recenzuji Třebíč, hádám se s Kacirem.
Zažívám nezdar biblických rozměrů: Pokusil jsem se v článku bible zrušit unikátní sekci biblických softwarů coby spam. Bdělý kolega mě brzy zrevertoval a já už nemám chuť se v tom šťourat, do konfliktů chci chodit jen kvůli důležitým věcem, které ovlivňují celkovou kvalitu Wikipedie; nemám hádky rád a považuji je většinou za ztrátu času. Zkrátka budeme kříženec encyklopedie a stahuj.cz.
  • 8. dubna 2009 Koriguji Plastidová DNA, hádám se stále s Kacirem o tituly v biografiích. Má opravdu výdrž.
  • 9. dubna 2009 Povyšuji Homo floresiensis na Dobrý článek, je už zralý na nominaci.
  • 10. dubna 2009 Během boje s jakýmsi copyviem zakládám křen selský. V rámci spolupráce měsíce koriguji kancionál; kdyby jen tak ten článek měl reference, dal by se dovést do Dobrých. Dlouze se věnuji přesunu různých německých politických organizací na jejich česká jména. A snažím se přepsáním zachránit heslo výkonná moc v Česku.
Spor nad šablonou Šablona:Čeští premiéři; jsem už takový pamětník, že tam chci mít i ty premiéry před Václavem Klausem: když čeští premiéři tak čeští premiéři. Petra Pitharta si vážím a ti ostatní předklausovští aspoň patřili ke koloritu mého mládí.
  • 11. dubna 2009 Vyznamenávám Jana Kameníčka za přechod Venuše a gratuluji ŠJů k vyznamenání, které mu sice bylo uděleno se snad trochu sporným zdůvodněním, ale přesto zcela zaslouženě.
  • 12. dubna 2009 Vrcholí boj o Second life; jeden slovenský kolega v něm má jakési zájmy a snaží se pomocí několika identit „astroturfovat“; naštěstí ho slovakismy prozrazují, takže neupadám do rozpaků, s kým mám tu čest. Naštěstí později dospíváme ke kompromisu, kdy v článku není výrazněji zmíněna ani virtuální firma kolegova hlavního konkurenta.
  • 14. dubna 2009 Recenzuji Praha, vyznamenávám Janna za DČ Seznam základních posádek Mezinárodní vesmírné stanice‎.
Klasická nejasnost nad hlasováním o smazání Seznam slavných českých Židů. Židé jsou poměrně špatně definovatelná skupina, či ještě přesněji na jejich definici existují velmi radikální a velmi odlišné názory, takže v této oblasti spory vznikají zcela zákonitě. Stejně jako mnohde jinde zastávám liberální názor: O příslušnosti k národnosti či víře musí rozhodnout především člověk sám. Považuje-li se za Žida, pak je Žid, a v opačném případě jím není, i kdyby všichni jeho mužští předkové běhali po světě s pejzy a jarmulkou. Ale musím připustit, že tento názor zdaleka není většinový.
  • 15. dubna 2009 Konám krok s dalekosáhlými důsledky: vstupuji mezi ŠJů a Cinika do jejich sporu o sekci hodnocení v článku Bible 21 a sekci zkracuji, učesávám a civilizuji. Kdybych býval věděl, kolik kilobytů sporů to vyvolá, asi bych se na obskurní článek vykašlal.
Kolega ŠJů je totiž názoru, že "pravidla NPOV primárně staví právě na zásadě, že cokoliv, co je k věci a je ověřitelné, může být do článku přidáno," abych ho citoval doslova. Já zase pravidla NPOV vnímám přesně opačně, totiž jako pravidla primárně zabraňující tomu, aby se do článků bez ladu a skladu dostávala všechna ověřitelná fakta k věci, protože vyžadující dodržení celkové perspektivy, vyváženosti, používání pouze těch opravdu důležitých informací. Na principiální konflikt mezi námi je tedy zaděláno, a protože jsme oba dost tvrdohlaví, tak to není na pár replik.
  • 16. dubna 2009 Zakládám politika dělových člunů pro hlavní stranu.
  • 17. dubna 2009 Jako bych měl málo náboženských sporů; dávám šablonu Významnost na Cinikův článek Karel Skočovský o jakémsi podle Cinika hodně významném katolickém teologovi, podle samotného článku však spíš mladém doktůrkovi teologie, který ‎napsal disertaci a do češtiny přeložil či redigoval pár textů teologů opravdu renomovaných. Cinikovi se to hrubě nelíbí, ale já odmítám pochopit Skočovského význam.
Musím si poznamenat krásný Cinikův argument pro Skočovského významnost: „Upřímně toto není první případ, který považuji za nepřehlédnutelný doklad tvého značně omezeného rozhledu na poli katolické teologie a katolických reálií. Proto si také troufám tvrdit, že fakt, že jsi o Karlovi Skočovském už slyšel, je doklad jeho nemalého významu.“
Shodou okolností a bez zvláštního záměru se pouštím do katolíkobijectví i na anglické Wikipedii: Zuřivě oponují nadšeně katolické kolegyni NancyHeise v nominaci článku Desatero v římském katolicismu na Featured (en:Wikipedia:Featured article candidates/Ten Commandments in Roman Catholicism/archive1); vypadá to, že je to už podruhé, kdy jí potápím nominaci, ale nelze povýšit článek, pro který dějiny katolicismu v podstatě začínají Janem Pavlem II. a který se tak vyhraněně koncentruje na oficiální nauku Říma.
  • 23. dubna 2009 Guy Peters mě obšťastňuje výhrůžkami na diskusní stránce a prý abych odstranil jakési osobní útoky, přičemž on se o těch svých vůbec nezmiňuje. Správce to nechává chladnými, revertuji tedy a těším se z Petersovy věty „je to naposledy, co s Vámi kommunikuji přímo“; alespoň nějaká naděje. Tedmek mi dal řád za statečnost, jsem mu za podporu vděčný.
  • 24. dubna 2009 Vyznamenávám Miracetiho za jeho fyzikální snahy, recenzuji článek Levi Eškol.
Guy Peters podal žádost o mediaci pro zášť, kterou k němu údajně cítím. Není ovšem jen jeho vina, že mediace skončí špatně sotva začala: ukazuje se totiž, že na české Wikipedii sice mediaci několik kolegů nabízí, ale nejsou tu vůbec vypracovány základní směrnice a známa pravidla mediací. Začíná to už nerovnoprávným postavením stran: jsem veden jako "mediovaný" (!), zatímco druhá strana je "navrhovatel". Nikde není nestranný, pro oba účastníky přijatelný popis problému; nikde není požadován souhlas stran s účastí na mediaci a osobou mediátora a tak dále. Zkrátka nemůže to fungovat; někdo by se měl mediací ujmout a dát jim napřed formu a tvář. V opačném případě možná časem navrhnu stránku mediací na smazání, takto nejen k ničemu není, ale ještě mate wikipedisty tím, že slibuje, co nemůže splnit.
  • 25. dubna 2009 Lapálie s G.P. pokračují poté, co se snaží do článku Abrahámovská náboženství vnutit informaci, že mezi společné znaky těchto náboženství patří „společná, v novějších náboženstvích postupně rozšířená, posvátná kniha: Bible, což platí i pro islám‎“; náhodou o vztahu muslimů k bibli něco vím, a tak se snažím věc uvést na pravou míru; G.P. mne na diskusní stránce zdvořile žádá „abyste se zdržel nekompetentních zásahů do článků, které pak po Vás musím opravovat“.
Dříve jsem si myslel, že náboženské boje jsou na české Wikipedii vzácnější a méně vyhrocené než např. na anglické, protože Češi jsou méně náboženští; v poslední době o tom začínám trochu pochybovat, zejména když se ukazuje, že i ateisté dokáži vést zarputilé svaté války.
Na anglické Wikipedii jsem mezitím vytvořil pahýlek o kancionálech. Dlouhá léta to byl redirect na seznam (hlavně anglických) zpěvníků; je s podivem, že za celou tu dobu nikoho nenapadlo vytvořit zvláštní článek, i když na tento redirect směřovaly desítky odkazů. Možná je pro méně zkušené wikipedisty obtížné změnit redirect na článek a ti zkušenější se o kancionály moc nezajímají (a já bych se také nezajímal, kdyby nebylo naší spolupráce měsíce). V každém případě zase jedna zvláštnůstka tvůrčího procesu na Wikipedii - dalo by se nějak systematicky pátrat po redirectech zralých na změnu ve článek?
Snažím se bránit Hodnocení dopadů regulace před smazáním a bombardováním šablonami. Zdá se, že některé kolegy téma svou byrokratičností vysloveně popuzuje, a tak proti němu bojují, dokonce už ho jednou smazali na Urgentně upravit. Stejný pokus i nyní, ačkoli článek je celkem pěkný. Mám někdy pocit, že pokud je na Wikipedii cenzura, tak často v oblastech, kde by ji nikdo nečekal.

Květen 2009

  • 3. května 2009 Počátek máje jsme s rodinou strávili ve vesnici na Vysočině zapadlé tak, že tam ani nemají signál do mobilu, takže to byl příjemný odpočinek od wikistresu. Po návratu ovšem nacházím na své diskusi příspěvek, kterým mi správce Jedudědek vyhrožuje zablokováním za již týden starou údajnou urážku kolegy ŠJů v jisté disputaci. Sebekriticky shledávám, že diskuse o bibli opravdu nebyla vedena v duchu dokonalé křesťanské lásky, a to i z mé strany, třebaže za jasné osobní útoky bych tam vyřčená slova nepovažoval. Omlouvám se tedy ŠJů, byť ne zrovna z hloubi srdce, protože mě zaráží, že jeho výroky podobného kalibru prošly bez povšimnutí. Nežaluje tedy na mne u správců, ačkoli by se býval měl mírnit i on? Naštěstí se však ukazuje, že ŠJů v tom prsty nemá, celá záležitost je zjevně jen iniciativou Peterse a potažmo Jedudědka, který Petersovi proti mně těžce stranil již ve sporu o práva pověřenců NNČ; jednostrannost zásahu je tedy způsobena pouze tím, že já jsem byl tím psem, na jehož bití se hledala hůl. Z radosti ŠJů uděluji mimořádné vyznamenání, a sice pivo za zdravý postoj k řešení konfliktů. I když se jeho pojetí wikifilozofie silně liší od mého, považuji ho za slušného a mimořádně užitečného wikipedistu a jsem rád, že si tuto představu nemusím měnit.
Kolega Svajcr vycítil, že má pozice není snadná a sdělil mi, že jako „ctnostný a čistý člověk“ se nemám čeho bát. Naštěstí jednak doufám mám schopnost sebereflexe a jednak jsem zvyklý ctnost a čistotu měřit podle lidí jako byli Konfucius, Ježíš, svatý František, Gándhí či Martin Luther King; proto snad mi tak výjimečná chvála nestoupne do hlavy a budu se i nadále považovat za člověka, který o ctnost a čistotu sice usiluje, avšak k cíli má ještě daleko. Ale jsem Svajcrovi za jeho slova podpory moc vděčný.
  • 4. května 2009 Zakládám pouze pahýlek teologie osvobození, někde jsem tuším zahlédl červený odkaz.
Pracuji zase víc na anglické Wikipedii; podařilo se mi tam rozdělit článek o komunismu na dva, na seznam komunistických ideologií a na základní heslo, které by se strukturou mohlo podobat tomu našemu. Kolik řečí znáš, na tolik Wikipedií se můžeš uchýlit, když tě na tvé domácí naštvou.
  • 5. května 2009 Zachraňuji subpahýl Ijáček o jednom z mých oblíbených dětských hrdinů.
Opět se otevřela diskuse o psaní titulů v úvodu článku. Ukazuje se, že změna čerstvě změněného pravidla již asi neprojde, ale třeba z toho časem vyplyne nějaké užitečné vylepšení infoboxů o osobnostech – uvidíme.
  • 7. května 2009 Odstraňuji mazací šablonu Urgentně upravit z článku, který sice není wikifikován a vypadá trochu dětsky, ale zní jako encyklopedické heslo. A pak v kategorii článků k urgentní úpravě nacházím desítky dalších podobných, které by měly být smazány jen proto, že jejich autoři jsou začátečníci a neznají správné formátování. Na anglické Wikipedii by kvůli formalitám nikdo články nemazal, tam je to prostě stub, pahýl, ale tady se to bere jako podstatná náležitost. Takže trávím večer wikifikací – formátuji, přidávám interwiki a kategorie, opravuji nejhorší češtinářské chyby, dělám linky. A radostně odstraňuji šablonky UU s pocitem, že jsem zachránil řadu užitečných hesel pro Wikipedii.
Nelíbí se mi ani trochu, když se Urgentně upravit používá pro hesla více méně problematická jen newikifikovaností a trochou češtinářských chyb. Považuji to za jeden z aspektů zdejšího hluboce zakořeněného nepochopení otázky nováčků. Kombinace obhroublosti, nedostatku vcítění, elitářství a někdy snad i malého sebevědomí, které si lze poněkud zvětšit tím, že se budu vytahovat na někoho zjevně ještě méně schopného než jsem sám. Což pak vede k tomu, že česká Wikipedie počtem pravidelných přispěvatelů roste jenom pomalu, a tím zaostává i kvalita a kvantita jejího obsahu. Pokusil jsem se to vysvětlit Elmovi, autorovi první nalezené šablonky Urgentně upravit, ale seřval mě jako nějakého nováčka. Ztrácím tedy chuť něco někomu dál vysvětlovat a jen se trochu stydím, že jsem Čech.