Josef Jahoda: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Tvorba: +šablona odkazující na seznam děl v databázi Národní knihovny ČR
náhodný článek, tak aspoň nějaká drobnější typografie, když už jdu kolem
Řádek 1: Řádek 1:
'''Josef Jahoda''' ([[27. leden|27. ledna]] [[1872]], [[Havlíčkův Brod]] – [[16. prosinec|16. prosince]] [[1946]], [[Polánky nad Dědinou]]) byl český [[učitel]], [[novinář]], [[prozaik]] a [[básník]].
'''Josef Jahoda''' ([[27. leden|27. ledna]] [[1872]], [[Havlíčkův Brod]] – [[16. prosinec|16. prosince]] [[1946]], [[Polánky nad Dědinou]]) byl český [[pedagog]], [[novinář]], [[prozaik]] a [[básník]].



== Život ==
== Život ==


Josef Jahoda se narodil 27. ledna 1872 v Německém Brodě. Zde prožil dětství i mládí. Jeho otec Josef byl krejčí. Literární nadání zdědil po své matce Anně Jahodové, která je autorkou ''Pověstí a zkazek královského města Německého Brodu a okolí''. V letech [[1882-1891]] studoval na brodském gymnáziu, kde už začal věnovat psaní. Poté krátce učil na obecné škole ve Velkém Zdíkově. Také působil jako novinář (redigoval ''Pravdu'') a osvětový pracovník. V roce [[1899]] se oženil s Annou Tučkovou, odstěhoval se do Polánek u [[Třebechovice pod Orebem|Třebechovic]],
Josef Jahoda se narodil 27. ledna 1872 v Německém Brodě. Zde prožil dětství i mládí. Jeho otec Josef byl krejčí. Literární nadání zdědil po své matce [[Anna Jahodová|Anně Jahodové]], která je autorkou ''Pověstí a zkazek královského města Německého Brodu a okolí''. V letech [[1882]]–[[1891]] studoval na německobrodském gymnáziu, kde už začal věnovat psaní. Poté krátce učil na obecné škole ve [[Velký Zdíkov|Velkém Zdíkově]]. Také působil jako [[žurnalistika|novinář]] (redigoval ''Pravdu'') a osvětový pracovník. V roce [[1899]] se oženil s Annou Tučkovou, odstěhoval se do Polánek u [[Třebechovice pod Orebem|Třebechovic]], kde vlastnil statek. Až do své smrti se zde věnoval se hospodaření a psaní. Josef Jahoda zemřel 16. prosince 1946 v Polánkách. Na jeho počest je v Havlíčkově Brodě (dřívější Německý Brod, po druhé světové válce přejmenovaný na Havlíčkův) nazvána ulice.
kde vlastnil statek. Až do své smrti se zde věnoval se hospodaření a psaní. Josef Jahoda zemřel 16. prosince 1946 v Polánkách. Na jeho počest je v
Havlíčkově Brodě nazvána ulice.


== Tvorba ==
== Tvorba ==
{{NK ČR|jk01050654}}
{{NK ČR|jk01050654}}
Za svůj život napsal Jahoda téměř devadesát [[kniha|knih]]. Jako předlohu ke svým četným románům a knihám [[povídka|povídek]] si vybíral prosté lidi, jejichž povahu, osudy a společenské prostředí dobře poznal. Jeho hrdiny jsou často lidé žijící na okraji lidské společnosti, tuláci a vyděděnci. Velmi často se také v jeho knihách objevují motivy z rodného města jako například v [[poezie|básnické]] sbírce ''Německobrodské motivy''. V jednotlivých epických básních zde popisuje události z dějin [[Německý Brod|Německého Brodu]]. Rodným městem se zabývá i ve sbírce povídek ''Město 4000 obyvatelů''. Svoje studentská léta na německobrodském [[gymnázium|gymnáziu]] popisuje ve vzpomínkové knize ''Starý student vypravuje''. Nejznámějším románem Josefa Jahody je ale ''Havlíčkův máj'', který vyšel knižně až po [[Druhá světová válka|druhé světové válce]].
Za svůj život napsal Jahoda téměř devadesát [[kniha|knih]]. Jako předlohu ke svým četným románům a
knihám [[povídka|povídek]] si vybíral prosté lidi, jejichž povahu, osudy a společenské prostředí dobře poznal. Jeho hrdiny jsou často lidé žijící na okraji lidské společnosti, tuláci a vyděděnci. Velmi často se také v jeho knihách objevují motivy z rodného města jako například v [[poezie|básnické]] sbírce ''Německobrodské motivy''. V jednotlivých epických básních zde
popisuje události z dějin [[Německý Brod|Německého Brodu]]. Rodným městem se zabývá i ve sbírce povídek ''Město 4 000 obyvatelů''. Svoje studentská léta na brodském gymnáziu popisuje ve vzpomínkové knize ''Starý student vypravuje''. Nejznámějším románem Josefa
Jahody je ale ''Havlíčkův máj'', který vyšel knižně až po [[Druhá světová válka|druhé světové válce]].


{{DEFAULTSORT: Jahoda, Josef}}
{{DEFAULTSORT: Jahoda, Josef}}

Verze z 11. 5. 2009, 17:36

Josef Jahoda (27. ledna 1872, Havlíčkův Brod16. prosince 1946, Polánky nad Dědinou) byl český pedagog, novinář, prozaik a básník.

Život

Josef Jahoda se narodil 27. ledna 1872 v Německém Brodě. Zde prožil dětství i mládí. Jeho otec Josef byl krejčí. Literární nadání zdědil po své matce Anně Jahodové, která je autorkou Pověstí a zkazek královského města Německého Brodu a okolí. V letech 18821891 studoval na německobrodském gymnáziu, kde už začal věnovat psaní. Poté krátce učil na obecné škole ve Velkém Zdíkově. Také působil jako novinář (redigoval Pravdu) a osvětový pracovník. V roce 1899 se oženil s Annou Tučkovou, odstěhoval se do Polánek u Třebechovic, kde vlastnil statek. Až do své smrti se zde věnoval se hospodaření a psaní. Josef Jahoda zemřel 16. prosince 1946 v Polánkách. Na jeho počest je v Havlíčkově Brodě (dřívější Německý Brod, po druhé světové válce přejmenovaný na Havlíčkův) nazvána ulice.

Tvorba

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Josef Jahoda Za svůj život napsal Jahoda téměř devadesát knih. Jako předlohu ke svým četným románům a knihám povídek si vybíral prosté lidi, jejichž povahu, osudy a společenské prostředí dobře poznal. Jeho hrdiny jsou často lidé žijící na okraji lidské společnosti, tuláci a vyděděnci. Velmi často se také v jeho knihách objevují motivy z rodného města jako například v básnické sbírce Německobrodské motivy. V jednotlivých epických básních zde popisuje události z dějin Německého Brodu. Rodným městem se zabývá i ve sbírce povídek Město 4000 obyvatelů. Svoje studentská léta na německobrodském gymnáziu popisuje ve vzpomínkové knize Starý student vypravuje. Nejznámějším románem Josefa Jahody je ale Havlíčkův máj, který vyšel knižně až po druhé světové válce.