Temný pán: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:Senyor Fosc
Řádek 2: Řádek 2:


== Temní páni ve světě J.R.R. Tolkiena ==
== Temní páni ve světě J.R.R. Tolkiena ==
Ve středozemi rozlišujeme temné pány dva. První z nich byl [[Morgoth]] (Melkor), vyskytující se v celé historii tamního světa do svého pádu na konci prvního věku Středozemě. Po něm povstal jeden z jeho vojevůdců, [[Sauron]], který proslul jako temný pán v průběhu [[Druhý věk|druhého]] a třetího věku až do svého pádu, který popisuje [[Pán prstenů]].
Ve Středozemi rozlišujeme temné pány dva. První z nich byl [[Morgoth]] (Melkor), jenž ukradl [[silmaril]]y a elfové s ním vedli beznadějné války po celý [[první věk]], nakonec ho však museli porazit [[Valar]]. Po něm povstal jeden z jeho vojevůdců, [[Sauron]], který proslul jako druhý temný pán v průběhu [[Druhý věk|druhého]] a [[Třetí věk|třetího]] věku až do svého pádu, který je popsán v knize [[Pán prstenů]].


== Temný pán v Harry Potterovi ==
== Temný pán v Harry Potterovi ==

Verze z 9. 5. 2009, 08:22

Temný pán je populární označení arcizloducha v nejrůznějších fantastických světech. Temný pán se vyskytuje například ve Středozemi, ve Star Wars nebo ve světě Harryho Pottera.

Temní páni ve světě J.R.R. Tolkiena

Ve Středozemi rozlišujeme temné pány dva. První z nich byl Morgoth (Melkor), jenž ukradl silmarily a elfové s ním vedli beznadějné války po celý první věk, nakonec ho však museli porazit Valar. Po něm povstal jeden z jeho vojevůdců, Sauron, který proslul jako druhý temný pán v průběhu druhého a třetího věku až do svého pádu, který je popsán v knize Pán prstenů.

Temný pán v Harry Potterovi

V knížkách Harry Potter se vyskytuje jeden Temný pán, kterým je Tom Rojvol Raddle známější pod svým pozdějším jménem Lord Voldemort. Voldemort je dědicem Salazara Zmijozela, který žil před mnoha lety a založil společně s Helgou z Mrzimoru ,Godrikem z Nebelvíru a Rowenou z Havraspáru kouzelnickou školu v Bradavicích. Pro kouzelnický svět v knížkách Harry Potter představuje Lord Voldemort zlo-jež může zastavit jenom jeden…

Temní páni ve Star Wars

Viz Temný Pán ze Sithu