Barbara Bushová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MelancholieBot (diskuse | příspěvky)
SieBot (diskuse | příspěvky)
m Robot automaticky nahradil text: (-{{[Cc]ommons\|Category: +{{commonscat|)
Řádek 55: Řádek 55:
<references />
<references />


{{commons|Category:Barbara Bush}}
{{commonscat|Barbara Bush}}
{{První dámy USA}}
{{První dámy USA}}



Verze z 5. 5. 2009, 11:09

Šablona:Infobox Politik Barbara Pierce Bushová (* 8. června 1925, New York) je manželka 41. prezidenta Spojených států amerických George H. W. Bushe a byla první dámou USA v letech 19891993. Je rovněž matkou bývalého amerického prezidenta Georga W. Bushe a bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe.


Barbara Bushová se narodila v New Yorku v rodině Marvina a Pauline Pierceových, kteří patřili do vyšší střední třídy. Vystudovala dívčí soukromou školu Ashley Hall v Charlestonu v Jižní Karolíně. Během studia na Smith College se seznámila s Georgem H. W. Bushem a studium nedokončila.

6. ledna 1945 se vdala za George H. W. Bushe. Manželé Bushovi vychovali 6 dětí: George W. Bush (1947), dcera Robin (1949 - zemřela v roce 1953 na leukemii), Jeb Bush (1953), Neil (1955), Marvin (1956) a dcera Doro (1959). Na počest smrti dcery Robin založili nadaci na podporu výzkumu leukémie Bright Star Foundation. Během svého života bojuje proti analfabetismu (syn Neil neuměl číst)[1], mimo jiné založením nadace Barbara Bush Foundation for Family Literacy. Díky svému vychování byla velmi společenská, což pomáhalo jejímu manželovi v postupu v diplomatické kariéře. Když se její choť stal šéfem CIA, musela mít i jeho žena ochranku, kvůli které trpěla depresemi. Podporuje rodinné vzdělávání.

Nechala napsat knihu vyprávějící o životě viceprezidenta z pohledu jeho psa, kokršpaněla Freda (C. Fred´s Story), kniha měla velký úspěch, a proto vzniklo pokračování s nástupkyní Freda, Millie (Millie´s Book). Během funkčního období druhé dámy USA navštívila přes 65 zemí světa. Byla velmi společenská, ráda vystupovala na veřejnosti a předvolebních mítincích. Snažila se vyhýbat kontroverzním tématům. Zapojuje se do boje proti AIDS, dokázala toto téma pro americkou veřejnost odtabuizovat. Byla zaměřena na rodinu a uznávala tradiční hodnty, proto ji velmi kritizovaly feministky a mladé ženy. Před projevem na Wellesley College se zde konaly protesty, proti jejímu vystoupení, neboť studenty zastávaly názor, že žena má být úspěšná díky sobě a nikoli jen kvůli manželovi.

V roce 1993 se po skončení manželova prezidentství vrátili do texaského Houstonu a léto tráví na rodinné usedlosti Walkers Point v Kennebunkportu ve státě Maine.

Zajímavost

Když její manžel bojoval v druhé světové válce jako pilot, pojmenoval po ní svůj letoun (Barbara III) a poté, co byl sestřelen, další (Barbara IV).

Související články

Reference

  1. GASSERT, Philipp. První dámy Ameriky. Praha: Nakladatelství BRÁNA, 2001. ISBN 80-7243-133-1. Kapitola Babička národa, s. 211-221. 

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Barbara Bushová na Wikimedia Commons